сайта на храм Св. вмчк Димитрий Солунски - Айтос

http://aitos-church.info/

Б. Храмът (4. На прага на храма)

ХРАМЪТ

"От днес, 2 септември, православните християни и всички жители на село Лясково имат своята духовна радост, имат своя негаснещ светилник , имат вечно съкровище - Божия храм - където сияе Божията слава, където образите на светиите и на ангелите непрестанно приемат нашите просби и молитви и ги отнасят към небето.

Каква по-голяма радост от тая!

Всички ние, от малък до голям, плуваме в това житейско море - тъй разнообразно и тъй съблазнително, и тъй осквернено.  Затова, когато се издигне котвата на надеждата , когато засияе един духовен светилник, тогава вярващата душа се отправя към него, защото знае, че там е вечното спасение и вечната утеха..."

 

С тези думи започна обръщението си към жителите на с. Лясково и всички миряни Негово Високопреосвещенство Сливенският митрополит Йоаникий, по повод освещаването на новопостроения храм "Св. Архангел Михаил". Позволих си да ги цитирам, защото те лаконично, но  точно казват какво е храмът за всеки православен християнин. За това ще стане реч тук. Защото много пъти сме чували: "Защо да ходя на църква. Мога да се моля и у дома". Или "Вярвам, но на църква почти не ходя".

Храмът е домът на нашия Господ.Това го прави най-святото, сакрално място на земята и го превръща в притегателен център за всички вярващи : "Господи, обикнах обиталището на Твоя дом и мястото, където живее Твоята слава"(Пс.25:8) . Те идват тук , за да се поклонят Богу, да Му благодарят, да се помолят и попросят. Тук те "чуват" Божието слово и само тук духовно се съединяват с Бога.

За истински вярващия човек посещението в храма е не задължение, а вътрешна потребност. Вярно е, че човек може да се моли и у дома, и на всяко друго място и молитвата му пак да бъде дълбока и искрена, пак да бъде чута. Но няма друго място като Божия дом, където молитвеното състояние на душата да постигне оная връхна точка, от която пътят на думите от земята до небето да е тъй кратък. Няма друго място като Божия дом, където в обща молитва да се съберат повече човешки души и така да постигнат и Божието присъствие ( "защото , дето са двама или трима събрани в Мое име, там съм Аз посред тях" Мат. 18:19,20 ). Защото няма друго място освен Божия дом, където слиза Дух Свети, чрез Който "всяка душа се оживява и с чистотата се възвисява".

Вярващият християнин посещава храма не инцидентно, случайно, спонтанно , а отива в него с онази радост, с която синът посещава дома на своя баща. Прави това всяка неделя , защото неделята е "ден за Господа". В неделя в храма се извършва специално богослужение, което има за цел да прославя Единия Бог в Троица , да величае Божието име в светото тайнство Евхаристия - Светата Божествена  Литургия.