Важно!
21 май:
Св. велики царе равноапостолни Константин и Елена (Отдание на Неделя на разслабления)
8:00 ч. - света литургия в храм "Св. вмчк Димитрий Солунски" - Айтос

22 май:
Преполовение. Св. мчк Василиск. Св. мчк Йоан-Владимир, княз Български чудотворец
8:30 ч. - света литургия в храм "Св. вмчк Димитрий Солунски" - Айтос
За храма и енорията
Св. вмчк Димитър Солунски Духовно ръководство Айтоска енория Връзка с храма Документи На поклонение От Светия Синод
Православие
1. Молитви 2. Още 3. Постите 4. На прага на храма 5. Вяра и живот 6. Притчи
news.gifНовини


Пасхално (Великденско) послание до всички православни християни от Сливенска епархия - Александър Звезданов 09/04/2018 - 07:46

Пасхално (Великденско) послание до всички православни християни от Сливенска епархия

ioanikij11.jpg

До боголюбивите пастири,
всечестните монаси и монахини и
до всички православни християни
от Сливенска епархия

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!
 
Много векове изминаха от Христовото Възкресение. Много промени се извършиха в света. Много събития записа историята. Едни от тях бяха забравени, а други възвеличавани. Чудото на Христовото Възкресение не бе забравено, защото е ново чудо от всички древни чудеса. (гл. 2 и Ныне на стиховните). Това чудо имаше многобройни свидетели. Много църковни песнописци възпяха това свято събитие. Много човеци повярваха в това чудо. Много от тях се спасиха чрез това чудо. И ние днес прославяме това чудо - Възкресение Христово - и се покланяме на светия Господ Иисус, Който едничък е безгрешен. (чете се след Възкресното утрено евангелие)
Възкресение Христово е необикновен празник. Свят Ден! Тържество неизмеримо. Победа - най-велика. Само този празник е наречен Празник на празниците, тържество на тържествата и победа на победите.
В своето слово на Пасха, св. Епифаний - епископ Кипърски, говори: "Празникът Пасха е по-тържествен от всички празници: той съставлява за целия свят тържество на обновлението и спасението. Този празник е глава и връх на всички празници."
Затова светата църква го величае, защото силата му е непобедима. Светлината - непристъпна. Радостта - всеобща.
Господ Иисус Христос е Победител на смъртта, ада и дявола.
"Де ти е, смърте, жилото? Де ти е, аде, победата?" "Възкръсна Христос и ти бе повален! Възкръсна Христос и паднаха демоните! Възкръсна Христос и се радват ангелите! Възкръсна Христос и живот се въдвори!" (Св. Йоан Златоуст).
Бог създал човека за нетление, [Прем. Соломонова 2:23], настанил го в рая [Бит.2:8], дал му заповед, за да я изпълнява [Бит.2:16], но човек послушал злия съвет, а не послушал божествената заповед [Кан. Сиропустна 8 пес. 2 стих]. Затова Господ Бог го изгонил от Едемската градина и поставил Херувим с пламенен меч [Бит.3:24], да пази входа на Едем. ([Сиропустна неделя канон - 9 пес. 3 стих).
 
Как празнуваме днес този Велик Ден? Чуваме ли гласа на нашата съвест? Изживяваме ли чиста духовна радост? Докосва ли свещен трепет нашите сърца? В храма е светло, а в душите ни? Песнопенията звучни, а услаждат ли чувствата ни? И днес греховният свят ни предлага преядене, пиянство и житейски грижи, за да ни отегчат [Лк. 21:34]. Поставя дебела стена между светското и духовното, за да не отличаваме свещено от несвещено, и нечисто от чисто. [Левит 10:10]
Защо в света се шири злото? Защо в живота има много неправди? В отношенията - много обиди? В обществото - много раздори? В разговорите - много коварство? В желанията - много непочтеност?
Защото не са познали любовта на Възкръсналия Христос. Не са почувствали сладостта от Богообщението. Не знаят силата на Евангелското учение.
Христе, Ти си възкръснал от гроба... и си ни отворил райските врати. (Пасхален канон - 6 песен, 1 стих). Тези врати са отворени за истински повярвалите, за тези, които почитат светлото Христово Възкресение и се стремят към духовно усъвършенстване.
Свети Ефрем Сириец казва: "Дори само един поглед към Рая възвеличава. Дори само един помисъл обогатява. Раят пленява очите с хубостта си, слуха - със звуците си, вкуса и обонянието - с плодовете и благоуханията си... Който не си е позволявал нито проклятие, нито злословие, го чака преди всички други райско блаженство." (Из слово за Рая)
Всесърдечно поздравявам боголюбивите и богопредани пастири, всечестните монаси и монахини, служителите при светата Сливенска Митрополия и православните християни, та с едно сърце и една душа да прославим Възкръсналия Господ Иисус Христос. Амин!
 
ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ! ВОИСТИНУ ВОСКРЕСЕ!
 
08.04.2018 г.
ПАСХА ХРИСТОВА

† митрополит  Сливенски ИОАНИКИЙ


Патриаршеско и Синодално Пасхално послание - Александър Звезданов 09/04/2018 - 07:17

Патриаршеско и Синодално Пасхално послание

BX_2018.JPGВъзлюбени в Господа чеда на светата ни Църква,

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

Със светлина в душите и сърцата, с истинска пасхална радост и благодарност към Небесата, поради изгряващата от гроба Светлина на живота, и тази година благоговейно посрещаме Възкресение Христово. Прекланяме се пред дивния Божи Промисъл и пеем победната песен: “Христос възкръсна от мъртвите!” И радостта ни е пълна, защото извира от непосрамената ни вяра в победилия смъртта наш Господ, Който “...възкръсна, както беше казал” [Мат. 28:6]. И Който претърпя унижения и страдания заради нас, като прие смърт ­ “и то смърт кръстна” [Фил. 2:8], за да покрие извършеното някога престъпление, да ни освободи от робството на греха и смъртта и да ни дарува Своето спасение.

Възкръсналия Господ Иисус Христос, Който порази смъртта в самото нейно царство, като разтрепери самия ад и изтреби тлението (Утринна на Велика събота), Който всепобедно възкръсна тридневен и въздигна “отдясно на Отца” (Символ на вярата, 6) падналата някога човешка природа, и днес ние тържествено прославяме и изповядваме като наш Господ и Бог [Йоан. 20:28-29]. Него славословим, Него възпяваме, заедно с небесното войнство и цялото творение, Него в единомислие изповядваме в химните и песнопенията на пасхалното богослужение и в съкровените молитви и благодарения, извиращи от нашите сърца. Него, Победителя на мрака и Източник на “незалязващата Светлина”, и днес ние продължаваме да следваме и в Неговото име да се спасяваме, защото не познаваме на света “друго име, на човеци дадено, чрез което трябва да се спасим” [Деян. 4:12].

Чрез Христовото славно Възкресение ­ както свидетелства божественият евангелист ­ “народът, който седеше в мрак, видя голяма светлина, и за ония, които седяха в страна и сянка смъртна, изгря светлина” [Мат. 4:16]. Светлина, мир и спасение за всеки човек и за всички народи, във всички времена, които с вяра са приели и продължават да приемат Него ­ “истинската светлина” [Йоан. 1:9]. Които са познали в Него своя едничък истински Бог и Спасител и на които Той предостави възможността от чеда на греха и смъртта “да станат чеда Божии” [Йоан. 1:12].

Затова в пресветлото утро на Пасха светият наш отец Йоан Златоуст тържествува и тържествувайки, повелява: “Никой да не оплаква своята бедност, защото Царството небесно е отворено за всички! Никой да не плаче за своите грехове, защото от гроба на Спасителя изгря опрощение! Никой да не се бои от смъртта, защото Спасовата смърт ни освободи от нея!” (Похвално слово за Пасха). И заедно с апостола пита: “Де ти е, смърте, жилото? Де ти е, аде, победата?” [1 Koр. 15:55]. Защото какво друго е смъртта, освен откъсване от Източника на живота? Сега обаче, след Въплъщението на Божия Син и Неговото славно Възкресение ­ сега, когато “с нас е Бог” [Ис. 8:10], с нас вече е и Самият Живот, и смъртта е вече обезсилена.
 
Братя и сестри,

Животът и вярата, които светата Църква изповядва и проповядва, и с които всички нейни верни живеят и се спасяват, са божествен дар за всички нас и за всеки човек; живот, който е “в изобилие” [Йоан. 10:10], и вяра ­ която побеждава “света” [1 Йоан. 5:4] и всичко онова, което е “от света” [Йоан. 15:19] и не е угодно Богу. Вяра, чрез която вярно намираме пътя Господен ­ пътя към Небесата и към вечния живот в лоното на Отца. Защото с тази вяра, както свидетелства и апостолът, ние “ходим, а не с виждане...” [2 Кор. 5:7], и с нея по благодат ставаме “синове Божии... в Христа Иисуса” [Гал. 3:26]. Вяра, която някога, в дългите старозаветни столетия е била само очакване, но която сега, след Въплъщението, страданията и кръстната смърт, и особено след Възкресението и Възнесението на Божия Син, е вече реалност, в която и с която Църквата живее през вековете ­ подобно на кораб сред бурно море.

От нас зависи да пазим и следваме тази вяра, та с това и да се спасяваме чрез нея. В нас е “царството Божие” [Лука. 17:21], по думите на нашия Господ и Спасител, и в наша власт е да живеем и да оделотворяваме тази наша спасителна православна вяра, и достойно да се възползваме от щедро предоставената ни от Христа, чрез Неговата преславна победа, възможност да бъдем истински “съграждани на светиите и свои на Бога” [Еф. 2:19]. В нея ­ в тази богодарувана ни вяра, отново ни утвърждава утрото при празния гроб, денят на светата Пасха, Празникът на празниците и Тържество на тържествата, както Църквата е наричала винаги Деня на преславното Христово Възкресение.

Нека Светлината, изгряваща в този ден от празния гроб, огрява винаги всички нас. Нека тя винаги съгрява сърцата ни и просветлява умовете ни, та водени от нея да вървим неизменно по стъпките Христови, следвайки завещания ни от Него образец, а с това да се удостоим и с вечния живот с Него ­ в Царството, приготвено нам “от създание мира” [Мат. 25:34] ­ Царство на светлината, на божествената любов и всяка правда ­ Царството, което е “правда и мир и радост в Светаго Духа” [Рим. 14:17].

Поздравяваме с Христовото Възкресение всички верни чеда на Православната ни църква, в Родината и далеч от нея, и всесърдечно благопожелаваме на всички светлината на Възкресението и радостта от Божията победа никога да не угасват в нашите сърца!

Благодатта и мирът на Възкръсналия от мъртвите Господ наш Иисус Христос да бъдат с всички нас!

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СВ. СИНОД
НЕОФИТ
ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ И
МИТРОПОЛИТ СОФИЙСКИ

ЧЛЕНОВЕ НА СВ. СИНОД:
† Сливенски митрополит ЙОАНИКИЙ
† На САЩ, Канада и Австралия митрополит ЙОСИФ
† Великотърновски митрополит ГРИГОРИЙ
† Плевенски митрополит ИГНАТИЙ
† Ловчански митрополит ГАВРИИЛ
† Пловдивски митрополит НИКОЛАЙ
† Доростолски митрополит АМВРОСИЙ
† Западно- и Средноевропейски митрополит АНТОНИЙ
† Варненски и Великопреславски митрополит ЙОАН
† Неврокопски митрополит СЕРАФИМ
† Русенски митрополит НАУМ
† Старозагорски митрополит КИПРИАН
† Врачански митрополит ГРИГОРИЙ
† Видински митрополит ДАНИИЛ

Възкресение Христово в Айтос - Александър Звезданов 08/04/2018 - 08:27

Възкресение Христово в Айтос

2018_04_08_001.JPGВ очакване на Христовото Възкресение храм "Св. Димитрий Солунски" в Айтос и площадът пред него бяха изпълнение с православни християни. Въскресното богослужение започна в 23 часа с Полунощница. Точно в полунощ Негово Високоблагоговейнство ставрофорен иконом Ромил изнесе частица от Благодатния огън и присъстващите християни запалиха от него свещите си.

След лития с Огъня и икона на Възкресение Христово по улиците на града около храма християните се върнаха в храма за утринното богослужение и света литургия, отслужена от о. Ромил. Службата огласяше хорът на храма.

"В начало беше Словото, и Словото беше у Бога, и Бог беше Словото. То беше в начало у Бога.

Всичко чрез Него стана, и без Него не стана нито едно от онова, което е станало. В Него имаше живот, и животът беше светлината на човеците. И светлината в мрака свети, и мракът я не обзе.

Имаше един човек, пратен от Бога, името му Йоан; той дойде за свидетелство, да свидетелствува за светлината, та всички да повярват чрез него. Той не беше светлината, а бе пратен да свидетелствува за светлината.

Съществуваше истинската светлина, която просветява всеки човек, идващ на света. В света беше, и светът чрез Него стана, но светът Го не позна.

Дойде у Своите Си, и Своите Го не приеха. А на всички ония, които Го приеха - на вярващите в Неговото име - даде възможност да станат чеда Божии; те не от кръв, ни от похот плътска, нито от похот мъжка, а от Бога се родиха.

И Словото стана плът, и живя между нас, пълно с благодат и истина; и ние видяхме славата Му, слава като на Единороден от Отца. Йоан свидетелствуваше за Него и викаше, думайки: Тоя беше, за Когото казах: Идещият след мене ме изпревари, защото съществуваше по-напред от мене.

И от Неговата пълнота всички ние приехме и благодат въз благодат; защото Законът бе даден чрез Моисея, а благодатта и истината произлезе чрез Иисуса Христа."
[Иоан 1:1-17]


След края на литургията Негово Високоблагоговейнство прочете Патриаршеското и синодално Пасхално послание. За благословение бяха раздадени Последните броеве на епархийския вестник "Православен християнин" и на енорийския вестник "Православни вести", посветени на Христовото Възкресение.

2018_04_08_002.JPG

2018_04_08_003.JPG

2018_04_08_004.JPG

2018_04_08_005.JPG

2018_04_08_006.JPG

2018_04_08_007.JPG

2018_04_08_008.JPG

2018_04_08_009.JPG

2018_04_08_010.JPG

2018_04_08_011.JPG

2018_04_08_012.JPG

2018_04_08_013.JPG

2018_04_08_014.JPG

2018_04_08_015.JPG

2018_04_08_016.JPG

2018_04_08_017.JPG

2018_04_08_018.JPG

2018_04_08_019.JPG

2018_04_08_020.JPG

2018_04_08_021.JPG

2018_04_08_022.JPG

2018_04_08_023.JPG

2018_04_08_024.JPG

2018_04_08_025.JPG

2018_04_08_026.JPG

2018_04_08_027.JPG

2018_04_08_028.JPG

2018_04_08_029.JPG

2018_04_08_030.JPG

2018_04_08_031.JPG

2018_04_08_032.JPG

2018_04_08_033.JPG

2018_04_08_034.JPG

2018_04_08_035.JPG

2018_04_08_036.JPG

Василиева света литургия на Велика събота - Александър Звезданов 07/04/2018 - 14:26

Василиева света литургия на Велика събота

2018_04_07_001.JPGНа велика събота Негово Високоблагоговейнство ставрофорен иконом Ромил отслужи Василиева света литургия.

На Велика събота Църквата възпоменава телесното погребение на Иисуса Христа и слизането Му в ада. По обичая на юдеите Йосиф и Никодим снели пречистото тяло Господне от кръста, обвили ги в пелени с благовония и го положили в нов каменен гроб в Йосифовата градина, която се намирала недалче от Голгота. При погребението на Иисуса присъствали Мария Магдалина, майка на Яков и Йосиф.

Първосвещениците и фарисеите знаели, че Иисус Христос е предрекъл възкресението Си. Не вярвайки на предсказаното, а и страхувайки се да не би Апостолите да откраднат Тялото на Иисуса, измолили от Пилат да поставят военна стража. Поставили стражата до гроба, а самия гроб запечатали.

ърквата прославя Велика събота като "най-благословения седми ден". Защото това е денят, когато Словото Божие лежи в гроба като мъртъв Човек, но в същото време спасява света и отваря гробовете.

Положен вече в гроба, Духът на Иисуса е в ада, за да разкъса оковите му и да отвори отново за нас райските двери. Иисус Христос слязъл в ада, за да проповядва и там победата над смъртта и дявола и да изведе оттам за царството небесно душите, които с вяра очаквали Неговото идване.

"И като мина събота, на разсъмване, в първия ден на седмицата, дойде Мария Магдалина и другата Мария да видят гроба.

И ето, стана голям трус: защото Ангел Господен слезе от небето, пристъпи, отвали камъка от вратата гробни и седеше върху него; видът му беше като светкавица, а дрехата му - бяла като сняг; и пазачите, уплашени от него, се разтрепериха и станаха като мъртви.

Ангелът се обърна към жените и им рече: не бойте се; зная, че търсите разпнатия Иисуса; няма Го тук: Той възкръсна, както беше казал; дойдете, вижте мястото, дето е лежал Господ, и идете скоро, та обадете на учениците Му, че Той възкръсна от мъртвите, и ето, преварва ви в Галилея; там ще Го видите. На, казах ви.

И като излязоха бързо из гроба, те със страх и радост голяма се затекоха да обадят на учениците Му. А когато отиваха да обадят на учениците Му, ето, Иисус ги срещна и рече: радвайте се! А те се приближиха, хванаха се за нозете Му и Му се поклониха; тогава Иисус им казва: не бойте се; идете и обадете на братята Ми, да идат в Галилея, и там ще Ме видят.

Когато те отиваха, ето, някои от стражата, като влязоха в града, обадиха на първосвещениците за всичко станало. И тия, като се събраха със старейте и се съветваха, дадоха на войниците доста пари и рекоха: кажете, че учениците Му дойдоха нощем и Го откраднаха, когато ние спяхме, и ако за това стигне слух до управителя, ние ще уталожим гнева му, и вас ще избавим от грижи. А те взеха парите и постъпиха, според както бяха научени. И тая мълва се носи между иудеите доднес.

А единайсетте ученици отидоха в Галилея, на планината, дето им бе заповядал Иисус; и като Го видяха, поклониха Му се; а някои се усъмниха.

И като се приближи Иисус, заговори и им рече: даде Ми се всяка власт на небето и на земята. И тъй, идете, научете всички народи, като ги кръщавате в името на Отца и Сина и Светаго Духа, и като ги учите да пазят всичко, що съм ви заповядал, и ето, Аз съм с вас през всички дни до свършека на света. Амин."
[Мат. 28:1-20]


2018_04_07_002.JPG

2018_04_07_003.JPG

2018_04_07_004.JPG

2018_04_07_005.JPG

2018_04_07_006.JPG

2018_04_07_007.JPG

2018_04_07_008.JPG

2018_04_07_009.JPG

2018_04_07_010.JPG

2018_04_07_011.JPG

2018_04_07_012.JPG

2018_04_07_013.JPG

2018_04_07_014.JPG

2018_04_07_015.JPG

2018_04_07_016.JPG

2018_04_07_017.JPG

2018_04_07_018.JPG

2018_04_07_019.JPG

Опелото Христово - Александър Звезданов 06/04/2018 - 22:30

Опелото Христово

2018_04_06_201.JPGВечерта на Велики петък Негово високоблагоговейнство ставрофорен иконом Ромил отслужи опелото Христово - специално богослужение до Плащаницата.

Песнопенията са посветени на страданията и смъртта Христови. Хорът на храма изпълни "Плачът на Богородица" - молитва в памет на душевните страдания на Дева Мария, която стояла до кръста на своя Син и Го призовавала, произнасяйки скръбни слова.

След това присъстващите християни обиколиха с Плащаницата около храма и символично се извършиха погребението на Христос.

"На другия ден, след петъка, събраха се първосвещениците и фарисеите у Пилата и казваха: господарю, спомнихме си, че Оня измамник още приживе бе казал: подир три дни ще възкръсна; затова заповядай да се запази гробът до третия ден, да не би учениците Му да отидат нощем да Го откраднат и да кажат народу: възкръсна от мъртвите. И последната измама ще бъде по-лоша от първата.

Пилат им рече: имате стража; идете завардете, както знаете. Те отидоха, та завардиха гроба със стража и запечатаха камъка."
[Мат. 27:62-66]
2018_04_06_202.JPG

2018_04_06_203.JPG

2018_04_06_204.JPG

2018_04_06_205.JPG

2018_04_06_206.JPG

2018_04_06_207.JPG

2018_04_06_208.JPG

2018_04_06_209.JPG

2018_04_06_210.JPG

2018_04_06_211.JPG

2018_04_06_212.JPG

2018_04_06_213.JPG

2018_04_06_214.JPG

2018_04_06_215.JPG

2018_04_06_216.JPG

2018_04_06_217.JPG

2018_04_06_218.JPG

2018_04_06_219.JPG

2018_04_06_220.JPG

2018_04_06_221.JPG

2018_04_06_222.JPG

2018_04_06_223.JPG

2018_04_06_224.JPG

2018_04_06_225.JPG

2018_04_06_226.JPG

2018_04_06_227.JPG

2018_04_06_228.JPG

2018_04_06_229.JPG

2018_04_06_230.JPG

2018_04_06_231.JPG

2018_04_06_232.JPG

2018_04_06_233.JPG

2018_04_06_234.JPG

Царски часове и изнасяне на Плащаницата - Александър Звезданов 06/04/2018 - 12:36

Царски часове и изнасяне на Плащаницата

2018_04_06_001.JPGСутринта на Велики петък Негово Високоблагоговейнство ставрофорен иконом Ромил отслужи Царски часове.

В този ден не се служи света литургия, защото в този ден Господ принесъл Сам Себе Си в жертва. Денят се нарича още и Разпети петък, защото в петък е разпнат, умрял и положен в гроба нашият Спасител Иисус Христос.

Постът е особено строг. Църквата повелява на Разпети петък да не се яде и да не се пие - дори вода (това важи за православните християни, които са в добро здраве, за старите, болните и немощните се разрешава хляб и вода).

Всяко дихание страда заедно с Богочовека, съпричастно е на неговата смърт и погребение. В петък никой не подхваща каквато и да е работа.

Час 1:
"... а мене да ми не дава Господ да се хваля, освен с кръста на Господа нашето Иисуса Христа, чрез който за мене светът е разпнат, и аз за света. Защото в Христа Иисуса нито обрязването има някаква сила, нито необрязването, а новата твар.

На ония, които постъпват по това правило, нека бъде мир и милост - тям и на Израиля Божий. Прочее, никой да ми не досажда, защото аз нося на тялото си раните на Господа Иисуса. Благодатта на Господа нашето Иисуса Христа да бъде с вашия дух, братя. Амин."
[Гал. 6:14-18]

"А когато се съмна, всички първосвещеници и старей народни направиха съвещание против Иисуса, за да Го убият; и като Го вързаха, отведоха Го и предадоха на управителя Понтия Пилата. Тогава Иуда, който Го предаде, като видя, че Той е осъден, разкая се и върна трийсетте сребърника на първосвещениците и старейте, като каза: съгреших, че предадох невинна кръв. А те му рекоха: що ни е грижа? Ти му мисли. И като захвърли сребърниците в храма, излезе и отиде, та се обеси.

Първосвещениците прибраха сребърниците и казаха: не бива да се турят в църковния ковчег, защото са цена за кръв. И като направиха съвещание, купиха с тях грънчаревата нива, за да погребват странници; затова и доднес тая нива се нарича кръвна нива; тогава се сбъдна реченото чрез пророк Иеремия, който казва: "и взеха трийсетте сребърника - цената на Оценения, Когото оцениха синовете Израилеви, и дадоха ги за грънчаревата нива, както ми заповяда Господ."

А Иисус се изправи пред управителя; и управителят Го попита и рече: Ти ли си Иудейският Цар? А Иисус му отговори: ти казваш. И когато Го обвиняваха първосвещениците и старейте. Той нищо не отговаряше. Тогава Му казва Пилат: не чуваш ли, за колко работи свидетелствуват против Тебе? И не му отговори нито на една дума, тъй че управителят се чудеше твърде много.

А на празника управителят имаше обичай да пуска на народа един затворник, когото биха поискали; тогава у тях имаше един прочут затворник, на име Варава. И тъй, когато бяха събрани, Пилат им рече: кого искате да ви пусна: Варава ли, или Иисуса, наричан Христос? защото знаеше, че Го бяха предали от завист.

Между това, когато той седеше на съдийския престол, жена му прати да му кажат: не прави нищо на Тоя Праведник, защото днес насъне много пострадах за Него. Но първосвещениците и старейте надумаха народа, да изпроси Варава, а Иисуса да погуби. Тогава управителят ги попита: кого от двамата искате да ви пусна? Те отговориха: Варава. Пилат им каза: а какво да сторя с Иисуса, наричан Христос? Казват му всички: да бъде разпнат! Управителят рече: та какво зло е сторил? Но те още по-силно закрещяха и казаха: да бъде разпнат!

Пилат, като видя, че нищо не помага, а се усилва смутнята, взе вода, та уми ръце пред народа и рече: невинен съм за кръвта на Тоя Праведник; вие му мислете. И целият народ отговори и рече: кръвта Му нека бъде върху нас и върху чедата ни. Тогава им пусна Варава, а Иисуса бичува и Го предаде на разпятие.

След това войниците управителеви взеха Иисуса в преторията, събраха срещу Него цялата чета войници и, като Го съблякоха, облякоха Му багреница; и оплетоха венец от тръни, наложиха Му го на главата и Му дадоха в дясната ръка тръст; и като заставаха пред Него на колене, присмиваха Му се и думаха: радвай се, Царю Иудейски!

И след като Го заплюха, взеха тръстта и Го биеха по главата. И след като Му се наприсмяха, съблякоха Му багреницата, облякоха Му Неговите дрехи и Го поведоха на разпятие.
А като излизаха, срещнаха един киринеец, на име Симон; него накараха да носи кръста Му. И като стигнаха на мястото, наричано Голгота, което значи: лобно място, дадоха Му да пие оцет, смесен със жлъчка; но Той вкуси и не иска да пие.

А след като Го разпнаха, разделиха Дрехите Му, хвърляйки жребие; за да се изпълни реченото от пророка: "разделиха Дрехите Ми помежду си и за облеклото Ми хвърлиха жребие"; и седяха, та Го пазеха там; и туриха над главата Му надпис, който показваше вината Му: Този е Иисус, Царят Иудейски.

Тогава бидоха разпнати с Него двама разбойници: единият отдясно, а Другият отляво. А минувачите Го хулеха, като клатеха глава и думаха: Ти, Който разрушаваш храма, и в три дни го съзиждаш, спаси Себе Си! Ако си Син Божий, слез от кръста! Също и първосвещениците заедно с книжниците и старейте и фарисеите се присмиваха и думаха: други спаси, а Себе Си не може да спаси. Ако Той е Цар Израилев, нека сега слезе от кръста, и ще повярваме в Него; надяваше се на Бога, нека сега Го избави, ако Му е угоден; понеже бе казал: Син Божий съм.

Също Го хулеха и разбойниците, разпнати с него. А от шестия час настана тъмнина по цялата земя до деветия час; а около деветия час Иисус извика с висок глас: Или! Или! лама савахтани? сиреч, Боже Мой, Боже Мой! Защо си Ме оставил? Някои от стоещите там, като чуха, казваха: Той вика Илия. И веднага един от тях се затече, взе гъба, натопи я в оцет и, като я надяна на тръст, даваше Му да пие;другите пък думаха: чакай, да видим, дали ще дойде Илия да Го избави.

А Иисус, като извика пак с висок глас, изпусна дух. И ето, храмовата завеса се раздра на две, отгоре додолу; и земята се потресе; и скалите се разпукаха; и гробовете се разтвориха; и много тела на починали светии възкръснаха; и като излязоха из гробовете подир възкресението Му, влязоха в светия град и се явиха на мнозина.

А стотникът и ония, които с него заедно пазеха Иисуса, като видяха земетресението и всичко станало, твърде много се уплашиха и думаха: наистина Божий Син е бил Тоя Човек! Там бяха също и гледаха отдалеч много жени, които бяха последвали Иисуса от Галилея и Му служеха; между тях бяха Мария Магдалина и Мария, майка на Накова и Носия, и майката на Зеведеевите синове."
[Мат. 27:1-56]


След службата беше изнесена Света Плащаница и положена на високо място за да се поклонят пред нея православните християни.

За благословение бяха раздадени козунаци.

2018_04_06_002.JPG

2018_04_06_003.JPG

2018_04_06_004.JPG

2018_04_06_005.JPG

2018_04_06_006.JPG

2018_04_06_007.JPG

2018_04_06_008.JPG

2018_04_06_009.JPG

2018_04_06_010.JPG

2018_04_06_011.JPG

2018_04_06_012.JPG

2018_04_06_013.JPG

2018_04_06_014.JPG

2018_04_06_015.JPG

2018_04_06_016.JPG

Последование на 12-те Еварнгелия - Александър Звезданов 05/04/2018 - 22:17

Последование на 12-те Еварнгелия

2018_04_05_201.JPGВечерта на велики четвъртък Негово Високоблагогоевйнство ставрофорен иконом Ромил отслужи утренята на Велики петък, наречена "Последование на 12-те Евангелия" защото на нея се четат дванадесет откъса от Евангелието, в които се разказва за Светите страсти (страдания) на Господа Бога и Спасителя наш Иисус Христос:

Евангелие 1. Иoaн 13:31-18:1.
Евангелие 2. Иoaн 18:1-28.
Евангелие 3. Матея 26:57-75.
Евангелие 4. Иоан 18:28-19:16.
Евангелие 5. Матея 27:3-32.
Евангелие 6. Марк 15:16-32.
Евангелие 7. Матея 27:33-54.
Евангелие 8. Лука 23:32-49.
Евангелие 9. Иоан 19:25-37.
Евангелие 10. Марк 15:43-47.
Евангелие 11. Иоан 19:38-42.
Евангелие 12. Матея 27:62-66.

Чрез тях ставаме свидетели на подигравките, мъките и кръстната смърт на Христос, чрез която Той ни изкупи. "Ето Агнецът Божий, който прие върху Си нашите грехове." И отново се замисляме дали и ние не разпъваме Христос чрез нашите страсти и грехове.

2018_04_05_202.JPG

2018_04_05_203.JPG

2018_04_05_204.JPG

2018_04_05_205.JPG

2018_04_05_206.JPG

2018_04_05_207.JPG

2018_04_05_208.JPG

2018_04_05_209.JPG

2018_04_05_210.JPG

2018_04_05_211.JPG

2018_04_05_212.JPG

Архиерейска света литургия и Маслосвет на Велики четвъртък в Айтос - Александър Звезданов 05/04/2018 - 21:49

Архиерейска света литургия и Маслосвет на Велики четвъртък в Айтос

2018_04_05_001.JPGНа Велики четвъртък (05.04.2018 г., св. мчци Теодул и Агатопод) Негово Преосвещенство епископ Агатополски Иеротей поселти храм "Св. вмчк Димитрий Солунски" - Айтос, и отслужи общ маслосвет и Василиева света литургия в съслужение с предстоятеля на храма Негово Високоблагоговейнство ставрофорен иконом Ромил.

"Когато Иисус свърши всички тия думи, рече на учениците Си: знаете, че подир два дни ще бъде Пасха, и Син Човеческий ще бъде предаден на разпятие.

Тогава първосвещениците и книжниците и старейте народни се събраха в двора на първосвещеника, на име Каиафа, и решиха в съвета да уловят Иисуса с измама и убият; но казваха: само не на празника, за да не стане смут у народа.

А когато Иисус беше във Витания, в къщата на Симона Прокажени, приближи се до Него една жена, която носеше алабастрен съд с драгоценно миро, и го възливаше върху главата Му, когато Той седеше на трапезата.

Като видяха това, учениците Му възнегодуваха и казваха: защо е това прахосване: защото това миро можеше да се продаде много скъпо, и парите да се раздадат на сиромаси.

Но Иисус, като разбра това, рече им: защо смущавате жената? Тя извърши добро дело за Мене: защото сиромасите всякога имате при себе си, а Мене не всякога имате; като изля това миро върху тялото Ми, тя Ме приготви за погребение. Истина ви казвам: дето и да бъде проповядвано това Евангелие по цял свят, ще се разказва за неин спомен и това, що тя извърши.

Тогава един от дванайсетте, на име Иуда Искариот, отиде при първосвещениците и рече: какво ще ми дадете, та да ви Го предам? А те му предложиха трийсет сребърника. И оттогава той търсеше сгоден случай да Го предаде.

А в първия ден на празник Безквасници пристъпиха учениците към Иисуса и Му рекоха: де искаш да Ти приготвим да ядеш пасхата?

Той рече: идете в града у еди-кого си и му кажете: Учителят казва: времето Ми наближава, у тебе ще правя пасхата с учениците Си. Учениците направиха, както им заповяда Иисус, и приготвиха пасхата.

А когато се свечери. Той седна на трапезата с дванайсетте ученика"
[Мат. 26:1-20]


"Иисус, знаейки, че Отец всичко Му е предал в ръцете, и че от Бога е излязъл и при Бога отива, стана от вечерята, съблече горната Си дреха и, като взе убрус, препаса се; после наля вода в умивалника и почна да мие нозете на учениците и да ги отрива с убруса, с който бе препасан.

Дохожда, прочее, при Симона Петра, а тоя Му казва: Господи, Ти ли ще ми миеш нозете?

Иисус му отговори и рече: което върша Аз, ти сега не знаеш, а отпосле ще разбереш.

Петър Му казва: няма да умиеш нозете ми вовеки.

Иисус му отговори: ако те не умия, нямаш дял с Мене.

Симон Петър Му казва: Господи, не само нозете ми, но и ръцете и главата.

Иисус му казва: умитият има нужда само нозете си да умие, защото цял е чист; и вие сте чисти, ала не всички. Защото Той знаеше, кой щеше да Го предаде, затова и рече: не всички сте чисти.

А когато им уми нозете и Си облече дрехата, седна пак на трапезата и им рече: знаете ли, какво ви направих? Вие Ме наричате Учител и Господ, и добре казвате, понеже съм такъв. И тъй, ако Аз, Господ и Учител, ви умих нозете, то и вие сте длъжни да умивате нозете един другиму. Защото ви дадох пример, да правите и вие същото, каквото Аз ви направих.

Истина, истина ви казвам: няма слуга по-горен от господаря си, нито пратеник по-горен от оногова, който го е пратил. Ако знаете това, блажени сте, кога го изпълнявате."
[Иоан. 13:3-17]


"и когато ядяха, рече: истина ви казвам, един от вас ще Ме предаде; те се много наскърбиха, и всеки от тях почна да Го пита: да не съм аз. Господи? А Той отговори и рече: който топна с Мене в блюдото, той ще Ме предаде, прочее. Син Човеческий отива, както е писано за Него; но горко на оня човек, чрез когото Син Човеческий ще се предаде; добре щеше да бъде за тоя човек, ако не бе се родил.

А Иуда, който Го предаде, отговори и рече: да не съм аз, Рави? Иисус му отговори: ти каза.

И когато ядяха, Иисус взе хляба и, като благослови, преломи го и, раздавайки на учениците, каза: вземете, яжте: това е Моето тяло. И като взе чашата и благодари, даде им и рече: пийте от нея всички; защото това е Моята кръв на новия завет, която за мнозина се пролива за опрощаване на грехове. И казвам ви, че отсега нататък няма да пия от тоя лозов плод до оня ден, когато с вас ще го пия нов в царството на Отца Си.

И като изпяха хвалебна песен, излязоха на Елеонската планина.

Тогава Иисус им каза: всички вие ще се съблазните поради Мене през тая нощ; защото писано е: "ще поразя пастира, и ще се пръснат овците на стадото". А след възкресението Си ще ви изпреваря в Галилея.

Тогава Петър Му отговори и рече: дори и всички да се съблазнят поради Тебе, аз никога няма да се съблазня.

Иисус му рече: истина ти казвам, че тая нощ, преди още петел да пропее, три пъти ще се отречеш от Мене.

Петър Му казва: ако потрябва дори и да умра с Тебе, няма да се отрека от Тебе. Същото рекоха и всички ученици.

След това отива с тях Иисус на едно място, наричано Гетсимания, и казва на учениците; поселете тука, докле ида там да се помоля. И като взе със Себе Си Петра и двамата Зеведееви синове, почна да скърби и да тъгува.

Тогава им казва Иисус: душата Ми е прескръбна до смърт; останете тук и бъдете будни с Мене. И като се поотдалечи, падна на лицето Си, молеше се и думаше: Отче Мой, ако е възможно, нека Ме отмине тая чаша, обаче не както Аз искам, а както Ти."
[Мат. 26:21-39]


"И яви Му се Ангел от небето и Го подкрепяше. И понеже се намираше във вътрешна борба, молеше се по-усърдно, а потта Му беше като кървави капки, падащи на земята.
Като стана от молитва, дойде при учениците и ги намери заспали от тъга; и рече им: защо спите? станете и се молете, за да не паднете в изкушение.

Докле още говореше Той, ето тълпа, а пред нея вървеше един от дванайсетте, наричан Иуда, който се приближи до Иисуса, за да Го целуне. Понеже такъв знак им бе дал: Когото целуна. Той е.

А Иисус му рече: Иудо, с целуваме ли предаваш Сина Човечески?

Тия, които бяха с Него, като видяха, какво ще стане, рекоха Му: Господи, да ударим ли с нож? И един от тях удари слугата на първосвещеника и му отряза дясното ухо.

Отговори Иисус и рече: оставете, спрете се! И като се допря до ухото му, изпери го. А на първосвещениците и началниците на храма и на старейте, които бяха надошли против Него, Иисус рече: като на разбойник сте излезли с ножове и колове, за да Ме хванете! Всеки ден бивах с вас в храма, и не дигнахте ръка срещу Мене, но сега е ваше времето и властта на мрака.

Като Го хванаха, поведоха и заведоха Го в дома на първосвещеника. А Петър следваше отдалеч.

Когато накладоха огън сред двора и седнаха наедно, седеше и Петър между тях. Една слугиня, като го видя седнал срещу светлината, взря се в него и рече: и тоя беше с Него. Но той се отрече от Него, като каза: жено, не Го познавам.

След малко друг един, като го видя, рече: и ти си от тях. Но Петър отвърна; човече, не съм. А като се мина около час време, друг някой взе да твърди, като казваше: наистина, и тоя с Него беше, защото е галилеец. Но Петър рече: човече, не зная, какво говориш. И веднага, докле още говореше той, петелът пропя.

Тогава Господ, като се обърна, погледна Петра, и Петър си спомни думите на Господа, както му бе казал: преди още петел да пропее, ти три пъти ще се отречеш от Мене. И като излезе вън, горко плака.

Човеците, които държаха Иисуса, ругаеха Го и Го биеха; и като Го забулиха, удряха Го по лицето и Го питаха: проречи, кой Те удари? И много други хули казваха против Него."
[Лука 22:43-35]


"И дохожда при учениците и ги намира да спят, и казва на Петра: толкоз ли не можахте един час да стоите будни с Мене? Бъдете будни и се молете, за да не паднете в изкушение: духът е бодър, а плътта - немощна.

Пак като се отдалечи повторно, помоли се, казвайки: Отче Мой, ако не може Ме отмина тая чаша, без да я изпия, нека бъде Твоята воля.

А като дойде, намира ги пак да спят, понеже очите им бяха натегнали. И като ги остави, отдалечи се пак и се помоли трети път, като каза същите думи.

След това дохожда при учениците Си и им казва: спете, прочее, и почивайте! Ето, наближи часът, и Син Човеческий се предава в ръцете на грешници; ставайте, да вървим! Ето, приближи се оня, който Ме предава.

И докле Той още говореше, ето, Иуда, един от дванайсетте, дойде, и с него множество народ с ножове и колове, от страна на първосвещениците и старейте народни. А оня, който Го предаваше, бе им дал знак, казвайки: Когото целуна, Той е; хванете Го. И веднага се приближи до Иисуса и рече: радвай се, Рави! и Го целуна.

А Иисус му рече: друже, защо си дошъл? Тогава пристъпиха, сложиха ръце на Иисуса и Го хванаха. И ето, един от ония, които бяха с Иисуса, протегна ръка, извади ножа си и, като удари слугата на първосвещеника, отряза му ухото.

Тогава Иисус му казва: върни ножа си на мястото му; защото всички, които се залавят за нож, от нож ще погинат; или мислиш, че не мога сега помоли Своя Отец, и Той ще ми представи повече от дванайсет легиона Ангели? Но как ще се сбъднат Писанията, че тъй трябва да бъде?

Тогава Иисус каза на народа: като на разбойник сте излезли с ножове и колове, за да Ме хванете; всеки ден седях с вас, поучавайки в храма, и Ме не хванахте. Но всичко това стана, за да се сбъднат пророческите писания. Тогава всички ученици Го оставиха и се разбягаха.

А ония, които хванаха Иисуса, заведоха Го при Каиафа първосвещеника, дето бяха събрани книжниците и старейте.

Петър пък вървеше след Него отдалеч до двора на първосвещеника; и, като влезе вътре, седна със слугите, за да види края.

А първосвещениците и старейте и целият синедрион търсеха лъжливо свидетелство против Иисуса, за да Го умъртвят, и не намираха; и, макар да надойдоха много лъжесвидетели, не намериха. Ала най-сетне дойдоха двама лъжесвидетели и рекоха: Тоя каза: мога да разруша Божия храм, и в три дни да го съзидам.

И като стана първосвещеникът, рече Му: нищо ли не отговаряш? Какво свидетелствуват тези против Тебе? Но Ииеус мълчеше. А първосвещеникът Му рече: заклевам Те в Живия Бог, да ни кажеш, Ти ли си Христос, Син Божий?

Иисус му отговаря: ти рече; казвам ви обаче: отсега ще видите Сина Човечески, седнал отдясно на Силата и идещ на небесните облаци.

Тогава първосвещеникът раздра дрехите си и рече: Той богохулствува! Каква нужда имаме вече от свидетели? На, сега чухте богохулството Му! Как ви се струва? А те отговориха и рекоха: заслужава смърт.

Тогава Го заплюваха и биеха по лицето, а други Му удряха плесници и думаха: проречи ни, Христе, кой Те удари?

А Петър седеше вън на двора. И приближи се до него една слугиня и рече: и ти беше с Иисуса Галилееца. Но той се отрече пред всички, като каза: не зная, що говориш.

А когато отиваше към вратата, видя го друга и думаше на ония, що бяха там: и тоя беше с Иисуса Назорея. А той пак се отрече с клетва: не познавам Човека.

Малко по-сетне се приближиха ония, които стояха там, и казаха на Петра: наистина и ти си от тях, защото и твоят говор те издава. Тогава той почна да проклина и да се кълне: не познавам Човека. И веднага пропя петел.

И спомни си Петър думата, казана му от Иисуса: преди още петел да пропее, три пъти ще се отречеш от Мене. И като излезе вън, плака горко.

А когато се съмна, всички първосвещеници и старей народни направиха съвещание против Иисуса, за да Го убият; и като Го вързаха, отведоха Го и предадоха на управителя Понтия Пилата."
[Мат. 26:40-27:2]


2018_04_05_002.JPG

2018_04_05_003.JPG

2018_04_05_004.JPG

2018_04_05_005.JPG

2018_04_05_006.JPG

2018_04_05_007.JPG

2018_04_05_008.JPG

2018_04_05_009.JPG

2018_04_05_010.JPG

2018_04_05_011.JPG

2018_04_05_012.JPG

2018_04_05_013.JPG

2018_04_05_014.JPG

2018_04_05_015.JPG

2018_04_05_016.JPG

2018_04_05_017.JPG

2018_04_05_018.JPG

2018_04_05_019.JPG

2018_04_05_020.JPG

2018_04_05_021.JPG

2018_04_05_022.JPG

2018_04_05_023.JPG

2018_04_05_024.JPG

2018_04_05_025.JPG

2018_04_05_026.JPG

2018_04_05_027.JPG

2018_04_05_028.JPG

2018_04_05_029.JPG

2018_04_05_030.JPG

2018_04_05_031.JPG

2018_04_05_032.JPG

2018_04_05_033.JPG

2018_04_05_034.JPG

2018_04_05_035.JPG

2018_04_05_036.JPG

2018_04_05_037.JPG

2018_04_05_038.JPG

2018_04_05_039.JPG

2018_04_05_040.JPG

2018_04_05_041.JPG

2018_04_05_042.JPG

2018_04_05_043.JPG

2018_04_05_044.JPG

2018_04_05_045.JPG

2018_04_05_046.JPG

2018_04_05_047.JPG

Програма за реда на Богослуженията - Александър Звезданов 01/04/2018 - 18:28

Програма за реда на Богослуженията през Страстната седмица, Възкресение Христово и Светлата седмица в храм "Св. вмчк Димитрий Солунски" - Айтос

cress_1.jpg5 април - Велики четвъртък
8:00 ч. - Утреня, Василиева света литургия, Маслосвет
18:00 ч. - Последование на 12-те Евангелия

6 април - Велики петък
8:00 ч. - Царски часове, изнасяне на Плащаницата
18:00 ч. - опелото Христово

7 април - Велика събота
8:00 ч. - Василиева света литургия
23:00 ч. - Полунощница
24:00 ч. - Възвестява се ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ. След литийното шествие около храма следва Пасхална утреня и Златоустова света литургия

8 април - Възкресение Христово, Света Велика Неделя - Пасха
11:30 ч. - Второ Възкресение (Пасхална вечерня)

9 април - Възкресение Христово
9:00 ч. - света литургия

13 април - Светли петък, Живоприемни източник
9:00 ч. - света литургия, Водосвет

15 април - Втора Неделя след Пасха (Томина неделя)
9:00 ч. - света литургия

Вход Господен в Иерусалим - Александър Звезданов 01/04/2018 - 17:50

Вход Господен в Иерусалим

2018_04_01_001.JPGВ шестата Неделя от Великия пост (01 април 2018 т., Вход Господен в Иерусалим, Цветница, Връбница преп. Мария Египетска, св. мчк Аврамий Български) храм "Св. вмчк Димитрий Солунски" в Айтос се изпълни с богомолен народ. Негово Високоблагоговейнство ставрофорен иконом Ромил отслужи Златоустова света литургия. Службата огласяше хора на храма.

" И когато наближиха до Йерусалим и дойдоха до Витфагия при Елеонската планина, Иисус изпрати двама ученици, като им каза: идете в селото, що е насреща ви, и веднага ще намерите вързана ослица и осле с нея; отвържете и докарайте Ми ги; и, ако някой ви рече нещо, ще кажете, че те са потребни Господу; и веднага ще ги прати.

А всичко това стана, за да се сбъдне реченото чрез пророка, който казва: "кажете на дъщерята Сионова: ето, твоят Цар иде при тебе кротък, възседнал ослица и осле, син на подяремница".

Учениците отидоха и сториха тъй, както им бе заповядал Иисус: докараха ослицата и ослето и метнаха отгоре им дрехите си, и Той седна на тях.

А повечето от народа постилаше дрехите си по пътя; други пък сечаха клони от дърветата и постилаха по пътя; а народът, който вървеше отпред и който Го съпровождаше, възклицаваше и казваше: осана Сину Давидову! Благословен Идещият в име Господне! осана във висините!

И когато влезе в Йерусалим, цял град се потресе, и думаха: кой е Този? А народът отговаряше: Този е Иисус, пророкът от Назарет Галилейски.

...

А първосвещениците и книжниците, като видяха чудесата, що Той стори, и децата, които викаха в храма и думаха: осана Сину Давидову! възнегодуваха и Му рекоха: чуваш ли, какво казват те? А Иисус им отговори: да! нима никога не сте чели: "из устата на младенци и кърмачета Ти си стъкмил похвала"?

И като ги остави, излезе вън от града за Витания, дето и пренощува."
[Мат. 21:1-11;15-17]


За благословение, по традиция, бяха раздадени осветени върбови и палмови клонки.

2018_04_01_002.JPG

2018_04_01_003.JPG

2018_04_01_004.JPG

2018_04_01_005.JPG

2018_04_01_006.JPG

2018_04_01_007.JPG

2018_04_01_008.JPG

2018_04_01_009.JPG

2018_04_01_010.JPG

2018_04_01_011.JPG

2018_04_01_012.JPG

2018_04_01_013.JPG

2018_04_01_014.JPG

2018_04_01_015.JPG

2018_04_01_016.JPG

2018_04_01_017.JPG

2018_04_01_018.JPG

2018_04_01_019.JPG

2018_04_01_020.JPG

2018_04_01_021.JPG

2018_04_01_022.JPG

2018_04_01_023.JPG

СтартПредишен [ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ] 10 следващи странициСледващКрай
Православни връзки
Препоръчваме
Енорийски вестник

Брой четвърти от дванадесетата година

на в-к "Православни вести" излезе на 28 април 2019 г. (Възкресение Христово). Копие от вестника може да изтеглите от ТУК

broi134.png

Регистрация

 Брой на членовете 56 членове


Изпрати съобщение.
в момента онлайн:


няма посетители
Календар

Уебмастер
Напиши на Александър Звезданов  Обратна връзка
Добавикъм предпочитани  Предпочитани
Препоръчай на приятел  Препоръчай!
Мобилна версия   Мобилна версия
Посещения

 550379  общо

 7 посетители онлайн

^ Нагоре ^

© Църковно настоятелство при храм "Св вмчк Димитрий Солунски" - гр. Айтос, 2007 - 2019 г
GuppY - http://www.freeguppy.org/    Site powered by GuppY v4.5.18 © 2004-2005 - CeCILL Free License   GuppY - http://www.freeguppy.org/

Страницата е генерирана за 0.36 секунда