Важно!

ВЕЛИК ПОСТ


19 февруари:
Св. ап. Архип, Филимон и мчца и равноап. Апфия. Преп. Доситей. Преп. Евгений и Макарий Изповедници (Начало на Великия пост)

20 февруари:
Св. Лъв, еп. Катански. Св. Агатон, папа Римски. Св. свщмчк Садок, еп. Персийски и 128 мъченици с него. Прпмчк Силвестър, Йона, Давид и др.

21 февруари:
Преп. Тимотей. Св. Евстатий, архиеп. Антиохийски
7:30 ч. - Преждеосвещена света литургия в храм "Св. вмчк "Димитрий Солунски" - Айтос
За храма и енорията
Св. вмчк Димитър Солунски Духовно ръководство Айтоска енория Връзка с храма Документи На поклонение От Светия Синод
Православие
1. Молитви 2. Още 3. Постите 4. На прага на храма 5. Вяра и живот 6. Притчи
news.gifНовини


Задушница пред Петдесетница - Александър Звезданов 03/06/2017 - 07:06

Задушница пред Петдесетница

cross_sky.JPGБоже на духовете и на всяка плът, Който стъпка смъртта, съсипа дявола и подари живот на Твоя свят!

Сам Ти, Господи, упокой душата на починалите Твои рабѝ в място светло, в място злачно, в място прохладно, където няма никаква болка, скръб и въздишка.

Всяко съгрешение, което са сторили с думи, или дело, или мисъл, прости, като благ и човеколюбив Бог, тъй като няма човек, който да живее и да не съгреши. Един Ти, Господи, си без грях: Твоята правда е правда вечна, и Твоето слово е истина.

Защото Ти си възкресението, животът и покоят на починалите Твои рабѝ, Христе Боже наш, и затова на Тебе отдаваме слава с безначалния Твой Отец и пресвятия, благ и животворящ Твой Дух, сега и всякога и във вечни векове. Амин.


Светата Православна Църква е отредила съботата преди Петдесятница за ден, посветен на паметта на всички починали с вяра православни християни.

В този ден Църквата усърдно се моли за починалите с вяра християни да влязат в рая, чийто вход е отворен след Възнесението на Господа и наш Спасител Иисус Христос.

В книгата "За молитвата" свети Иоан Кронщадски препоръчва:

"Когато ще се молиш за упокой на душата на някой починал, принуди се да се помолиш за него от цяла душа и помни, че това е съществен твой дълг, а не само на свещеника и клирика. Представи си колко нужен е покой на починалия и как са му потребни молитвите на живите за него, понеже е член на едното тяло на Църквата, как бесовете спорят с ангелите за неговата душа и как трепери тя, като не знае каква участ ще я постигне навеки. Много значи пред Владиката молитвата с вяра и любов за покойника. Представи си също колко нужен ти е покой, когато те стегнат веригите на греховете, и как усърдно се молиш тогава, с колко искреност, жар, сила се молиш на Господа и на пречистата Богородица и как се радваш и тържествуваш, когато след усърдна молитва си получил освобождение от греховете и душевен покой. Приложи това и към душата на покойника: неговата душа също се нуждае от молитва - сега вече от твоята молитва, защото тя сама не може да се моли плодотворно; и неговата душа се нуждае от покоя, който ти можеш да му изпросиш чрез топла молитва, с благодеянието в полза на неговата душа и особено чрез принасянето на Безкръвната Жертва за него.

За покойните се моли така, сякаш твоята душа се намира в ада, сред пламъците, и самият ти се мъчиш; чувствай техните мъки със сърцето си и пламенно, пламенно се моли за упокоението им в място светло и злачно, в място прохладно.

Моли се на Господа за упокой на твоите починали праотци, отци и братя ежедневно, сутрин и вечер, за да е жива у теб паметта за смъртта и да не гасне у тебе надеждата за бъдещия живот след смъртта, за да се смирява ежедневно духът ти при мисълта за бързотечния твой живот."

Възнесение Господне - Александър Звезданов 25/05/2017 - 06:53

Възнесение Господне

2017_05_25_001.JPG

Възнесъл си се в слава, Христе, Боже наш,
зарадвал учениците с обещанието за Светия Дух,
уверил ги чрез благословението,
че Ти си Син Божи, Избавител на света.
[Тропар на Възнесение]

Четиридесет дни след Великото си възкресение Господ Иисус се явявал многократно на учениците Си. Разяснявал им царството Божие, отварял ума им за да разбират Светото писание [Лук. 24:45, 49]. Потвърждавал обещанието Си за идването на Утешителя Дух Свети - третото Лице на единия Бог [Иоан 14, 16, 17]. Всички се убедили, че Той е възкръснал наистина.

На четиридесетия ден от Възкресението им се явил за последен път. Апостолите по обикновеному били на молитва, в очакване Божието обещание да се изпълни. Както били събрани, Христос се явил сред тях, беседвал и ги извел от града на Елеонската планина.
Поразени и разтърсени издъно от Христовото възкресение, някои ученици, които още не разбирали, че царството Божие не е от този земен свят, си помислили, че Христос ги е извел, за да им обяви едно свое земно, израилско царство [Деян. 1:6]. Господ назидателно им обяснил, че хората не бива да се ръководят от своите лични, користни сметки и очаквания, а да следват Божия промисъл: "... не се пада вам да знаете времената или годините, които Отец Е положил в Своя власт" [Деян. 1:7]. Господ отново им изяснил слизането на Светия Дух, което се извършва на Петдесетница и Неговото абсолютно значение като сила, която оживотворява Църквата Христова [Деян. 1:4,5,8].

Като се изкачили на планината, Христос вдигнал ръце да ги благослови. Още докато ги благославял Се отделил от земята и, подет от облак, Се издигнал към небето при Своя небесен Отец [Лук. 24:50]. Не изчезнал веднага от погледа им, а се издигал постепенно, докато станал невидим за погледа им в пространствената отдалеченост нагоре във висините. Апостолите се поклонили на Възнасящия се Господ и не могли да откъснат поглед от чудната гледка.
В този момент пред тях застанали двама ангели в бяло облекло, които им казали "мъже галилейци, какво стоите и гледата към небето? Този Иисус, Който се възнесе от вас на небето, ще дойде по същия начин, както Го видяхте да отива на небето" [Деян.1:11]. Така небесните вестители потвърдили думите на Христа [Мат. 26:64] за Второто велико Негово пришествие и следващия от това Всеобщ съд.

По думите на св. евангелист Марко, Христос, като се възнесъл на небето, седнал отдясно на Бога [Марк 16:19]. Това нагледно изражение означава равночестност с Бог Отец.

Всред апостолите била и св. Дева Мария, която, колкото болезнено понесла страданията на Господа на Голгота, толкова сега се възрадвала при съзерцание на Неговата слава.

Утешени от ангелите за раздялата, апостолите се върнали в Иерусалим, зарадвани, с готовност да вестят Евангелското слово. Нашият Господ пострада от човеците, биде разпнат, умря и възкръсна на третия ден, възлезе при небесния Си Отец; отиде отново там, дето е бил по-преди и седне отдясно на Божията сила. Заради нас прие на Себе Си в единството на Своето лице цялата човешка природа без нейния грях; Господ я възкреси от смъртта и, дарявайки й за втори път вечен живот, чрез възнесението Си я издигна на небето.

Празникът на славното Възнесение Господне се отбелязва от църквата още от IV-V век и принадлежи към подвижните църковни празници. С възнесението Си Иисус завърши делото на спасението. За всички повярвали в Него Спасителят откри небето, за да могат всички да станат съобщници на Неговия живот, да бъдат изкупени и спасени. Затова българският народ му е дал название с дълбок религиозен и богословски смисъл - Спасовден, Денят на Спасителя. Нека на тоя свят Спасовден ние усилваме молитвите си към Спасителя, за да Ни направи чрез Своя Дух съобщници на Своя живот, та като сме живи чрез Него, да съдействаме за процъфтяване на живота в мир, благополучие и радост.

Източник: pravoslavieto.com

24 май - ден на Българската просвета и култура и на славянската писменост - Александър Звезданов 23/05/2017 - 23:12

24 май - ден на Българската просвета и култура и на славянската писменост

azbuchna_molitva.JPG

Азбучна молитва
Константин Преславски (IX век)

Аз се Богу моля с тия думи:

Боже-светороче, що създаде
видим свят и дивен свят невидим!

Господ-дух прати ми ти в сърцето
да ме лъхне с пламенното слово -
ето, в правий път да тръгнат всички
живи в твойта заповед пречиста!

Знам, законът твой е жив светилник
и в пътеки светлина нетленна
към евангелския дар възжаждан.

Литна днес и славянското племе
милостта на кръста твой да търси...

Но на мене, който моли помощ,
отче, сине и пресвети душе -
просещ, - твойто мощно слово дай ми,

ръце вдигам да получа мъдрост,
сила, що обилно от небето
ти даряваш на вси твари живи.

Упази ме ти от горда злоба
фараонска, изцели ме, дай ми
херувимска сила шестокрила,
царю на царете! Да опиша
чудесата твои вдъхновено,
шествайки пак по пътя славен,
що учителите двама, вечно
юнни, начертаха... Да направя
явно твойто слово за народа!

На Светата троица прослава:
всяка възраст ней хвала въздава!

И народът мой Отца и Сина,
и Светия дух възвеличава -
днес, вовек веков и до амина.

Неделя на Слепия - Александър Звезданов 21/05/2017 - 13:37

Неделя на Слепия

2017_05_21_001.JPGПрез 2017 г. на 21 май Светата Православна Църква припомня изцелението на слепородения и почита паметта на Свети велики царе равноапостолни Константин и Елена. Православните християни от Айтос отбелязаха празника със света литургия, отслужена от Негово Високоблагоговейнство ставрофорен иконом Ромил.

"И като минаваше, видя един човек, сляп от рождение.

Учениците Му Го попитаха и казваха: Рави, кой е съгрешил, тоя или родителите му, за да се роди сляп?
Иисус отговори: нито тоя е съгрешил, нито родителите му, но това биде, за да се явят делата Божии върху му. Аз трябва да върша делата на Тогова, Който Ме е пратил, докле е ден; настъпва нощ, когато никой не може да работи. Докле съм в света, светлина съм на света.

Това като каза, плюна на земята, направи калчица от плюнката и намаза с нея очите на слепия, и му рече: иди се умий в къпалнята Силоам (което значи: пратен). Той отиде, уми се и се върна прогледал.
А съседите и ония, които го бяха виждали по-преди, че беше сляп, думаха: не е ли този, който седеше и просеше? Едни думаха: този е, а други: прилича на него; той пък казваше: аз съм.

Тогава го питаха: как ти се отвориха очите? Той отговори и рече: един Човек, Който се нарича Иисус, направи калчица, намаза очите ми и ми рече: иди в къпалнята Силоам и се умий. Отидох, умих се, и прогледах.

Те пък му рекоха: де е Той? Отговори: не зная. Тогава заведоха при фарисеите човека, който беше по-преди сляп. А беше събота, когато Иисус направи калчицата и му отвори очите.

Питаха го също и фарисеите, как е прогледал. Той им рече: тури ми калчица на очите, и се умих, и гледам. Тогава някои от фарисеите думаха: Тоя Човек не е от Бога, защото не пази събота. Други думаха: как може грешен човек да върши такива чудеса? И произлезе помежду им разпра.

Казват пак на прогледалия слепец: ти какво казваш за Него, задето ти отвори очите? А той рече: пророк е. Но иудеите не повярваха за него, че е бил сляп и прогледал, докато не повикаха родителите на самия прогледал и ги попитаха, думайки: този ли е вашият син, за когото вие казвате, че се родил сляп? А как сега вижда?

Родителите му отговориха и им рекоха: знаем, че този е нашият син и че се роди сляп; а как сега вижда, не знаем, или кой му е отворил очите, ние не знаем. Той сам е пълнолетен; него попитайте; нека сам говори за себе си. Това казаха родителите му, понеже се бояха от иудеите; защото иудеите се бяха вече сдумали да отлъчат от синагогата оногова, който Го признае за Христа. Затова и родителите му казаха: той е пълнолетен; него попитайте.

Тогава повикаха повтор-но човека, който преди беше сляп, и му казаха: въздай Богу слава; ние знаем, че Тоя Човек е грешник. Той отговори и рече: дали е грешник, не зная; едно зная, че бях сляп, а сега виждам.

Пак го попитаха: какво ти направи? Как ти отвори очите? Отговори им: казах ви вече, и не чухте; какво пак искате да чуете? да не би и вие да искате да Му станете ученици?
А те го изхокаха и рекоха: ти си Негов ученик; а ние сме Моисееви ученици. Ние знаем, че на Моисея е говорил Бог; а Тогова не знаем откъде е.

Отговори човекът и им рече: това е и чудното, че вие не знаете, откъде е, а ми отвори очите. Ние пък знаем, че Бог не слуша грешници; но, който почита Бога и върши волята Му, тогова слуша. Открай век не се е чуло, някой да е отворил очи на слепороден. Ако Той не беше от Бога, не можеше да направи нищо.

Отговориха му и рекоха: ти цял в грехове си роден, и ти ли нас учиш? И го изпъдиха вън.

Иисус чу, че го изпъдили вън и, като го намери, рече му: ти вярваш ли в Сина Божий? Той отговори и рече: кой е, господине, та да повярвам в Него?

Иисус му рече: и видял си Го, и, Който говори с тебе. Той е.

А той рече: вярвам. Господи! И Му се поклони."
[Иоан 9:1-38]


2017_05_21_002.JPG

"Свети Константин Велики(274—337) царувал в Рим и Византия (Цариград). През 313 г. той обявява свободата на християнската вяра.

Той свикал Първия вселенски събор в 325 година против ереста на Арий. Починал в 337 г. в Никомидия и бил поставен в златен ковчег в църквата "Св. апостоли" в Цариград.

Майка му, света царица Елена, живяла благочестиво и по неин почин бил открит Кръстът Господен на Голгота. "


2017_05_21_003.JPG

2017_05_21_004.JPG

2017_05_21_005.JPG

2017_05_21_006.JPG

2017_05_21_007.JPG

2017_05_21_008.JPG

Неделя на Самарянката - Александър Звезданов 15/05/2017 - 05:50

Неделя на Самарянката

2017_05_14_001.JPGВ Неделя на самарянката (14 май 2017 г., Пета Неделя след Пасха, св. Исидор, св. мчк Йоан Български) Негово Високоблагоговейнство ставрофорен иконом Ромил отслужи света литругия в храм "Св- вмчк Димитрий Солунски" - гр. Айтос.

"И тъй, дохожда в самарийския град, наричан Сихар, близо до землището, което Иаков бе дал на сина си Йосифа. Там беше Иакововият извор. Уморен прочее от път, Иисус седеше си тъй при извора. Часът беше около шестия.

Дохожда една жена от Самария да си начерпи вода. Иисус и казва: дай Ми да пия. Защото учениците Му бяха отишли в града да купят храна.

Жената самарянка Му казва: как Ти, бидейки иудеин, искаш да пиеш от мене, която съм жена самарянка? (Защото иудеите нямат сношение със самаряните.)

Иисус ѝ отговори и рече: да би знаяла дара Божий, и кой е Оня, Който ти казва: дай Ми да пия, ти сама би изпросила от Него, и Той би ти дал вода жива.

Жената Му казва: господине, ни почерпало имаш, па и кладенецът е дълбок: отде тогава имаш живата вода? Нима Ти си по-голям от отца ни Иакова, който ни даде тоя кладенец, и сам той от него е пил, и синовете му, и добитъкът му?

Иисус ѝ отговори и рече: всякой, който пие от тая вода, пак ще ожаднее; а който пие от водата, която Аз ще му дам, той вовеки няма да ожаднее; но водата, която му дам, ще стане в него извор с вода, която тече в живот вечен.

Казва Му жената: господине, дай ми тая вода, за да не ожаднявам и да не дохождам тук да вадя.

Иисус ѝ казва: иди повикай мъжа си и дойди тука.

Отговори жената и рече: нямам мъж. Иисус ѝ казва: добре каза, че мъж нямаш; защото петима мъжа си имала, и тоя, когото сега имаш, не ти е мъж; това право си каза.

Казва Му жената: господине, виждам, че Ти си пророк. Нашите бащи се покланяха в тая планина, а вие казвате, че в Йерусалим е мястото, дето трябва да се покланяме.

Иисус ѝ казва: жено, повярвай Ми, че настъпва час, когато нито в тая планина, нито в Йерусалим ще се поклоните на Отца. Вие се кланяте на това, което не знаете, а ние се кланяме на това, което знаем, защото спасението е от иудеите. Но иде час, и дошъл е вече, когато истинските поклонници ще се поклонят на Отца с дух и с истина, защото Отец иска такива да бъдат, които Му се покланят. Бог е дух: и тия, които Му се покланят, трябва да се покланят с дух и с истина.

Казва Му жената: зная, че ще дойде Месия, наричан Христос; когато Той дойде, всичко ще ни възвести.

Иисус ѝ казва: Аз съм. Който говоря с тебе.

В това време дойдоха учениците Му и се почудиха, задето Той се разговаря с жена; ала ни един не рече: какво искаш, или какво приказваш с нея?

Тогава жената остави стомната си и отиде в града и казва на човеците: дойдете и вижте един човек, който ми каза всичко, що съм направила: да не би Той да е Христос? Тогава те излязоха из града и идеха към Него.

Между това учениците Го молеха, казвайки: Рави, яж! Но Той им рече: Аз имам храна да ям, която вие не знаете. Поради това учениците думаха помежду си: да не би някой да Му е донесъл да яде?

Иисус им казва: Моята храна е да изпълнявам волята на Оногова, Който Ме е пратил, и да извърша Неговото дело. Не вие ли казвате, че още четири месеца, и жетва ще дойде? Аз пък ви казвам: подигнете си очите и погледнете нивите, че са побелели и узрели за жетва. Вече и жетварят получава награда и събира плод за вечен живот, за да се радват заедно и сеячът и жетварят. Защото в тоя случай права си е думата: един сее, а друг жъне. Аз ви проводих да жънете онова, за което вие не сте се трудили; други се трудиха, а вие влязохте в техния труд.

И много самаряни от оня град повярваха в Него по думите на жената, която свидетелствуваше: каза ми всичко, що съм сторила. Затова, когато самаряните дойдоха при Него, молиха Го да постои при тях; и Той престоя там два дена. И още по-много народ повярва поради словото Му.

А на жената думаха: ние вярваме не вече поради твоето казване; защото сами чухме и знаем, че Този наистина е Спасителят на света, Христос."
[Иоан 4:5-42]


След светата служба в храм "Св. Иоан Богослов" в гр. Карнобат се проведоха избори за епархийски избиратели, в които взеха участие клирици и миряни от Карнобатска духовна околия.

2017_05_14_002.JPG

2017_05_14_003.JPG

2017_05_14_004.JPG

2017_05_14_005.JPG

2017_05_14_006.JPG

2017_05_14_007.JPG

2017_05_14_008.JPG

Празник в деня на Св. Св. Методий и Кирил - Александър Звезданов 11/05/2017 - 20:43

Празник в деня на Св. Св. Методий и Кирил

2017_05_11_001.JPGНа 11 май, когато Свеата Православна Църква почита паметта на Св. Св. равноапостолни Методий и Кирил, православните християни в Айтос празнуваха със света литургия, отслужена от Негово Високоблагоговейнство ставрофорен иконом Ромил, литийно шествие, молебен за здраве и благополучие на учениците, учителите и просветните дейци и всички жители на гр. Айтос и с художествена програма, подготвена от читалище "Васил Левски" - Айтос.

Негово Високоблагоговейнство започна светата литургия в 9:00 часа в храм "Св. вмчк Димитрий Солунски". Службата огласяше певицата от храмовия хор Живка.

В проповедта си о. Ромил говори за делото на светите братя Методий и Кирил и за силата на Божия промисъл - създадената за просвета на Великоморавия и централно европейските народи азбука по Божието благословение се приема от българския народ за утвърждаване в православната вяра и за просвета на народите на изток.

Литийното шествие бе организирано от Църковното настоятелство на храма, Община Айтос и читалище "В. Левски" със секретар г-жа Цветелина Драгиева. В него участваха православни християни от Айтос, децата от танцов състав "Звънче" при читалище "В. Левски", с художествен ръководител г-жа Ивелина Костадинова, ученици от 2в и 3б клас на СУ "Н. Вапцаров, с класни ръководители г-жа Димитринка Михова и г-жа Милена Фотева, кмета на Айтос г-н Васил Едрев и председателя на Общинския съвет г-н Красимир Енчев.

Празненствата на площад "Свобода" започнаха с народен танц, изпълнен от танцов състав "Звънче". Негово Високоблагоговейнство ставрофорен иконом Ромил започна с тропара на Пасха и продължи с молитва за здраве и благоденствие на учениците, учителите и просветните дейци и всички жители на гр. Айтос.

Празненствата продължиха с изпълнения на талантливите деца от групата "Звънче" и хоро, в което се включиха всички желаещи ученици и граждани.

2017_05_11_002.JPG
Храмовата икона на храм "Св. Димитрий Солунски", посветана на светите братя, изписана при възстановяването на опожарения храм през 1883 г.


2017_05_11_003.JPG

2017_05_11_004.JPG

2017_05_11_005.JPG

2017_05_11_006.JPG

2017_05_11_007.JPG

2017_05_11_008.JPG

2017_05_11_009.JPG

2017_05_11_010.JPG

2017_05_11_011.JPG

2017_05_11_012.JPG

2017_05_11_013.JPG
Стенопис от южната стена на храм "Св. Димитрий Солунски".

2017_05_11_014.JPG

2017_05_11_015.JPG

2017_05_11_016.JPG

2017_05_11_017.JPG

2017_05_11_018.JPG

2017_05_11_019.JPG

2017_05_11_020.JPG

2017_05_11_022.JPG

2017_05_11_023.JPG

2017_05_11_024.JPG

2017_05_11_025.JPG

2017_05_11_026.JPG

2017_05_11_027.JPG

2017_05_11_028.JPG

Неделя­ на Разслабления - Александър Звезданов 07/05/2017 - 13:27

Неделя­ на Разслабления

2017_05_07_001.JPGВ четвъртата неделя след Пасха (07 май 2017, Неделя­ на Разслабления, св. мчк Акакий, св. Авив, еп. Некрески) Негово Високоблагоговейнство ставрофорен иконом Ромил отслужи света литургия.

"Подир това имаше иудейски празник, и възлезе Иисус в Йерусалим.

А в Йерусалим, при Овчи порти, се намира къпалня, по еврейски наричана Витезда, която има пет притвора; в тях лежеше голямо множество болни, слепи, хроми, изсъхнали, които очакваха да се раздвижи водата, защото Ангел Господен от време на време слизаше в къпалнята и раздвижваше водата, и който пръв влизаше след раздвижване на водата, оздравяваше, от каквато болест и да бе налегнат.

Там имаше един човек, болен от трийсет и осем години. Иисус, като го видя да лежи и като узна, че боледува от дълго време, казва му: искаш ли да оздравееш? Болният му отговори: да, господине; но си нямам човек, който да ме спусне в къпалнята, кога се раздвижи водата; когато пък аз дойда, друг слиза преди мене. Иисус му казва: стани, вземи одъра си и ходи.

И той веднага оздравя, взе си одъра и ходеше. А тоя ден беше събота. Поради това иудеите думаха на изцерения: събота е; не бива да си дигаш одъра. Той им отговори: Който ме изцери, Той ми рече: вземи одъра си и ходи.

Попитаха го: кой е Човекът, Който ти рече: вземи одъра си и ходи? Но изцереният не знаеше, кой е, защото Иисус се бе отдръпнал поради тълпата, що беше на онова място.

След това Иисус го срещна в храма и му рече: ето, ти оздравя; недей греши вече, за да те не сполети нещо по-лошо.

Човекът отиде, та обади на иудеите, че Иисус е, Който го изцери."
[Иоан 5:1-15]


2017_05_07_002.JPG

2017_05_07_003.JPG

2017_05_07_004.JPG

2017_05_07_005.JPG

2017_05_07_006.JPG

2017_05_07_007.JPG

2017_05_07_008.JPG

2017_05_07_009.JPG

2017_05_07_010.JPG

2017_05_07_011.JPG

2017_05_07_012.JPG

2017_05_07_013.JPG

2017_05_07_014.JPG

2017_05_07_015.JPG

2017_05_07_016.JPG

2017_05_07_017.JPG

2017_05_07_018.JPG

2017_05_07_019.JPG

2017_05_07_020.JPG

2017_05_07_022.JPG

2017_05_07_023.JPG

Празнуваме деня на свети великомъченик Георги Победоносец - Александър Звезданов 06/05/2017 - 14:52

Празнуваме деня на свети великомъченик Георги Победоносец

2017_05_06_001.JPGНа 06 май православните християни в Айтос отпразнувахме деня на св. вмчк Георги Победоносец със света литургия, отслужена от Негово Високоблагоговеййнство ставрофорен иконом Ромил в храм "Св. вмчк Димитрий Солунски". Службата огласяше иподякон Даниел.

"Свети великомъченик Георги Победоносец живял и пострадал по времето на римския император Диоклетиан (284-305 г.).

Още юноша, Георги постъпил на служба в императорската войска и едва 20-годишен достигнал до чин военен трибун (началник на легион). Бил красив, умен и способен младеж и императорът го направил и член на държавния съвет, без да подозира, че той бил християнин. По това време срещу християните били повдигнати люти гонения: залавяли ги, затваряли ги в тъмница и ги подлагали на страшни мъчения. Понеже младият Георги бил наследил от покойната си майка голямо богатство, наредил робите да бъдат освободени, а имотът и парите раздадени на бедните. Така той се подготвил за велик подвиг в името на Господ Иисус Христос.

Явил се в двореца в Никомидия, столицата на тогавашна Витиния, и смело защитил християнската вяра. Напразно бил съветван и увещаван от императора да се откаже от Христа. Заради твърдата му вяра бил подложен на различни мъчения, от тежки по-тежки: слагали огромен камък върху гърдите му; връзвали го гол на дървено колело с набити пирони; държали го три дни в яма с негасена вар; обували му железни нагорещени обуща и го карали да тича с тях; давали му да пие силни отрови. Благодарение на силната си вяра в Христос Георги понесъл стоически всички мъчения. Сам Господ Бог му се явил и само с допира на ръката Си излекувал раните му. На новите мъчения, измисляни от страна на императора, Георги смело отговарял: "По-скоро ти ще се умориш да ме мъчиш, отколкото аз – да понасям мъченията."

Мнозина, като видели твърдостта на Георги, веднага повярвали в Христа. Повярвала и Александра, съпругата на императора. Диоклетиан наредил и двамата да бъдат посечени с меч. По пътя към мястото на наказанието Александра припаднала и предала Богу дух. При вида на такава блажена смърт Георги прославил Бога и бодро продължил към своята Голгота. Когато стигнали на определеното място, мъченикът спокойно навел глава под меча на палача и бил обезглавен на 23 април 306 година."


2017_05_06_002.JPG

2017_05_06_003.JPG

2017_05_06_004.JPG

2017_05_06_005.JPG

2017_05_06_006.JPG

2017_05_06_007.JPG

В с. Вратица православните християни се бяха събрали в двора на праклиса "Св. вмчк Георги Победоносец" за да отдадат почит към патрона на храма.

Негово високоблагоговейнство ставрофорен иконом Ромил отслужи водосвет за зраве и благоденствие на жителите на селото.

Храмът в с. Вратица е отворен за православните християни от селото от Гергьовден 2011 г.
2017_05_06_008.JPG

2017_05_06_009.JPG

2017_05_06_010.JPG

2017_05_06_011.JPG

2017_05_06_012.JPG

2017_05_06_013.JPG

2017_05_06_014.JPG

2017_05_06_015.JPG

2017_05_06_016.JPG

2017_05_06_017.JPG

2017_05_06_018.JPG

2017_05_06_019.JPG

2017_05_06_020.JPG

2017_05_06_022.JPG

Отец Ромил отслужи водосвет и поръси за здраве присъстващите православни християни и в храм "Св. Георги Победоносец" в с. Винарско, където също се бяха събрали жителите на селото. Храмът е действащ от 2007 г.
2017_05_06_023.JPG

2017_05_06_024.JPG

2017_05_06_025.JPG

2017_05_06_026.JPG

2017_05_06_027.JPG

2017_05_06_028.JPG

2017_05_06_029.JPG

2017_05_06_030.JPG

2017_05_06_031.JPG

2017_05_06_032.JPG

Неделя на свети Мироносици - Александър Звезданов 30/04/2017 - 17:17

Неделя на свети Мироносици

2017_04_30_001.JPGВ Неделя на свети мироносици (30 април 2017г., Трета Неделя след Пасха, св. ап. Яков Заведеев,св. Донат, еп. Еврийски) Негово Високоблагоговейнство ставрофорен иконом Ромил отслужи света литургия.

"... дойде Йосиф Ариматейски, виден член от съвета, който и сам очакваше царството Божие, дръзна, та влезе при Пилата, и измоли тялото Иисусово. Пилат се почуди, че Той вече е умрял; и, като повика стотника, попита го: дали отдавна е умрял? И като узна от стотника, даде тялото Иосифу.

А Йосиф, като купи плащаница, сне Го, па Го обви в плащаницата и положи в гроб, изсечен в скала; и привали камък върху вратата гробни. А Мария Магдалина и Мария Иосиева гледаха, де Го полагат.

След като мина събота, Мария Магдалина, Мария Иаковова и Саломия купиха аромати, за да дойдат и Го помажат. И в първия ден на седмицата дойдоха на гроба много рано, след изгрев слънце, и говореха помежду си: кой ли ще ни отвали камъка от вратата гробни? И като погледнаха, виждат, че камъкът е отвален: а той беше много голям.

Като влязоха в гроба, видяха един момък, облечен в бяла дреха, да седи отдясно; и много се уплашиха. А той им казва: не се плашете. Вие търсите Иисуса Назарееца, разпнатия; Той възкръсна, няма Го тук. Ето мястото, дето бе положен. Но идете, обадете на учениците Му и на Петра, че Той ви преваря в Галилея; там ще Го видите, както ви бе казал.

И като излязоха скоро, побягнаха от гроба; тях ги обхвана трепет и ужас, и никому нищо не казаха, понеже се бояха."
[Марк 15:43-16:8]


2017_04_30_002.JPG

2017_04_30_004.JPG

2017_04_30_003.JPG

2017_04_30_005.JPG

2017_04_30_006.JPG

2017_04_30_007.JPG

2017_04_30_008.JPG

2017_04_30_009.JPG

Освещаване на нов храм в Ямбол - Александър Звезданов 26/04/2017 - 05:57

Освещаване на храм "Успение на Пресвета Богородица" в Ямбол

2017_04_23_001.JPGВ събота (22. април, Светла събота. Преп. Теодор Сикеот) и неделя (23. април,Втора Неделя след Пасха - Томина. Св. мчца Александра. Св. мчк Лазар Български) Негово Високопреосвещенство митрополит Сливенски Г-н Г-н Иоаникий отслужи чина на освещаване на храм в първият нов православен храм, построен в Ямбол от 128 години насам - "Успение на Пресвета Богородица" . С Високопреосвещения митрополит съслужиха Негово Преосвещенство епископ Агатополски Иеротей, архиерейския наместник на Ямболска духовна околия Негово Високопреподобие архимандрит Димитрий и свещеници от Сливенска епархия, сред които и Негово Високоблагоговейнство ставрофорен иконом Ромил.

Освещаването на храма започна в 17:00 часа на Светла събота с Велика вечерня и продължи на Томина неделя с утринно богослужение и света литургия. В светия престол бяха вградени мощи на светец.

2017_04_23_002.JPG

2017_04_23_003.JPG

2017_04_23_004.JPG

2017_04_23_005.JPG

Източници и снимки:
Ямбол Свят (снимка на Пресфото БТА - Величко Димитров)
Градът.bg
Зона Ямбол

СтартПредишен [ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ] 10 следващи странициСледващКрай
Православни връзки
Препоръчваме
Енорийски вестник

Брой четвърти от единадесетата година

на в-к "Православни вести" излезе на 25 декември 2017 г. (Рождество Христово). Копие от вестника и специалното приложение за деца може да изтеглите от ТУК

broi125.png

broi125_ch.png

Регистрация

 Брой на членовете 52 членове


Изпрати съобщение.
в момента онлайн:


няма посетители
Календар

Уебмастер
Напиши на Александър Звезданов  Обратна връзка
Добавикъм предпочитани  Предпочитани
Препоръчай на приятел  Препоръчай!
Мобилна версия   Мобилна версия
Посещения

 473591  общо

 10 посетители онлайн

^ Нагоре ^

© Църковно настоятелство при храм "Св вмчк Димитрий Солунски" - гр. Айтос, 2007 - 2018 г
GuppY - http://www.freeguppy.org/    Site powered by GuppY v4.5.18 © 2004-2005 - CeCILL Free License   GuppY - http://www.freeguppy.org/

Страницата е генерирана за 0.31 секунда