Важно!
21 април:
Светли Петък. Живоприемни източник. Св. свщмчци Януарий и Теодор в Пергия (Блажи се)
7:30 ч. - утринна молитва
9:00 ч. - света литургия, водосвет

22 април:
Светла събота.Преп. Теодор Сикеот

23 април:
✝ 2 Неделя след Пасха - Томина. Св. мчца Александра. Св. мчк Лазар Български
7:30 ч. - утринна молитва
9:00 ч. - света литургия

*******

Всяка Неделя през годината службите в храма започват:
7:30 ч. - утринна молитва
9:00 ч. - света литургия,
ако не е обявено нещо друго!

За храма и енорията
Св. вмчк Димитър Солунски Духовно ръководство Айтоска енория Връзка с храма Документи На поклонение От Светия Синод
Православие
1. Молитви 2. Още 3. Постите 4. На прага на храма 5. Вяра и живот 6. Притчи
news.gifНовини


Изографисването на храма 5 - Александър Звезданов 08/10/2007 - 15:37

            Слава Богу, вътрешната част на храма е изографисана изцяло. Остава да се нанесат имената на светиите на част от стенописите.

zograf5_01.jpg zograf5_05.jpg

zograf5_02.jpg zograf5_03.jpg zograf5_04.jpg

zograf5_06.jpg             Започна изографисването на притвора на храма. Дано даде Бог до Храмовия празник (26. октомври - Св. вмчк Димитрий) всички стенописи да са изцяло завършени. Нека да се помолим Бог да даде здраве и сили на зографите Йордан, Недялко и Светла да завършат навреме това Богоугодно дело.

          Снимки с по-добро качество може да видите в раздел "Галерия" секция "Изографисване на храма 5"


Брой 1 на в-к - Александър Звезданов 06/10/2007 - 19:11

broi1.jpg            След като в началото на м. септември излезе сигналният брой на в-к "Православни вести",  вече е отпечатан и Брой 1.
            Вестникът  запознава читателите с историята на празника "Покров на Пресвета Богородица" и с житието на най-почитания български светия - Св. Иван Рилски.
            Публикувани са впечатленията на айтоски християни, поклонили се но мощите на Св. Йоан Кръстител в гр. Брацигово и новини от Карнобатска духовна околия, част от която е и Айтоската енория.
            Вестникът може да получите лично от о.Ромил в храма още на Трета неделя след Неделя подир Въздвижение (07.10).
            Може да откриете вестника във формат .pdf в раздел "Изтегляне" на сайта.Вести от Карнобатска духовна околия - о. Ромил 30/09/2007 - 21:48

ХРАМОВ ПРАЗНИК


svIoav_karnobat.jpg            На 26 септември , денят, в който Светата православна църква отбелязва Успението на Св. Йоан Богослов , бе честван храмовият празник на храм „Св. Йоан Богослов” в гр. Карнобат.
            Негово Високопреосвещенство Сливенски митрополит Г-н Г-н Йоаникий отслужи тържествена Света литургия в съслужение с храмовото свещеничество и свещеници от духовната епархия.
            На службата архиереят отличи с офикия предстоятеля на храма протойерей Павел Гърбов и архиерейския наместник на духовната околия свещ. ик. Иван Ангелов.
Спира се достъпа до православен храм - Nadin007 28/09/2007 - 09:20

На вниманието на християнската общност:

Зов за помощ на група миряни от с.Банево и околностите-община Бургас

Материалното пак е на път да убие духовното

    В днешното динамично, напрегнато и разпънато от човешките страсти време са много малко местата, където човек може да се умиротвори, да отмие греховността на делниците и да получи надежда и упование. За нас, православните християни от с.Банево и околностите, такова място е параклисът „Св.Петка”. Тук ние отправяме молитвите си към Бога всяка неделя, молитви за благоденствие на родината ни, за домовете ни, за душите ни.

    Този параклис ни е скъп, защото сме го изградили със своя труд, със средствата на щедрия ктитор инж. Георги Минчев. Изстрадали сме го тухла по тухла, педя по педя.
Но сега сме на път да го загубим. Защо? Защото дръзнахме да поискаме от общината да изгради пътя от селото до параклиса.

    Инж. Г.Минчев в кореспонденцията си с кмета Й.Костадинов постави проблема с пътя пред кметската управа и от отговора стана ясно,че всъщност пътят до параклиса преминава през 20 частни парцела и поради този факт е възможно да бъде отрязан, т.е.параклисът да стане недостъпен.

    Защо е построен параклис на място, до което няма достъп - ще попитате? Защо не е обмислено предварително?

    Параклисът е построен през 1996г., като преди това е бил събарян 2 пъти. От древността до сега пътят до него е минавал през общинската мера. През 2006 г.тази мера е била ударно парцелирана /за да се обезщетят обезземлени собственици/, без да се отчете фактът, че се отрязва единственият достъп на параклиса.

    Това ни накара да отправим нашия зов за помощ към всеки, който е съпричастен и може да ни помогне. Вярата ни в Христа не ни позволява да съдим, дори да обвиняваме, но не можем и да се примиряваме с подобни постъпки, които преследват материалното, за сметка на духовното.

    Помогнете ни да принудим община Бургас да трасира и изгради нов път,след като недалновидно е раздала стария. Ще се примирим с факта, че този път ще бъде по-дълъг, стига той да е извън границите на частните имоти и да влезе в плановете на местността, за да не се повтаря без край тази срамна история.

    Очакваме с надежда вашето съдействие:


следват 120 подписаbanevo_01.jpg banevo_02.jpg banevo_03.jpg

Снимки от параклиса с по-добро качество може да видите в раздел "Галерия".

Може да си изтеглите тапети за компютър - alexx 22/09/2007 - 11:14

Добавена е колекция от 6 тапета за компютър посветени на Рождество Христово, Цветница и Страстната седмица. Може да изтеглите и снимка на прочутия космически обект, наречен "Окото на Бог". Ще ги намерите в раздел "Изтегляне"

Изографисването на храма 4 - dimmy 18/09/2007 - 11:09

Продължава изографисването на северната страна на храма. Готови са ангелчетата на най-горния ред и са подготвени за изографисване образите на светиите на втория ред.
zograf4_01.jpg zograf4_02.jpg

Снимки с по-добро качество може да видите в раздел "Галерия" секция "Изографисване на храма 4"

Интервю - alexx 16/09/2007 - 20:28

Сайтът Православие България публикува интервю с 12-годишния иподякон Николай Попов със заглавие "Би трябвало вероучението да се въведе за всички деца"

Кръстовден - dimmy 14/09/2007 - 08:15

Днес се покланяме на Кръста Господен


Автор:Епископ Йоан БОГОСЛОВ

Светата православна църква извършва поклонение на светия Кръст Господен на 14 септември - Кръстовден. В този ден църквата чества едно възпоминание във връзка с голямото събитие, станало през 326 година, когато с помощта на императрица Елена, майката на император Константин Велики, се разкопава Кръста Господен в подножието на хълма Голгота.

С почести и молитвени песнопения Йерусалимският патриарх Макарий, в присъствието на хилядно множество и императрица Елена, въздигнал новооткрития Христов кръст. Оттогава е й традицията да се празнува Всемирното въздвижение на Светия и Животворящ Кръст Господен.

Строг пост и молитва ще отбелязват днешния ден. Озарени от църковните светилници, нека целунем и се поклоним от сърце на светия и животворящ Кръст на Христа:
"Кресту Твоему прикланяемся, Владико...." и
нека сладкогласният звън на църковни камбани се слее с тропара на празника: "Спаси, Господи, Твоите люде, и благослови достоянието Си, победи на благоверния наш народ, дарувай и съхранявай с Твоя Кръст Твоето наследение"

Източник: в-к "Стандарт" 13.09.2007 г.

Русенският кмет и заместниците му работиха на строежа на църквата „Всех Святих“


13.09.2007
Русенският кмет Божидар Йотов и заместниците му днес се представиха като общи работници на строежа на храма „Всех Святих”. Те пренесоха 5 тона желязо за скеле и показаха, че могат и да зидат с тухли. Целта на акцията е да се привлекат още дарители за изграждането на църквата.

Инициативата за възстановяването на съборения по времето на комунизма русенски храм бе подновена през юни т.г. За три месеца е извършено строителство за 200 хиляди лева. Даренията се набират от инициативен комитет, на който са съпредседатели кметът Божидар Йотов и русенският владика Неофит.

Източник: кореспондента на БГНЕС в Русе.

Дай, Боже, и в Айтос да видим такива инициативи от Общината!

Енорийски църковен вестник - alexx 10/09/2007 - 09:59

В-к "Православни вести"


След отпуста на неделната служба в храм "Св. Димитрий" отец Ромил зарадва миряните с богоугодна новина:енорията има вече свой църковен вестник. Свещеникът съобщи, че това начинание е благословено от Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Йоаникий и съобщи имената на хората, които са вложили труд за слава Божия. Раздавайки го, отецът пожела вестникът да намери добри читатели и да бъде от полза за айтоските християни.

vestnik01.jpgvestnik02.jpgvestnik03.jpg

Вестника се разпространява безплатно и може да го получите лично от о.Ромил в храма. В раздел "Изтегляне" на сайта може да намерите вестника във формат .pdf Ще се радваме на Вашите отзиви за вестника и на всички предложения - може да ги напишете в раздел "Мнения" на сайта.

СтартПредишен10 предишни страници [ 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 ] 1 следваща страницаСледващКрай
Православни връзки
Препоръчваме
Енорийски вестник

Брой трети от четиринадесетата година

на в-к "Православни вести" излезе на 25 декември 2020 г. (Рождество Христово). Копие от вестника може да изтеглите от ТУК

broi144.png

Регистрация

 Брой на членовете 91 членове


Изпрати съобщение.
в момента онлайн:


няма посетители
Календар

Уебмастер
Напиши на Александър Звезданов  Обратна връзка
Добавикъм предпочитани  Предпочитани
Препоръчай на приятел  Препоръчай!
Мобилна версия   Мобилна версия
Посещения

 881744  общо

 6 посетители онлайн

^ Нагоре ^

© Църковно настоятелство при храм "Св вмчк Димитрий Солунски" - гр. Айтос, 2007 - 2022 г
GuppY - http://www.freeguppy.org/    Site powered by GuppY v4.5.18 © 2004-2005 - CeCILL Free License   GuppY - http://www.freeguppy.org/

Страницата е генерирана за 0.53 секунда