Важно!
21 април:
Светли Петък. Живоприемни източник. Св. свщмчци Януарий и Теодор в Пергия (Блажи се)
7:30 ч. - утринна молитва
9:00 ч. - света литургия, водосвет

22 април:
Светла събота.Преп. Теодор Сикеот

23 април:
✝ 2 Неделя след Пасха - Томина. Св. мчца Александра. Св. мчк Лазар Български
7:30 ч. - утринна молитва
9:00 ч. - света литургия

*******

Всяка Неделя през годината службите в храма започват:
7:30 ч. - утринна молитва
9:00 ч. - света литургия,
ако не е обявено нещо друго!

За храма и енорията
Св. вмчк Димитър Солунски Духовно ръководство Айтоска енория Връзка с храма Документи На поклонение От Светия Синод
Православие
1. Молитви 2. Още 3. Постите 4. На прага на храма 5. Вяра и живот 6. Притчи
news.gifНовини


Започна втората сесия на шестия църковно-народен събор - Александър Звезданов 08/10/2008 - 08:53

Започна втората сесия на шестия църковно-народен събор


rilskimanastir006.jpgНа 06 октомври в присъствието на Негово Светейшество Българския патриарх Максим беше открита втората сесия на Шестия църковно-народен събор в Рилския манастир. Първото заседание започна с изпяване на тропарите на св. Йоан Рилски, в чиято св. обител заседават делегатите, и на тропара на Петдесетница, символ на съборното начало и единството в Църквата.

През първия ден участниците във втората сесия на Шестия църковно-народен събор са приели 37 члена от проектоустава на БПЦ и са стигнали до 70 член. Работата на събора е била спорна и творческа. Бързия напредък по текста на проектоустава някои делегати обясняват с това, че тези членове са обработени от архиерейската комисия, която трябваше да създаде консолидиран текст на основата на предложенията по устава, дадени от отделните епархии. Така по окончателния текст не е имало спорове.

Сред другите членове от проектоустава на БПЦ през първия ден е била приета и главата, създаваща нова институция в БПЦ – архиерейски събор.

Според предварително предложение на комисията:

1. Архиерейският събор се занимава със следните въпроси:

1.1. запазване чистотата и неповредеността на православното вероучение и нормите на християнската нравственост

1.2. запазване на догматическото и каноническото единство на БПЦ- Патриаршия

1.3. канонизация на светци и утвърждаване на богослужебни последования

1.4. изразяване на пастирска загриженост по проблеми на съвременността

2. Съборът има бюро, състоящо се от Българския Патриарх , двама епископи- митрополити и двама епископи, избрани с явно гласуване.

2.1. Бюрото носи отговорност за провеждането на Събора, като предлага дневния ред, програмата и правилника за провеждането на заседанията на Архиерейския събор.

2.2. Внася предложения за реда на разглеждане на процедурни и протоколни въпроси.

3. Секретар на Събора е Гл. секретар на Св. Синод. Ако Гл. секретар няма архиерейски чин Съборът избира секретар от членовете на Св. Синод. Той носи отговорност за осигуряването на Събора с необходимите работни материали и за водене на протоколите. Протоколите се подписват от Председателя на Събора и членовете на бюрото.

4.Заседанията на Събора председателства Българския Патриарх или упълномощен от него член на Бюрото.

5. Решенията на Събора се приемат с обикновено мнозинство, с явно гласуване. Когато гласовете са разпределени по равно за решаващ се приема гласа на Председателя. По догматически въпроси решения се взимат с две трети от гласовете на присъстващите членове на Събора.

6.Заседанията на Архиерейския събор са валидни при кворум от 2/3 от архиереите, членове на Събора.

7.Решенията на Архиерейския Събор влизат в сила от деня на публикуването им в "Църковен вестник".

Използвани са материали от сайта Двери.БГ

Сайт на Сливенска Света Митрополия - alexx 21/08/2008 - 16:15

Сайт на Сливенска Света Митрополия

С благословията на Негово Високопреосвещенство Г-н Г-н Иоаникий в електронното пространство се появи сайта на Сливенска Света Митрополия.

Особено полезна е рубриката "Духовен наставник" по книгата на Митрополит Иоаникий "Наставления за духовен живот". Като посочите с мишката определена тема, тя се появява в край на страницата след списъка на темите в раздела.

sliven_mtrpl.jpg

Снимки на стенописите в централния свод на храма - alexx 16/08/2008 - 20:43

Снимки на стенописите в централния свод на храма

Публикуваме снимки от стенописите в централния свод на храма. Напомняме, че не достигат средства за довършване на двата странични свода на храма. Всеки може да помогни - вижте как ТУК

svod_01.JPG
Най-близо до входа на храма е изписан образът на Св. Иоан Предтеча, заобиколен от образите на светиите, писали за Месията.


svod_02.JPG
Следва образът на Иисус Христос Вседържител, заобиколен от символите на четиримата Евангелисти.

svod_03.JPG
Запазен и освежен е съществуващия до сега образ на Бог-Отец.

svod_04.JPG

Най-близо до олтара виждаме образът на Света Богородица, чрез която "се въплъти и стана човек" Бог-Син, нашият Спасител Иисус Христос.

Гост от Света Гора - alexx 03/08/2008 - 17:23

На Света литургия днес, 3-ти август, присъства брат Викентий от Зографския манастир "Св. Георги" в Атон (Света Гора), който гостува в гр. Айтос.

За първи път зографисват таваните на храма - Катя Костадинова 26/07/2008 - 09:46

Нужни са средства за довършване на стенописите в храма

Изписването на стените на храма започна преди две години, разказва отец Ромил Негозов, Председател на Църковното настоятелство на храм "Св.вмчк Димитрий" в Айтос. През 2007 г. беше завършена централната част на храма, а в началото на т.г. започна изписването на олтара, който вече е готов. Сега се зографисват таваните. Нуждата от средства за довършване на стенописите е крещяща, казава още отец Ромил.

tavan_1.jpg

Всеки момент ще пристигне и т.н. трансферно злато, с което ще бъде изработена позлатата на стенописите. Свещенослужителят се надява, че добрите християни ще се отзоват и ще помогнат с каквото могат за богоугодното дело. В храма, всичко до момента е направено със спомоществователството на благочестиви мъже и жени, които се черкуват в храма, наши съграждани, които живеят в по-големите градове на страната. Чрез свои близки и познати в Айтос, тези хора в голяма степен подпомагат реконструкцията и зографисването. „Аз искрено съм благодарен на голяма част от бизнесмените в Айтос – повечето от работещите фирми по някакъв начин са ни помагали. Те правят много за храма и чисто по християнски, нямат желание да се огласяват имената им”, каза отецът пред ”вестник "Народен приятел". Той се надява, че „занапред паството ще се умножава и в него ще се раждат все по-ревностни християни.”

При добро финансово развитие на нещата, зографисването ще приключи преди храмовия празник и Празник на град Айтос – 26 октомври – Деня на Свети Димитрий Солунски. Отец Ромил много се надява, че догодина, когато ще бъде чествана 165-та година от изграждането му, храмът ще бъде преобразен с добрата воля и помощта на много щедри християни. За да можем, когато влизаме в молитвения дом, да почувстваме в душите си комфорт и истинско сливане с Бога.

Зографският екип е сравнително млад и работи в храма в продължение на вече три години. Това са хора, свързани с изкуството и храма в Айтос – Йордан Спасиев, Светла Атанасова от с. Пирне и Недялко Жеков от Бургас. „Те са сред малкото зографи, които следят стриктно за канона.”, хвали художниците, отец Ромил.

Източник: в-к "Народен приятел"
Снимки: Катя Костадинова

Решения на 6-я църковно-нроден събор - alexx 18/05/2008 - 22:19

Решения на 6-я църковно-нроден събор


1. На основание чл. 39 от Устава на Българската православна църква, следващата сесия на VI Църковно-народен събор да се проведе от 6 до 11 октомври 2008г. в Рилската света обител.

2. Втората сесия на Църковно-народния събор продължава с разглеждане на внесения проект за изменение и допълнение на Устава на Българската православна църква, без да се преразглеждат и прегласуват вече приетите текстове.

3. Задължава се Главният секретар на Светия Синод до 27 май 2008 г. да предостави на Епархийските митрополити приетите изменения и допълнения в Устава на Българската православна църква.

4. Възлага на Епархийските митрополити да организират обсъждането с делегатите от епархията на проекта за изменение и допълнение на Устав на Българската православна църква и не по-късно от 10 юли 2008 г. да представят своите предложения на Главния секретар на Светия Синод.

След тази дата предложения не се приемат.

5. Създава комисия по приемане на предложенията на проекта за изменение и допълнение на Устава на Българската православна църква в състав: Председател: Варненски и Великопреславски митрополит Кирил Членове: Видински митрополит Дометиан, Великотърновски митрополит Григорий, Русенски митрополит Неофит, Неврокопски митрополит Натанаил, Старозагорски митрополит Галактион, Ловчански митрополит Гавриил, Пловдивски митрополит Николай.

Комисията може да привлича и специалисти в помощ на нейната работа.

Комисията обработва постъпилите предложения за изменение и допълнение на Устава на Българската православна църква и предлага консолидиран текст, основан на предложенията на Св. Синод и на делегатите на епархиите, за Устав на Българската православна църква, най-късно до 25 септември 2008 г. и го докладва на втората сесия на събора.

6. Приема доклад за състоянието на БПЦ за периода от Петия до Шестия Църковно-народен събор.

7. Изказва благодарност на Негово Преосвещенство Адрианополския епископ Евлогий, игумен на Рилския манастир за организацията и грижите по провеждането на първата сесия на VI Църковно-народен събор.

(Информацията е от сайта Двери БГ)


Изявление на Църковно-народния събор - alexx 17/05/2008 - 14:59

Изявление на Църковно-народния събор

Rilski_manastir.jpg В свещените двори на Рилската св. обител от 14 до 17 май 2008 г. проведе своите заседания Шестият Църковно-народен събор на Българската православна църква. Съборът бе открит от Българския патриарх Максим в присъствието на високи гости, делегатите и представители на средствата за масово осведомяване. След приветствено слово на Българския патриарх поздравления поднесоха г-н Георги Първанов, Президент на Република България, г-н Даниел Вълчев, вицепремиер и министър на образованието и науката, от името на българското правителство и други присъствали гости. Поздравления бяха изпратени от г-н Георги Пирински, председател на Народното събрание, и проф. Огнян Герджиков, председател на парламентарната комисия по правата на човека и вероизповеданията.

Българският патриарх, като поздрави делегатите и им благодари за проявеното старание и отзивчивост, предостави председателстването на Събора на Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Иоаникий. Основна задача на Събора бе изслушването на доклада на Синодалната комисия по изготвянето на необходими изменения и допълнения в Устава на БПЦ, наложили се от новите реалности в нашето съвремие. В процеса на задълбочено обсъждане и обстойно разискване бяха гласувани и приети 33 члена от Устава в устройствената му част. Наложително бе да се насрочи провеждането на втора сесия на Шестия Църковно-народен събор през месец октомври, за да продължи работата си по голямата останала част от Устава.

В своите изказвания делегатите изразиха и безпокойство от множеството прояви на вредни увлечения сред младежта като невъздържана употреба на алкохол, зависимост от наркотични вещества, проява на насилие, грубост, недисциплинираност, незаинтересованост към учебния процес, изпадане в безпътица и отчаяние.

Съборът счита, че отдавна е назряло времето за въвеждането на предмета Религия-Православие в редовната програма на българското училище, където българските деца ще имат възможността да се запознават с възвишените православни принципи на вярата, надеждата и любовта, ще придобиват знания за българската православна духовност и култура, ще се запознават и следват светли примери от църковната ни история.

Във връзка с модерното явление на свободното извънбрачно съжителство и подготвяното му узаконяване в нов Семеен кодекс, делегатите на Събора поддържат запазването на семейната институция като благословена от Бога и създаваща благоприятни условия в семейното огнище за отглеждането и възпитаването на децата. Пренебрегването на брака води до нарушение на нравствените принципи в живота на семейството. За нас като православни християни има един законен брак пред Бога – светото Тайнство Венчание.

Настоящата първа сесия на Шестия Църковно-народен събор, въпреки положените старания, не можа да привърши работата си по изменение и допълнение Устава на БПЦ, поради което реши да свика втора сесия от 6-ти до 11-ти октомври т.г., когато да изготви и приеме окончателния текст на Устава.

Участниците в Събора отправят усърдна молитва към Бога и към преподобни Йоан Рилски за успешна работа по изготвянето на този важен документ, който ще регулира вътрешно-църковния ни живот и взаимоотношенията между светата ни Църква и гражданските институции.

† Максим – Патриарх Български
Председател на Шестия Църковно-народен събор

Архипастирски Благослов - alexx 17/05/2008 - 14:46

Сейте правда и ще пожънете милост!


(Архипастирски Благослов - Негово Високопреосвещенство Г-н Г-н Иоаникий по случай 140-годишнината на училище „Христо Ботев“ - гр. Айтос)


Ioanikij.jpg Уважаема г-жо Кирязова, директор на СОУ „Христо Ботев“ - гр. Айтос,
Скъпи учители,
мили ученици,

Вашето училище, което е първоприемник на първото българско училище въвъ Вашия град, празнува 140-годишнина, празник не само на училищната общност,но и на цялата айтоска общественост. Повод достатъчно знаменателен и изпълнен със събития от миналото и насочващ към размисли да настоящето и бъдещето.

Светата Православна Църква винаги е похвалявала и подпомагала просветата.

Това се отнася и за първото айтоско училище, образовало поколение след поколение в продължение на 140 години. През щелия този период айтоското школо просвещава, възпитава, насърчава и подготвя бъдещи творци в различни области.

140 години учители влизат в класните стаи, изпълнени с надежда, вяра и любов, и отдават всичко що имат – знания, търпение, мъдрост, сила и воля. 140 години нежни и чисти детски гласове пълнят училищните стаи и черпят от съкровищницата на своите учители знани за полезното и доброто. 140 години това училище обогатява любознателните деца, поощрява слабите, ободрява малодушните, подкрепя неутвърдените, посочва пътя на знанието на подрастващите, с две думи, разпръсква мрака невежеството.

В този празничен ден много имена възкръсват в нашето съзнание, на след всички просветва името на Господин Димов Бъчеваров – първоучител в айтоското училище, известен след народа като даскал Буньо – завършил Сливенското класно училище, където е бил ученик на Добри Чинтулов. Трудно, много трудно е всякога за първоучителите. Но за даскал Буньо е било още по-трудно в Айтос, в онези далечни вречена на робство, мрак и невежество. Но с търпение и старание той заедно с по-будните хора на града успял да въздигне и училището, и читалището, и църквата, където на мястото на гръцкия език започнал да звучи славяноългарският. Затова в съзнанието на хората и за историята той ще остане като первий учител айтоский.

Ако историята е учителка на народите, ако училището е център на просвещението, ако мъдростта е украса на любознателните, то нека днес на празника да отдадем почит на даскал Буньо – този възрожденец и несъмнен родолюбец, на патрона на училището – безсмъртния Христо Ботев, и да си дадем дума да бъдем продължители на техните завети.

През робските години училищата винаги са се строели в църковния двор или пък съвсем близо до църквата, та с това нашите деди са ни оставили примера, че тези две духовни институции – Църквата и Училището, трябва да вървят заедно, ако искаме да имаме морално здраво и физически силно поколение. Това е така, защото Църквата е училище за благодатта, вярата и познаването на Бога, а Училището два познания за този видим свят. Затова и днес образованието трябва да е пълно. Просвещението само на ума не е достатъчно. И сърцето трябва да бъде облагородявано, за да познае красотата на нравствеността. Само тогава образованието е пълно, когато образът на човека е не само просветен, но и морален.

Ето защо се обръщам към учителите в СОУ „Христо Ботев“:

Драги учители, не само обучавайте, но и възпитавайте! Бъдете щедри с Вашата любов към децата! Сейте правда и ще пожънете милост!

Скъпи ученици, нека вярата ви в знанието бъде светла! Надеждата ви в знанието да бъде силна! Любовта ви към знанието да бъде неугасваща!

Поздравявам всички учители и ученици с бележитата годишнина и нека с едно сърце и уста да кажем: „Боже, запази всички, които учат и се учат, за много години!“

Амин!

14 май 2008

† Иоаникий – Митрополит Сливенски

Снимки от Шестия Църковно-народен събор - alexx 17/05/2008 - 08:45

Снимки от Шестия Църковно-народен събор


IMG_0574_1.jpg

IMG_0578_1.jpg

IMG_0585_1.jpg


IMG_0629_1.jpg

(Снимките са любезно предоставени от Двери БГ)

Курбан за здраве и благоденствие - alexx 11/05/2008 - 15:07

Курбан за здраве и благоденствие на жителите на гр. Айтос.


На 11. май (Св. Св. Кирил и Методий) по инициатива на Ръководството на Община Айтос бе даден курбан за здраве и благоденствие на жителите на гр. Айтос във връзка с многобройните нещастия сполетели жителите на града през последните години.

Благородното начинание бе подкрепено от Църковното настоятелство при храм "Св. вмчк Димитрий Солунски", Айтоското Мюфтийство, Общинския съвет, Бизнес клуб - Айтос и други организации и частни лица.

Бяха приготвени 10 казана с по 100 литра с курбан.


kurban_080511_01.JPG

О. Ромил отслужи тържествен молебен и водосвет за здраве, благополучие и спасение на жителите на града и освети част от казаните с курбан за здраве и благоденствие на жителите на града. Останалите два казана бяха на разположение на Районното Мюфтийство - Айтос.

kurban_080511_02.JPG

На водосвета присъстваха зам. кметовете д-р Галина Петрова, Кирил Кирилов и Рамадан Нуретин, като и председателя на Общинския съвет Даниел Орлов.

kurban_080511_03.JPG

kurban_080511_04.JPG

kurban_080511_05.JPG

От 12 часа курбанът бе раздаден на събралите се граждани.


kurban_080511_06.JPG


Да се погрижим за духовната си чистота!

(Свещеноиконом Ромил – Председател на Църковното настоятелство при храм „Св. Димитър” - изказване пред "Радиовъзел Айтос", отпечатано и в местния вестник "Народен приятел")

В неделния ден ще бъде отслужен тържествена Света литургия, защото се чества паметта на първосветителите, равноапостолите "Св. Св. Кирил и Методий”. Това е голям празник, тъй като ако не бяха Светите братя, ние днес нямаше да говорим и пишем на този език. Защото словото биде първо. Защото словото е сам Господ Бог и сам Господ Бог е в словото.

Аз съм изключително радостен и доволен, че управата на града избра точно този ден, без подтекст. Дори много хора не знаят, че в този ден се чества паметта на равноапостолите Св. Св. Кирил и Методий.

След Светата литургия ще бъде отслужен тържествен молебен и водосвет за здраве, благополучие и спасение на всички живущи в града, след което ще бъдат осветени и благословени курбаните, които ще се раздадат за здраве и спасение.

Ще се молим все по-малко да бъдат неразумните неща, които се случват в най-ново време, тъй като ние самите сме се отделили доста далеч от вярата. По този начин възпитаваме децата си в несмирение, а от това несмирение се получават много трагични неща, за съжаление. Всички знаем, че в последните години се дадоха доста жертви на млади хора в нашия град при злоупотреба с порочностите – алкохол, наркотици и всичко това, което прояжда егото на човека. В такива моменти ние ставаме временно „по-силни” и по-подвластни и тогава правим повече грешки. За някои от чедата на нашия град тези грешки бяха фатални.

Аз бих призовал всички граждани сериозно да се замислят, особено православните християни, дали живеят в своята вяра, и дали всичко това не произтича от небрежността им и нехайството за духовната чистота. Всеки един от нас е задължен като православен християнин да се грижи за духовната си чистота, така както като човек и личност се грижи за физическата си чистота. И всеки един от нас би могъл да пренесе своята най-чиста жертва, а най-чистата жертва, която в църква може да се пренесе, е свещичката, която е и кръвната жертва. Призовавам християните веднъж да запалят свещичка, за да удостоят този празник и втори път да запалят свещичка за децата на нашия град. Надявам се че една голяма част от града в този ден ще бъдат съпричастни както физически, така и молитвено.

На всички граждани на Айтос, пожелавам много и благи години!


СтартПредишен10 предишни страници [ 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 ] 1 следваща страницаСледващКрай
Православни връзки
Препоръчваме
Енорийски вестник

Брой трети от четиринадесетата година

на в-к "Православни вести" излезе на 25 декември 2020 г. (Рождество Христово). Копие от вестника може да изтеглите от ТУК

broi144.png

Регистрация

 Брой на членовете 91 членове


Изпрати съобщение.
в момента онлайн:


няма посетители
Календар

Уебмастер
Напиши на Александър Звезданов  Обратна връзка
Добавикъм предпочитани  Предпочитани
Препоръчай на приятел  Препоръчай!
Мобилна версия   Мобилна версия
Посещения

 881037  общо

 4 посетители онлайн

^ Нагоре ^

© Църковно настоятелство при храм "Св вмчк Димитрий Солунски" - гр. Айтос, 2007 - 2022 г
GuppY - http://www.freeguppy.org/    Site powered by GuppY v4.5.18 © 2004-2005 - CeCILL Free License   GuppY - http://www.freeguppy.org/

Страницата е генерирана за 0.53 секунда