Важно!
21 април:
Светли Петък. Живоприемни източник. Св. свщмчци Януарий и Теодор в Пергия (Блажи се)
7:30 ч. - утринна молитва
9:00 ч. - света литургия, водосвет

22 април:
Светла събота.Преп. Теодор Сикеот

23 април:
✝ 2 Неделя след Пасха - Томина. Св. мчца Александра. Св. мчк Лазар Български
7:30 ч. - утринна молитва
9:00 ч. - света литургия

*******

Всяка Неделя през годината службите в храма започват:
7:30 ч. - утринна молитва
9:00 ч. - света литургия,
ако не е обявено нещо друго!

За храма и енорията
Св. вмчк Димитър Солунски Духовно ръководство Айтоска енория Връзка с храма Документи На поклонение От Светия Синод
Православие
1. Молитви 2. Още 3. Постите 4. На прага на храма 5. Вяра и живот 6. Притчи
news.gifНовини


Новости на сайта на храм - Александър Звезданов 26/12/2007 - 11:17

Новости на сайта


Във връзка с публикуваните официални становища на Светия Синод на Българската Православна Църква е поставена нова секция в раздел "За храма и енорията" - "От Светия Синод".

В нея ще публикуваме официални материали от Патриарха и Светия Синод.

В момента сме публикували официалните становища на Светия Синод относно изучаване на религия в училище, трансплантацията на органи и Рождественското Патриаршеско и Синодално послание.

Рождественски брой на храмовия вестник - alexx 23/12/2007 - 19:38

Рождественски брой на храмовия вестник


С божията помощ и усилията на християни ат Айтос излезе брой 5 на в-к "Православни вести".

Вестникът е посветен на Рождество Христово. Може да намерите на страниците на вестника и продължението на житието на Св. Николай Мирликийски, Стихове от Архимандрит Серафим Алексиев, посветени на празника и Официалното становище на Светия синод на Българската Православна Църква относно изучаването на предмет "Религия" в българското училище.

Копие на вестника във формат .pdf може да изтеглите от Раздел "Изтегляне", секция "Енорийски вестник".

Становище на Св. Синод на БПЦ относно изучаването на религия в училище - alexx 29/11/2007 - 20:10

Може да прочетете пълния текст на "Становище на Св. Синод на Българската Православна Църква
относно Концепцията за въвеждане на учебен предмет Религия
в българското училище с автор Обществен съвет (ОС) към МОН" в ръздел "За храма и енорията", секция "От Светия Синод" (вижте менюто в ляво) или като щракнете с мишката тук

Посрещане на мощите на Св. Иоан Кръстител в Брацигово - alexx 25/11/2007 - 16:52

Два православни филма


            Предлагаме Ви два филма за посрещане на мощите на Св. Иоан Кръстител в Брацигово. Филмите са заснети от презв. Стоян Костов и свещениците, присъствали на посрещането.

част I (1ч. 20 мин)
част II (34 мин)

Заслужена награда - Anjel 28/10/2007 - 18:37

ЧЕСТИТА ОФИКИЯ


ofikija_o_Romil03.jpg             На 28 Октомври в новоизписания храм "Св. вмчк Димитрий" гр. Айтос Негово Високопреосвещенство Сливенският митрополит Иоаникий отслужи тържествена Света литургия. В съслужение с него бяха свещ.ик. Иван Ангелов от храм "Св.Йоан Богослов" в гр. Карнобат, архим. Димитрий от храм "Св. Арх.Михаил" гр. Сонгурларе. В службата участваха и йером. Козма от Зографската света обител в Атон, свещ. Димитър от храм "Успение на Пресвета Богородица" Несебър, прот. Павелот Карнобат, монах Атанасий от Люляковския манастир "Св.св. Праведни богоотци Йоаким и Анна"ofikija_o_Romil02.jpg

            Владиката удостои с офикия (награда) - свещ. иконом - отец Ромил Негозов, председател на Църковното настоятелство, заради всеотдайните му пастирски грижи за айтоските енориаши и усърдието по уреждането и благоукрасяването на храма.

            В поздравлението си към отеца Владиката припомни, че Храмът Господен не е място обикновено, а място свещено, където човек може да намери мир, упование, надежда, радост. И дългът на иконома е да бъде грижовен, да бъде пестелив, да бъде неуморен, да бъде всеотдаен, за да пази чистотата и светостта на Божия дом и да събира и обгрижва в него чедата Господни.

ofikija_o_Romil01.jpg             След тържествената служба богомолците отнесоха в сърцата си мъдростта от кротките слова на архипастирската проповед и радостта от заслужената офикия на техния духовен наставник - свещ. иконом Ромил.            Повече снимки с по-добро качество може да видите в раздел "Галерия" секция "Офикия на о. Ромил 2007"

Празничен брой на енорийския вестник - alexx 26/10/2007 - 08:31

Празничен брой на енорийския вестник "Православни вести"


            С Божията помощ и усилията на християни от Айтос излезе празничният брой 2 на енорийския вестник "Православни вести".

            Вестник може да си вземете безплатно от храма, но може и да си го изтеглите в цветен вариант от раздел "Изтегляне", секция "Енорийски вестник" във формат .pdf

Обновен храм - интервю с о. Ромил - Anjel 26/10/2007 - 08:25

Обновен храм - интервю с о. Ромил

"Това, което е невъзможно за човека, е възможно само за Бога"

o_romil.jpg             Утре е 26.10. – денят, в който Българската православна църква празнува Св. вмчк Димитрий Мироточец (Димитровден). Утре е и храмовият празник на Айтоския храм, който има за патрон св. Димитър. По този повод търся среща с протойерей Ромил, председател на Църковното настоятелство на храма. Намирам го, както винаги, в двора на църквата. Изчаквам, защото първо обяснява на майсторите как да довършат обкова на новата чешма в двора, после дава наставления на други служители за уредбата на храма за празничния ден. Не мога да се откажа от разговора, защото имам да му задам важни въпроси. В града вече се знае за красотата на новоизписания храм. Искам да внеса повече яснота по този въпрос. Виждам, че времето му е скъпо, и директно изстрелвам въпросите си:

             - Отче, изписването на храма е отколешна мечта не само на храмовото свещеничество, но и на айтоските енориаши. Как предприехте такова сериозно начинание?
             - Това, което не е възможно за човека, е възможно само за Бога! Това, което се случва не само в нашата енория, а и по цялата земя, е Божията воля.
                 Първите ни начинания по обновата на храма бяха свързани с неговото укрепване: цялостното му препокриване, освежаването на фасадата, подмяна на обшивката на камбанарията. След няколко срещи и разговори с представителите на Сдружение „ЕС-2004”, те осигуриха финансовата подкрепа и така всъщност се започна. Втората стъпка бе да се освежи иконостасът на храма. За мен, с всичкото ми упование в Бога, беше ясно, че това ще е много трудно. Но срещнах разбиране от страна на толкова много хора, които направиха възможно малките ни мечти да порастват с всеки изминат ден. Първо планувахме да обновим само царския ред на иконостаса. След като той стана готов, няколкото мъже, които бяха дарили средствата, поеха отговорността да осигурят нужното, за да се обнови целият иконостас.
               zhitie_001.jpg              Голямото ни желание беше да изпишем храмовите стени. Споделихме това с Негово високопреосвещенство Сливенския митрополит Иоаникий. Той даде своето благословение и това ни вдъхна по-голяма увереност. Предприехме изографисването на стените, като намеренията ни бяха да изпишем само едната стена. Ясно ни беше, че за целия храм трудно ще ни стигнат силите и най-вече средствата. Но Бог подпомогна начинанието ни, от дарения успяха да се съберат средства, които позволиха храмът да изглежда така, както го виждате сега: изписани са и корабът (същинската част ) на църквата , и притворът.


- Наистина църквата сега изглежда съвсем различна. Иконостасът блести, а светиите по стените са толкова живи и изразителни – имаш чувството, че всеки миг ще ти заговорят. Чии ръце сътвориха всичко това?
            По обновата на храма и неговото изписване работи един млад и изключително ентусиазиран екип. В процеса на подготовката за конкретната работа се запознах с Мария и Николай Николови от Велико Търново, които осигуриха преференциално голяма част от материалите, нужни за работата. До себе си имах зографите Йордан Спасиев, Недялко Жеков и Светла Атанасова, които от своя страна ме запознаха със скулпторите Гълъбин Христов и Стефан Маринов. Така се оформи работният екип. Дело на Гълъбин и Стефан е иконостасът, а зографиите излязоха из ръцете, бих казал и от сърцето, на Данчо, Недялко и Светла.

            - Предполагам, че най-трудната част от цялото начинание са били средствата. Как успяхте да ги осигурите?
             - Вече споменах, че всичко е направено изключително с дарителски средства. Боголюбиви и щедри мъже и жени даряваха – всеки според своите възможности и по своя си начин. Едни носеха суми на ръка, други пускаха в касите за дарения. Една голяма част от дарителите изказваха желание да не се огласява името им. Имаше дарители предприятия и фирми, даряваха и частни лица. Това, което ме зарадва, бе фактът, че нито един от дарителите не се идентифицира с определена партия, политическа сила или форма на светска власт. Нито един от дарителите не попита колко даряват другите. Всеки даде своята лепта от сърце и с желание да допринесе за това Богоугодно начинание. Иска ми се да отбележа, че приносът на хората не бе само финансов. Помощ получихме и по много други начини: чрез труд, чрез осигуряване на помощни материали и др. zograf7_03.jpg
               Списъкът на дарителите е дълъг, но искам да ги назова, като чрез това им изказвам благодарност от името на Църковното настоятелство, храмовото свещеничество и всички енориаши при храм „Св. вмчк Димитър”.
Аустротерм - България
М-Тел - България
Пламен Петров
РПУ - Айтос
Сдружение ЕС-2004
ТИБК - Айтос
Александър и Димитрина Звезданови
Анка Желязкова
Антон Бисеров Демирев
Белчо Белчев
Бисер Демирев
Валентин Недев
Валентин Николов Георгиев
Валентин Хараламбов
Величка Стаматова
Галина Петрова
Галина Флайг
Георги Николов
Георги Петров
Георги Янев
Демир Гочев
Детелин Пенчев
Димитрина Алексиева
Димитър Гугалов
Дияна Минчева
Евгени Врабчев
Евгени и Марияна Петрови
Живко Лечев
Живко Стаматов
Златка Проданова
Иван Ангелов Чолаков
Иван и Милена Иванови
Иван Иванов
Иван,Димитрина,Антония Върбанови
Иванка Георгиева
Йордан Касъров
Йордан Колев Димов
Кольо Райков Колев
Костадин Янчев
Красимир Коев
Красимир Пенев Костов
Куцар Куцаров
Любомир Дражев
Манол Манолов
Мария и Николай Николови
Мария Николова
Мариян Георгиев
Надежда Иванова
Николай Колев
Николай Черкезов
Панайот Которов
Пейчо Георгиев
Петър Янев
Пламен Петров
Румяна Денева
Светла Пенчева
Спас и Мария Костадинови
Стоимен Грозданов
Стоян Гюзелев
Стоян Пенчев Колев
Стоян Стоянов
Стоянка Казакова
Тодор Иванов
Тодор Манев
Христина Железова

            И всички останали, които са отдали волните си пожертвования за благолепието на храма. Бог да благослови делата им и да ги укрепи в начинанията им!
zograf5_01.jpg
            - За храмовия празник ще се радваме на обновения храм. Всъщност приключи ли окончателно обновата, или планирате да продължите с нещо друго?
            - Кой не желае домът му да бъде още по-хубав. Още по-силно е това желание за дома Господен. В по-далечна перспектива мислим за изписване на останалата част на храма – неговия таван и олтара. От обновяване се нуждае подът. Имаме, разбира се, и по-дръзки идеи, но нека не говорим сега за тях, а да молим Бог да ни даде здраве и да подкрепя начинанията ни, а ние да не преставаме да работим за Божия прослава.zograf5_04.jpg

            - В навечерието на Димитровден и предстоящия храмов празник сигурно имате какво да пожелаете на айтоските енориаши и всички жители на града ни?
     - В навечерието на Димитровден пожелавам на всички да поддържат усърдието си, любовта в Христа, да множат добродетелите си, с които да бъдат полезни на Отечеството си, на града си и на семейството си. Милостинята им да бъде безкрайна!
На многая лета, многообичани чада в Христа!    


Първи водосвет - Anjel 26/10/2007 - 07:59

Освещаване на камбана и камбанария в с. Дъскотна

             На 21 Октомври 2007г. (Шеста Неделя след Неделя подир Въздвижение) в с. Дъскотна бе извършен първият водосвет от 60 години насам в новостроящия се храм „Св. Арх. Михаил”. Ст. ик. Тодор Попиванов – предстоятел – и архим. Партений – игумен на Люляковската света обител „Св. Св. Праведни богоотци Йоаким и Анна” отчетоха специалния чин за освещаване на камбаните. Старата камбана е чугунена, тежи 80 килограма и досега само изпращаше дъскотненци в последния им земен път. Новата, пода-рена от М. Севлиевски, тежи 90 килограма. Звънът на камбаните се разнесе тържествено над селото, възхвалявайки Господа и напомняйки на събралото се множество за Царството Не-бесно.
             Велика е силата на християнското молит-вено общение. Събранието в Името Христово в с. Дъскотна най-сетне се случи. От 10-годишни деца до 90-годишни старци държаха свещици в ръка и отправяха молитвите си към Господа. Първите капки светена вода по родния селски храм блестяха, както блестяха и сълзите в очите на много дъскотненци.
dyskotna001.jpg
             Пълно с радост и благодарност към Бога бе сърцето и на дядо Петко Иванов Косев – основоположник и почетен настоятел на храма. Той с треперещ от вълнение глас разказваше: „Още през 1988г. у мен се зароди идеята да се направи черква и когато ходих в Айтос, разговарях за това с отец Иван. Вечна му памет! (свещеник ст. ик. Иван Тодоров). Бог така устрои работата, че на 10.01.1994г. получихме писмо да започнем делото”
              Православен храм „Св. Арх. Михаил” с. Дъскотна се гради вече 10 години. Понастоящем се изписва и оборудва. Предстои озеленяването на двора и уреждането му, за да стане истински спасителен Дом Господен.

Първият етап от изписването на храма завърши - alexx 22/10/2007 - 19:40

Първият етап от изписването на храма завърши

        С Божията помощ, с безкористните дарения на фирми и многобройни миряни и чрез труда на зографите Йордан, Недялко и Светла завърши изографисването на вътрешните стени на храма и на притвора.

zograf7_03.jpg zograf7_01.jpg

      За качеството на свършената работа и красотата на стенописите може да се уверите като посетите лично храма.
      Както винаги снимки с по-добро качество ще намерите в раздел "Галерия", секция "Изографисване на храма".

Духовно посещение в Айтос - Anjel 16/10/2007 - 19:57

ionikii.jpg             На 16.10.2007г. в града ни на кратка визита бе Сливенският митрополит Йоаникий. Придружен от председателя на църковното настоятелство протойерей Ромил, архиереят премина през обновяващия се площад на път за читалище "Васил Левски", където проведе съдържателен разговор с читалищната управа и работещите в местния културен център. Като дар дядо Владика остави томове духовна литература и благослови институцията.СтартПредишен10 предишни страници [ 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 ] 1 следваща страницаСледващКрай
Православни връзки
Препоръчваме
Енорийски вестник

Брой трети от четиринадесетата година

на в-к "Православни вести" излезе на 25 декември 2020 г. (Рождество Христово). Копие от вестника може да изтеглите от ТУК

broi144.png

Регистрация

 Брой на членовете 91 членове


Изпрати съобщение.
в момента онлайн:


няма посетители
Календар

Уебмастер
Напиши на Александър Звезданов  Обратна връзка
Добавикъм предпочитани  Предпочитани
Препоръчай на приятел  Препоръчай!
Мобилна версия   Мобилна версия
Посещения

 881013  общо

 9 посетители онлайн

^ Нагоре ^

© Църковно настоятелство при храм "Св вмчк Димитрий Солунски" - гр. Айтос, 2007 - 2022 г
GuppY - http://www.freeguppy.org/    Site powered by GuppY v4.5.18 © 2004-2005 - CeCILL Free License   GuppY - http://www.freeguppy.org/

Страницата е генерирана за 0.44 секунда