сайта на храм Св. вмчк Димитрий Солунски - Айтос

http://aitos-church.info/

Киприянови молитви (5. Вяра и живот)

Киприянови молитви

(Статията е от в-к „Православен християнин“, изсание на Слиевенска Света Митрополия)

sv_Kiprian_Justina.jpg             За разлика от Василиевите молитви, които са поместени в требника, Киприяновите молитви ги няма там. В Молитвеника – издание на Св. Синод, също няма такова молитвено последование. Всъщност под името Киприянови молитви съществуват различни, най-малко три молитвени правила, общото между които е, че в тях задължително присъстват молитвите към Св. свещено мъченик Киприян (празнуван на 2. октомври), щото той като покаял се магьосник да бъде за нас молитвен застъпник против магьосниците и правените от тях магии.
            Така едни свещеници четат като Киприянови молитви „Правило за измъчвани от зли духове“, отпечатано в православния молитвеник на издателство „Витезда“, други използват разпространяваното на ксерокопие последование, в което има освен молитви към Св. Киприян и Канон, преведен на български език. В „Полный православный молитвослов" (руско издание) пък се намира правило „За изгонване на лукави духове от хора и животни, против вреда от страна на екстрасенси, магове и зли хора“, в което също са включени две молитви към Св. свещеномъченик Киприян и Св. мъченица Юстина, а освен това и псалмите 67-ми, 90-ти, 102-ри, 126-ти, след това са поместени и молитви към Св. мъченик Трифон, Св. преподобномъченик Корнилий Псково-Печорски, Св. праведни Иоан Руски, Св. преп. Мария Египетска – все към светии, които според Църковното предание и опит имат благодат от Бога да помагат особено против бесовски нападения, в частност против магии.
            Прави впечатление, че Киприяновите молитви за разлика от Василиевите не са заклинателни, а са към светии за ходатайство пред Бога, т.е. в тях свещеникът, а и изобщо християнинът, не се изправя с лице към нечистата сила, а осъзнавайки своята слабост и греховност, вика на помощ, като дете майка си, светците. Поради тая причина Киприяновите молитви се намират и в молитвословите, употребявани от миряните, т.е те могат да се четат не само в църква от свещеник. И макар в молитвениците да няма указания за специална подготовка за тяхното четене - с пост (и изповед), то някои свещеници справедливо изискват от християните кратък пост преди четенето на молитвите, съгласно думите на Спасителя, че „бесовския род не излиза, освен с молитва и пост“, т.е. с пост от молитвите ще има по-голяма полза.
            Много важно е отново да напомним,че Църковните (в частност Киприяновите) молитви не са антимагически заклинания, че за да получим това, за което молим Бога, трябва да видим в какво нарушаваме Неговия закон и да започнем да изправяме живота си. Казано с други думи – да положим на здрава основа покаянието. Иначе ако и да има ефект, той ще е кратковременен. Ако използвеме една метафора, Киприяновите молитви са хапче, което намалява болката, на не лекува болестта; „болестта“, която ни прави уязвими за демоните и техните въздействия и която се нарича „грях“. „Болестта“, която се лекува само с изповед, св. Причастие и праведен живот.
            И накрая няма постановление Киприяновите молитви да се чета точно в четвъртък. Може в някой храмове свещениците да практикуват по този начин, но оттук съвсем не следва, че в други дни Киприянови молитви не се четат. Никъде в молитвениците, в които са отпечатани, няма такова условие, което определя дадени дни или периоди да четенето на тези молитви.