Важно!
21 април:
Светли Петък. Живоприемни източник. Св. свщмчци Януарий и Теодор в Пергия (Блажи се)
7:30 ч. - утринна молитва
9:00 ч. - света литургия, водосвет

22 април:
Светла събота.Преп. Теодор Сикеот

23 април:
✝ 2 Неделя след Пасха - Томина. Св. мчца Александра. Св. мчк Лазар Български
7:30 ч. - утринна молитва
9:00 ч. - света литургия

*******

Всяка Неделя през годината службите в храма започват:
7:30 ч. - утринна молитва
9:00 ч. - света литургия,
ако не е обявено нещо друго!

За храма и енорията
Св. вмчк Димитър Солунски Духовно ръководство Айтоска енория Връзка с храма Документи На поклонение От Светия Синод
Православие
1. Молитви 2. Още 3. Постите 4. На прага на храма 5. Вяра и живот 6. Притчи
4. На прага на храма - Б. Храмът

ХРАМЪТ

"От днес, 2 септември, православните християни и всички жители на село Лясково имат своята духовна радост, имат своя негаснещ светилник , имат вечно съкровище - Божия храм - където сияе Божията слава, където образите на светиите и на ангелите непрестанно приемат нашите просби и молитви и ги отнасят към небето.

Каква по-голяма радост от тая!

Всички ние, от малък до голям, плуваме в това житейско море - тъй разнообразно и тъй съблазнително, и тъй осквернено.  Затова, когато се издигне котвата на надеждата , когато засияе един духовен светилник, тогава вярващата душа се отправя към него, защото знае, че там е вечното спасение и вечната утеха..."

 

С тези думи започна обръщението си към жителите на с. Лясково и всички миряни Негово Високопреосвещенство Сливенският митрополит Йоаникий, по повод освещаването на новопостроения храм "Св. Архангел Михаил". Позволих си да ги цитирам, защото те лаконично, но  точно казват какво е храмът за всеки православен християнин. За това ще стане реч тук. Защото много пъти сме чували: "Защо да ходя на църква. Мога да се моля и у дома". Или "Вярвам, но на църква почти не ходя".

Храмът е домът на нашия Господ.Това го прави най-святото, сакрално място на земята и го превръща в притегателен център за всички вярващи : "Господи, обикнах обиталището на Твоя дом и мястото, където живее Твоята слава"(Пс.25:8) . Те идват тук , за да се поклонят Богу, да Му благодарят, да се помолят и попросят. Тук те "чуват" Божието слово и само тук духовно се съединяват с Бога.

За истински вярващия човек посещението в храма е не задължение, а вътрешна потребност. Вярно е, че човек може да се моли и у дома, и на всяко друго място и молитвата му пак да бъде дълбока и искрена, пак да бъде чута. Но няма друго място като Божия дом, където молитвеното състояние на душата да постигне оная връхна точка, от която пътят на думите от земята до небето да е тъй кратък. Няма друго място като Божия дом, където в обща молитва да се съберат повече човешки души и така да постигнат и Божието присъствие ( "защото , дето са двама или трима събрани в Мое име, там съм Аз посред тях" Мат. 18:19,20 ). Защото няма друго място освен Божия дом, където слиза Дух Свети, чрез Който "всяка душа се оживява и с чистотата се възвисява".

Вярващият християнин посещава храма не инцидентно, случайно, спонтанно , а отива в него с онази радост, с която синът посещава дома на своя баща. Прави това всяка неделя , защото неделята е "ден за Господа". В неделя в храма се извършва специално богослужение, което има за цел да прославя Единия Бог в Троица , да величае Божието име в светото тайнство Евхаристия - Светата Божествена  Литургия.


Създадено на: 04/09/2007 - 20:18
Обновено на: 07/09/2007 - 20:40
Категория : 4. На прага на храма
Страницата е посетена 6213 пъти


Версия за печат Версия за печат     Отпечатай Отпечатай

react.gifКоментари:


Всe още няма коментари.
Добавете първи коментар!


Православни връзки
Препоръчваме
Енорийски вестник

Брой трети от четиринадесетата година

на в-к "Православни вести" излезе на 25 декември 2020 г. (Рождество Христово). Копие от вестника може да изтеглите от ТУК

broi144.png

Регистрация

 Брой на членовете 95 членове


Изпрати съобщение.
в момента онлайн:


няма посетители
Календар

Уебмастер
Напиши на Александър Звезданов  Обратна връзка
Добавикъм предпочитани  Предпочитани
Препоръчай на приятел  Препоръчай!
Мобилна версия   Мобилна версия
Посещения

 922345  общо

 5 посетители онлайн

^ Нагоре ^

© Църковно настоятелство при храм "Св вмчк Димитрий Солунски" - гр. Айтос, 2007 - 2022 г
GuppY - http://www.freeguppy.org/    Site powered by GuppY v4.5.18 © 2004-2005 - CeCILL Free License   GuppY - http://www.freeguppy.org/

Страницата е генерирана за 0.04 секунда