Важно!
o_Todor_nek_s.JPG

22. юли:
Св. мироносица и равноапостолна Мария Магдалина. Възвръщане мощите на св. свщмчк Фока. Преп. Корнилий

23. юли:
Св. мчци Трофим, Теофил и другарите им. Св. свщмчк Аполинарий, еп. Равенийски
За храма и енорията
Св. вмчк Димитър Солунски Духовно ръководство Айтоска енория Връзка с храма Документи На поклонение От Светия Синод
Православие
1. Молитви 2. Още 3. Постите 4. На прага на храма 5. Вяра и живот 6. Лични
news.gifНовини


Първа преждеосвещена литургия по време на Великия пост - Александър Звезданов 05/03/2014 - 19:03

Първа преждеосвещена литургия по време на Великия пост

2014_03_05_001.JPGВ първата сряда от Великия пост Негово Високоблагоговейнство свещеноиконом Ромил отслужи преждеосвещена литургия. На клира службата огласяше Негово Високоблагоговейнство ставрофорениконом Тодор.

"Една от великопостните особености на православното богослужение е Преждеосвещената Литургия или по-ясно казано на български език - Литургия на преди осветените Дарове.

Главната особеност на тази литургия се състои в това, че на нея не се извършва Тайнството Евхаристия, а вярващите се причастяват с Тялото и Кръвта Христови, осветени на предишна литургия на св. Василий Велики или св. Йоан Златоуст.

Началото си тази Литургия води от първите векове на християнството. От църковната история знаем, че първите християни се причастявали ако не ежедневно, то твърде често. Същевременно, установявайки Великия пост, било намерено за неудобно в дните на строг пост - дни на скръб и съкрушение за личните грехове, - да се извършва обичайната Литургия, която е и най-тържествената между църковните богослужения.

За да се даде възможност на вярващите да се причастяват и в седмичните дни на поста, без при това да се нарушава характера на великопостното богослужение, било установено в някои дни вярващите да се причастяват с преди осветени Дарове. Затова и била въведена в службите на Великия пост и Литургията на Преди осветените Дарове.

Тази Литургия се извършва в сряда и петък през първите шест недели на Великия Пост; в четвъртък на Петата Неделя на Великия Пост, когато се извършва паметта на св. Мария Египетска; понякога в деня, когато се чествува паметта на светите 40 Севастийски мъченици, ако това се случи в постния период; служи се и в първите три дни на Страстната Седмица (Велики Понеделник, Велики Вторник и Велика Сряда)."


Енориашите, които се бяха подготвили чрез тридневно въздържание от храна и вода (тримерене), приеха причастие със Иорданска вода.

2014_03_05_002.JPG

2014_03_05_003.JPG

2014_03_05_004.JPG

2014_03_05_005.JPG

2014_03_05_006.JPG

2014_03_05_007.JPG

2014_03_05_008.JPG

2014_03_05_009.JPG

2014_03_05_010.JPG

2014_03_05_011.JPG

2014_03_05_012.JPG

2014_03_05_013.JPG

Негово Високопреосвещенство митрополит Сливенски Иоаникий на 75 г - Александър Звезданов 04/03/2014 - 14:11

Негово Високопреосвещенство митрополит Сливенски Иоаникий на 75 г

ioanikii2.jpg На 2 март, 2014 година Сливенската епархийска църква тържествено отбеляза 75-годишния юбилей на Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Йоаникий. Сутринта в катедралния храм „Св. Димитър” митрополит Йоаникий в съслужение с протосингела на митрополията архимандрит Калист, членове на Епархийския съвет, архиерейски наместници и свещенослужители от цялата епархия отслужиха св. Божествена Литургия, а след нея и благодарствен молебен за здраве и дълголетие на епархийския архиерей. Поздравление към юбиляра отправи архимандрит Калист. Катедралния храм бе препълнен с богомолен народ, който поздрави своя уважаван и обичан архиерей. След това в сградата на митрополията митрополит Йоаникий посрещна много гости, сред които и официални лица от Община Сливен.

Този благословен от Бога юбилей дава повод да припомним накратко епизоди от житейския път на Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Йоаникий.

Митрополит Йоаникий (светско име Иван Георгиев Неделчев) е роден на 02.03.1939 г. в с. Пет могили, Новозагорска община, Сливенска област. След завършване на основно образование в родното си село той отправя стъпките си към Софийската духовна семинария, която по онова време бе интернирана в Черепишкия манастир, Врачанско, която завършва през 1958 г. с отличен успех. След отбиване на военната си служба през 1960 г. постъпва в Софийската духовна академия, а през 1961 г. приема монашество в Мъглижкия манастир с името ЙОАНИКИЙ. Като студент в Духовната академия последователно е ръкоположен за йеродякон и йеромонах.

Завършвайки Духовната академия младият богослов йеромонах Йоаникий през 1964 г. заминава за Москва, където защитава аспирантура по Пастирско богословие в Московската духовна академия и се завръща в родината с научната степен „кандидат на богословските науки” (днес това се равнява на „доктор по богословие” – бел. ред.).

От 01.08.1966 г. започва духовната му дейност „Церкви и Отечеству на пользу”. До 02.10.1968 г. е протосингел на Сливенска митрополия, където получава и офикията „архимандрит”. От 1968 г. до 01.04.1972 г. е протосингел на Старозагорска митрополия. През този период (1970-1971 г.) е специализант в Старокатолическия богословски институт в Берн, Швейцария.

От 01.04.1972 г. архимандрит Йоаникий отново се завръща в гр. Сливен като протосингел, епископ и митрополит и вече 44 години служи безупречно на Сливенската епархийска църква. На 20.04.1975 г. в храм- паметника "Св. Александър Невски" в София, приема епископска хиротония с титлата „Велички”. На 23.03 1980 г. е избран от клира и народа на Сливенска епархия, а на 13. 04. 1980 г. е извършен каноническият избор за Сливенски митрополит.

В аналите на Сливенска епархия денят 23 март 1980 г. е паметен, защото клир и православен народ, чрез своите епархийски избиратели, единодушно избраха тогавашния Велички епископ Йоаникий за наследник на овдовелия Сливенски митрополитски престол.

Член 83 от Устава на Българската православна църква постановява Епархийският митрополит, като апостолски приемник, да има следните качества:

- да е член на Българската православна църква. Негово Високопреосвещенство Сливенският Митрополит Йоаникий произхожда от дълбокорелигиозно и благочестиво християнско семейство и още от раждането си е причислен към светата Православната църква чрез светото тайнство Кръщение;

- да има висше православно богословско образование. Високопреосвещеният митрополит е завършил Софийската духовна семинария и Софийска духовна академия. Защитил е научна степен “Кандидат на богословските науки” в Московската духовна академия. Завършил е едногодишна специализация по богословие в гр. Берн – Швейцария;

- да е прослужил в клира на Българската православна църква най-малко 10 години. След завършване на висшето си образование Митрополит Иоаникий е служил от 1966 година до 1980 година последователно като: протосингел на Сливенска митрополия, протосингел на Старозагорска митрополия и викарен епископ на Сливенски митрополит Никодим;

- да се отличава с прави мисли върху православната вяра и точно съблюдаване на установения от светата Църква ред. Сливенският митрополит Йоаникий е известен сред църковните среди като един от най-подготвените богослови, особено в областта на светоотеческата литература и каноните на Православната църква. Неговите трудове по тези въпроси са водещи в църковната практика на Българската православна църква;

- да е със здрав разум, добродетелен и благочестив живот и да се ползва с добро име сред обществото. Митрополит Йоаникий е изключително уравновесен и морален човек. Както в служебните, така и в частните си взаимоотношения той никога не взима емоционални и прибързани решения. Ползва се с обич, уважение и доверие сред клира, православното изпълнение и различните институции в епархията. Неговият кабинет никога не е затворен и не остава празен откъм посетители по различни духовни и обществени проблеми. При всяка среща митрополитът поучава и наставлява, стараейки се да изпълнява своя архипастирски дълг.

Всички тези качества, изискуеми от Устава на Българската православна църква, Негово Високопреосвещенство Сливенският митрополит Йоаникий притежава в пълна мяра, и това го нарежда на първите места сред достойните български архиереи.

Припомняйки тези моменти от живота на Негово Високопреосвещенство митрополит Йоаникий, ще си позволя да припомня няколко цитата от първото му отеческо програмно слово, озаглавено “ Повели на архипастирския дълг”, произнесено на 19 април 1980 година в катедралния храм “Св. Димитър“ в Сливен:

- “Дълготърпеливо ще благовестя словото Божие, неизменно и неотклонно ще направлявам поверените ми в Господа чада в здравото православно учение. Редовно в проповеди и беседи за истините на вярата ще увещавам и назидавам за поука и добродетелен живот.”

- “Благочинно ще извършвам Божиите тайнства, ще изпросвам и проповядвам Божията благодат, която е особено необходима в делото на спасението, за да живее постоянно Духът Божий в нас.”

- “По примера на св. ап. Павел ще бдя над работниците на Божията нива да не занемаряват дарбата, получена чрез тайнството свещенство, с любов ще поощрявам тяхното усърдие, ще разпалвам ревността им към Божия дом. Същевременно ще се пазя да не възлагам прибързано ръце, сам ще служа с чисто сърце, добра съвест и нелицемерна вяра, за да бъда образец за верните в слово, поведение, любов, дух, вяра и чистота.”

- “ Добросъвестно ще проявявам ревност по светите храмове и манастири, ще се грижа за тяхното благолепно поддържане, защото те са не само дом за молитва, но и свещена реликва на героично минало.”

Отбелязвайки 75-годишнината на нашия епархийски архиерей, следва да се запитаме: изпълнява ли дядо Йоаникий дадените преди 34 години обещания? ДА, СТАРАЕ СЕ ДА ГИ ИЗПЪЛНЯВА! Да, защото през тези 34 години на митрополитско служение Сливенският митрополит Йоаникий е неуморен пастир и духовен ръководител и наставник на повереното му от Бога паство. Той е служил св. Литургия в почти всички православни храмове в Сливенска епархия и е произнесъл проповеди по различни поводи. Извършил е светото тайнство Кръщение над стотици желаещи да приемат православната вяра. Венчал е множество млади семейства и е благословил техния брак за съвместно благочестиво християнско съжителство. В грижата си за спасението на всяка една християнска душа от богодаруваната му епархия, и не само от нея, той написа повече от 15 книги, негови и преводни, някои от които, като “Православен катехизис” , „Наставления за духовен живот”, Покаяние и изповед“, “Въпроси при изповед“ се ползват като настолни книги от всеки православен християнин. Митрополитският дом е отворен за всеки, който има нужда от духовна просвета и напътствия. През тези 34 години митрополит Йоаникий е ръкоположил около 100 свещенослужители. В Сливенска епархия има 332 църкви и параклиси, над 100 от които са построени през последните 20 години. Почти всички църкви в епархията са отремонтирани и имат добър вид. Всичко това ни дава основание да констатираме успешно и плодотворно архиерейско служение.

Честит юбилей, Високопреосвещени Владико!

На многая, многая лета!

Молебен по случай Освобожденето на България - Александър Звезданов 03/03/2014 - 12:15

Молебен по случай Освобожденето на България

2014_03_03_01.JPGНа 03. март 2014 г родолюбивите българи в Айтос се събраха на площад "Свобода" за да отпразнуват 136-тата годишнина от Освобождението на България от Османско робство. Присъстваха кмета на Община Айтос г-н В. Едрев, председателя на Общинския съвет г-н Р. Хасан, заместник кметовете на Общината, общински съветници, граждани и гости на Айтос

Празненството започна с благодарствен молебен, отслужен от Негово Високоблагоговейнство свещеноиконом Ромил.

След молебена бе издигнат тържествено националния флаг под звуците на химна на Република България.

Кметът на общината г-н В. Едрев прочете приветствено слово по случай националния празник на нашето Отечество.

След това празненството продължи с концерт, организиран от читалище "Васил Левски" гр. Айтос.

2014_03_03_02.JPG

2014_03_03_03.JPG

2014_03_03_04.JPG

2014_03_03_05.JPG

2014_03_03_06.JPG

2014_03_03_07.JPG

2014_03_03_08.JPG

2014_03_03_09.JPG

Взаимно опрощение преди Великия пост - Александър Звезданов 02/03/2014 - 17:57

Взаимно опрощение преди Великия пост

2014_03_02v_001.JPGНа вечернята в Неделя Сиропустна в храм "Св. вмчк Димитрий Солунски" православните християни се събраха за да дадат и да получат прошка един от друг.

След вечерното богослужение, започнало в 15:30 ч,всеки един от присъстващите богомолци се поклони пред иконите на Иисус Христос и Св. Богородица и след това даде и поиска прошка от енорийските свещеници и от братята и сестрите.


2014_03_02v_002.JPG

2014_03_02v_003.JPG

2014_03_02v_004.JPG

2014_03_02v_005.JPG

2014_03_02v_006.JPG

2014_03_02v_007.JPG

2014_03_02v_008.JPG

2014_03_02v_009.JPG

2014_03_02v_010.JPG

2014_03_02v_011.JPG

2014_03_02v_012.JPG

2014_03_02v_013.JPG

2014_03_02v_014.JPG

2014_03_02v_015.JPG

2014_03_02v_016.JPG

2014_03_02v_017.JPG

2014_03_02v_018.JPG

2014_03_02v_019.JPG

2014_03_02v_020.JPG

Строежът на новия храм - 6 - Александър Звезданов 02/03/2014 - 17:44

Строежът на новия храм - 6

2014_01_19_nHram2_01.JPGПродължава строителството на новия храм "Възкресение Лазарово" в гробищния парк на гр. Айтос, започнат с благословията на Негово Високопреосвещенство митрополит Сливенски Г-н Г-н Иоаникий.

Последната седмица е излят бетонния покрив на храма. Остава да се довърши купола за да се завърши грубият строеж на храма.

Църковното настоятелство при храм "Св. вмчк Димитрий Солунски" - гр. Айтос дава възможност на гражданите на Айтос да се почустват съпричастни към това богоугодно дело чрез дарение на средства построяването и благоукрасяването му.


2014_03_02_nHram6_01.JPG

2014_03_02_nHram6_03.JPG

2014_03_02_nHram6_03.JPG

Неделя Сиропустна в Айтос - Александър Звезданов 02/03/2014 - 17:40

Неделя Сиропустна в Айтос

2014_03_02_001.JPGВ Неделя Сиропустна (02. март 2014 г.) Негово Високоблагоговейнство отслужи света литургия.

Неделя Сиропустна е последната неделя от подготовката за Великия пост, който започва на следващия ден.

"И така постъпвайте, понеже знаете времето, именно, че е настъпил часът да се събудим вече от сън. Защото сега е по-близо до нас спасението, нежели когато повярвахме.
Нощта се провали, а денят се приближи: да отхвърлим, прочее, делата на мрака и да наденем оръжието на светлината.
Като в ден, да се държим благоприлично, без да се предаваме нито на срамни гощавки и пиянство, нито на сладострастие и разпътство, нито на раздор и завист;
но облечете се в Господа нашего Иисуса Христа, и грижите за плътта не превръщайте в похоти.
Немощния във вярата приемайте без препирни за мнения.
Един вярва, че може да яде всичко, а немощният яде зеленчук.
Който яде, да не презира оногова, който не яде; и който не яде, да не осъжда оногова, който яде, понеже Бог го е приел.
Кой си ти, който съдиш чуждия слуга? Пред своя Господар стои той, или пада. И ще бъде изправен, защото Бог е мощен да го изправи. [Рим. 13:11- 14:4]"


"Защото, ако простите на човеците съгрешенията им, и вам ще прости Небесният ви Отец;
ако ли не простите на човеците съгрешенията им, и вашият Отец няма да прости съгрешенията ви.
Също, кога постите, не бивайте намръщени като лицемерците; защото те си правят лицата мрачни, за да се покажат пред човеците, че постят. Истина ви казвам, те получават своята награда.
А ти, кога постиш, помажи главата си и умий лицето си,
та да се покажеш, че постиш не пред човеците, но пред твоя Отец, Който е на тайно; и твоят Отец, Който вижда в скришно, ще ти въздаде наяве.
Не си събирайте съкровища на земята, дето ги яде молец и ръжда, и дето крадци подкопават и крадат;
но събирайте си съкровища на небето, дето ни молец, ни ръжда ги яде, и дето крадци не подкопават и не крадат;
защото, дето е съкровището ви, там ще бъде и сърцето ви. [Мат 6:14-21]"


2014_03_02_002.JPG

2014_03_02_003.JPG

2014_03_02_004.JPG

2014_03_02_005.JPG

2014_03_02_006.JPG

2014_03_02_007.JPG

2014_03_02_008.JPG

2014_03_02_009.JPG

2014_03_02_010.JPG

2014_03_02_011.JPG

2014_03_02_012.JPG

2014_03_02_013.JPG

2014_03_02_014.JPG

2014_03_02_015.JPG

2014_03_02_016.JPG

2014_03_02_017.JPG

2014_03_02_018.JPG

2014_03_02_019.JPG

2014_03_02_020.JPG

2014_03_02_021.JPG

2014_03_02_022.JPG

2014_03_02_023.JPG

Неделя на Страшния съд (Месопустна) - Александър Звезданов 23/02/2014 - 16:48

Неделя на Страшния съд (Месопустна)

2014_02_23_001.JPGВ Неделя на Страшния съд (Неделя Месопустна) Негово Високопреподобие архимандрит Димитрий от храм "Св. архангел Михаил" - гр. Сунгурларе, отслужи света литургия.

"А кога дойде Син Човеческий в славата Си, и всички свети Ангели с Него, тогава ще седне на престола на славата Си,
и ще се съберат пред Него всички народи; и ще отдели едни от други, както пастир отлъчва овци от кози;
и ще постави овците от дясната Си страна, а козите - от лявата.
Тогава Царят ще каже на ония, които са от дясната Му страна: дойдете вие, благословените на Отца Ми, наследете царството, приготвено вам от създание мира;
защото гладен бях, и Ми дадохте да ям; жаден бях, и Ме напоихте; странник бях, и Ме прибрахте;
гол бях, и Ме облякохте; болен бях, и Ме посетихте; в тъмница бях, и Ме споходихте.
Тогава праведниците ще Му отговорят и кажат: Господи, кога Те видяхме гладен, и нахранихме, или жаден, и напоихме?
Кога Те видяхме странник, и прибрахме, или гол, и облякохме?
Кога Те видяхме болен, или в тъмница, и Те споходихме?
А Царят ще им отговори и каже: истина ви казвам: доколкото сте сторили това на едного от тия Мои най-малки братя, Мене сте го сторили.
Тогава ще каже и на ония, които са от лява страна: идете от Мене, проклети, в огън вечний, приготвен за дявола и неговите ангели;
защото гладен бях, и не Ми дадохте да ям; жаден бях, и не Ме напоихте;
странник бях, и не Ме прибрахте; гол бях, и не Ме облякохте; болен и в тъмница, и не Ме споходихте.
Тогава и те ще Му отговорят и кажат: Господи, кога Те видяхме гладен, или жаден, или странник, или гол, или болен, или в тъмница, и не Ти послужихме?
Тогава ще им отговори и каже: истина ви казвам: доколкото не сте сторили това на едного от тия най-малките, и Мене не сте го сторили.
И тия ще отидат във вечна мъка, а праведниците - в живот вечен. [:dj 25:31-46]"


В проповедта си о. Димитрий говори за предстоящия Велик пост.

След светата литургия Негово Високопреподобие архимандрит Димитрий бе поздравен от присъстващите миряни с рождения му ден. Негово Високоблагоговейнство свещеноиконом Ромил, който в момента е на поклонеине в Светите земи и Иерусалим, бе подготвил букет цветя и торта, които бяха върчени на рожденика. Миряните от храм "Св. вмчк Димитрий Солунски" - гр. Айтос, също връчиха подарък на о. Димитрий, който е родом от Айтос и е чест гост в храма. Хорът на храма и миряните изпяха многолетствие за здраве и благополучие на Негово Високопреподобие, той раздаде тортата на богомолците за благословение.

2014_02_23_002.JPG

2014_02_23_003.JPG

2014_02_23_004.JPG

2014_02_23_005.JPG

2014_02_23_006.JPG

2014_02_23_007.JPG

2014_02_23_008.JPG

2014_02_23_009.JPG

2014_02_23_010.JPG

2014_02_23_011.JPG

2014_02_23_012.JPG

2014_02_23_013.JPG

2014_02_23_014.JPG

2014_02_23_015.JPG

2014_02_23_016.JPG

2014_02_23_017.JPG

2014_02_23_018.JPG

2014_02_23_019.JPG

2014_02_23_020.JPG

2014_02_23_021.JPG

2014_02_23_022.JPG

141 години от обесването на иеродякон Игнатий - Александър Звезданов 19/02/2014 - 18:08

Заупокойна молитва по случай 141 години от обесването на иеродякон Игнатий (Васил Левски)

2014_02_19_01.JPGПравославните християни от Айтос отбелязаха 141. годишнина от обесването на иеродякон Игнатий със заупокойна молитва, отслужена от Негово Високоблагоговейнство свещеноиконом Ромил в храм "Св. вмчк Димитрий Солунски".

След службата пред храма Община Айтос бе организирала съвместно с ЦДГ "Здравец" тържествен ритуал по случай годишнината от смъртта на Апостола на Свободата. Присъстваха кмета на Община Айтос г-н Васил Едрев, председателя на Общинския съвет г-н Ружди Хасан, зам. кметовете на града, представители на обществени организации и политически партии, граждани, ученици от училищата в града и деца от детските градини.

Децата от ЦДГ "Здравец" представиха подготвен от тях рецитал за Васил Левски и пяха патриотични песни, с които развълнуваха присъстващите.

Пред барелефа на иеродякон Игнатий и паметната плоча, поставена да напомня на бъдещите поколения, че, според преданията, Васил Левски е бил в Айтос и е пял в този храм, бяха поднесени венци и цветя на признателност от името на Общината, Общинския съвет, партии те и организациите, училищата и от родолюбиви граждани.

2014_02_19_02.JPG

2014_02_19_03.JPG

2014_02_19_04.JPG

2014_02_19_05.JPG

2014_02_19_06.JPG

2014_02_19_07.JPG

2014_02_19_08.JPG

Строежът на новия храм - 5 - Александър Звезданов 19/02/2014 - 17:50

Строежът на новия храм - 5

2014_01_19_nHram2_01.JPGПродължава строителството на новия храм "Възкресение Лазарово" в гробищния парк на гр. Айтос, започнат с благословията на Негово Високопреосвещенство митрополит Сливенски Г-н Г-н Иоаникий.

Последните десет дни е завършена вътрешната част на кофража на покрива и са подготвени материалите за армирането му.

Църковното настоятелство при храм "Св. вмчк Димитрий Солунски" - гр. Айтос дава възможност на гражданите на Айтос да се почустват съпричастни към това богоугодно дело чрез събиране на средства построяването и благоукрасяването му.


2014_02_19_nHram5_01.JPG

2014_02_19_nHram5_02.JPG

2014_02_19_nHram5_03.JPG

Неделя на Блудния син - Александър Звезданов 16/02/2014 - 20:41

Неделя на Блудния син

2014_02_16_001.JPGВ Неделя на Блудния син (16-02-2014 г.) Негово Високоблагоговейнство свещеноиконом Ромил отслужи света литургия.

Неделята на блудния син е един от празниците, подготвящи ни за предстоящия Велик пост.

В проповедта си върху евангелското четиво за празника о. Ромил ни припомни необходимостта да прощаваме на ближните си грешките и да се радваме, когато се променят към добро.

В края на службата бе възгласено многолетствие за Негово Високоблагоговейнство ставрофорениконом Тодор, който на този ден навърши 70 години, и му бяха отправени благопожелания за здраве и плодотворно служение.

"И още каза: един човек имаше двама сина;
и по-младият от тях рече на баща си: татко, дай ми дела, който ми се пада от имота. И бащата им раздели имота.
Не след много дни, младият син, като събра всичко, отиде в далечна страна, и там прахоса имота си, като живееше разпътно.
А след като той разпиля всичко, настана голям глад в оная страна, и той изпадна в нужда;
и отиде та се пристави у едного от жителите на оная страна, а тоя го прати по земите си да пасе свини;
и той бе петимен да напълни корема си с рожкове, що свините ядяха, но никой не му даваше.
А като дойде в себе си, рече: колко наемници у баща ми имат в изобилие хляб, пък аз от глад умирам!
Ще стана и ще отида при баща си и ще му река: татко, съгреших против небето и пред тебе,
и не съм вече достоен да се нарека твой син; направи ме като един от наемниците си.
И стана, та отиде при баща си. И когато беше още далеч, видя го баща му, и му домиля; и като се затече, хвърли се на шията му и го обцелува.
А синът му рече: татко, съгреших против небето и пред тебе, и не съм вече достоен да се нарека твой син.
А бащата рече на слугите си: изнесете най-хубавата премяна и го облечете, и дайте пръстен на ръката му и обуща на нозете;
па докарайте и заколете угоеното теле: нека ядем и се веселим,
защото тоя мой син мъртъв беше, и оживя, изгубен беше и се намери. И взеха да се веселят.
А по-старият му син беше на нива; и на връщане, като наближи до къщи, чу песни и игри;
и като повика едного от слугите, попита: що е това?
Той му рече: брат ти си дойде, и баща ти закла угоеното теле, защото го прие здрав.
Той се разсърди, и не искаше да влезе. А баща му излезе и го канеше.
Но той отговори на баща си и рече: ето, аз толкова години ти служа, и ни веднъж твоя заповед не престъпих; и мене никога дори козле не си дал, за да се повеселя с приятелите си;
а като дойде тоя ти син, който прахоса имота ти с блудници, за него ти закла угоеното теле.
А той му рече: чедо, ти си винаги с мене, и всичко мое е твое;
а трябваше да се зарадваме и развеселим затова, че тоя ти брат мъртъв беше, и оживя, изгубен беше, и се намери. [Лука 15:11-32]"


2014_02_16_002.JPG

2014_02_16_003.JPG

2014_02_16_004.JPG

2014_02_16_005.JPG

2014_02_16_006.JPG

2014_02_16_007.JPG

2014_02_16_008.JPG

2014_02_16_009.JPG

2014_02_16_010.JPG

СтартПредишен [ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ] 10 следващи странициСледващКрай
Православни връзки
Енорийски вестник

Брой 10 от седмата година

на в-к "Православни вести" излезе на 225.06.2014 г. (Неделя на Всички Български Светци). Копие от вестника може да изтеглите от ТУК

broi082.png

На поклонение
Регистрация

 Брой на членовете 46 членове


Изпрати съобщение.
в момента онлайн:


няма посетители
Календар

Радио и ТВ
Слушайте на живо по Интернет
1. Радио Сион
2. Радио Кукузел

Гледайте по интернет
1. БНТ - Вяра и общество

Уебмастер
Напиши на Александър Звезданов  Обратна връзка
Добавикъм предпочитани  Предпочитани
Препоръчай на приятел  Препоръчай!
Мобилна версия   Мобилна версия
Посещения

 274537  общо

 7 посетители онлайн

^ Нагоре ^

© Църковно настоятелство при храм "Св вмчк Димитрий Солунски" - гр. Айтос, 2007 - 2014 г
GuppY - http://www.freeguppy.org/    Site powered by GuppY v4.5.18 © 2004-2005 - CeCILL Free License   GuppY - http://www.freeguppy.org/

Страницата е генерирана за 0.12 секунда