Важно!
РОЖДЕСТВЕНСКИ ПОСТ

26. ноември:
Преп. Алипий Стълпник. Преп. Яков Отшелник. Св. Стилиан Пафлагонийски

27. ноември:
Преп. Теодосий Търновски. Св. вмчк Яков Персиец. Преп. Паладий
За храма и енорията
Св. вмчк Димитър Солунски Духовно ръководство Айтоска енория Връзка с храма Документи На поклонение От Светия Синод
Православие
1. Молитви 2. Още 3. Постите 4. На прага на храма 5. Вяра и живот 6. Притчи
news.gifНовини


Проповед на митрополит Иоаникий - Александър Звезданов 18/06/2014 - 19:23

Проповед на Негово Високопреосвещенство митрополит Сливенски Г-н Г-н Иоаникий

Проповедта е произнесена в Неделя на Всички Светии (15.06.2014 г.) в храм "Рождество Богородично" - гр. Поморие, по време на Международния песенен фестивал "Достойно есть"

ioanikii3.jpg Христовата църква е отредила днес да се празнува паметта на всички светии – отвека богоугодили и прославили Бога на земята. Не е забравен никой, защото те се подвизавали в името на Христа; и така, както всички светии притежавали любовта към Господа, притежавали една добродетел, така и техният празник трябва да е общ.

Много са светиите, но когато погледнем житията им, виждаме, че много от тях са живели скромно, бедно, незабелязани от този свят. Даже, някои са приемали и юродството, за да ги счита светът като излишни. Но Бог се вселява в чистите по сърце и в тези, които изповядват Неговото име безстрашно пред силните на деня. Едни от светиите се подвизавали в градовете, други в пустините, други в горите, други – в пещери. Но всички те живеели свято и богоугодно. Затова ние ги прославяме и умоляваме, в същото време, да бъдат наши ходатаи и молитвеници пред престола Божий.

Трудно се върви по тесния път; тесни са вратата и стеснен е пътят, който води към Царството небесно. Нужна е много силна вяра, нужна е много пламенна любов, нужно е лишение от облагите на тоя свят, от слава, от чест, от удоволствия земни, нужно е много въздържание. Примерът на светиите ни ни носи един прекрасен образец, защото те не само са живели богоугодно, но са и проповядвали. Така светителите, които са ни оставили ценните свои поучения, и днес те нас ни поучават и ни предпазват от злото, и ни посочват пътя, по който да вървим.

Ние не можем да успеем да изброим всички светии – това е трудно дело. Но ето Христовата църква колко правилно е отделила един ден, и то неслучайно след Петдесетница - денят, когато над апостолите слезе Светият Дух и те започнаха да говорят на разни езици - защото Христовото учение е за всички народи, които приемат Неговото учение, които повярват в истиннаго Бога. Затова именно първата Неделя след Петдесетница е Неделя на Всички светии.

Когато четем жития на светии, умилява ли се нашето сърце, разчувства ли се нашата воля; въобще откъсваме ли се макар и за малко от този земен суетен свят и насочваме ли се към небесното и духовното? Съблазните днес са повече от всякога. Затова, който устои, който се предпази от тези съблазни, от това лукавство, наистина ще бъде герой в духовната бран.

Братя и сестри, дните на Международния православен фестивал „Достойно есть” може би неслучайно почти винаги съвпадат с Неделята на Всички светии. Много православни страни са изпратили тук свои хорове, което спомага и улеснява да преживеем всеправославно това тържество на светиите.

А днес православните християни имат повече от всякога една много голяма задача. Защото днес като че ли нямаме очи да видим по-зорко ближния си и неговото смирение и виждаме само онова, което е пропуснал. Св. Йоан Лествичник казва, че понякога Бог допуска някоя малка слабост и у святи хора, за да може да ги смирява.

Но светостта е върхът на нашия живот. Светостта е най-високият връх, най-благодатният, най-святият. Светиите са близко до Бога. Те прославят Бога, ние тях прославяме, а те самите са прославени от Бога. Прославили са Бога и затова Бог ги е прославил. Затова ние трябва да ги прославяме, но също така и да се поучим от техния живот.

Зная, че повечето от вас са чели житията на светиите. Колко много трудности са видели, колко много изпитания, по какъв подвиг изнемогвали... Но победили в Църквата, в Христос. Десницата Господня не се е скъсила. Тя е винаги с нас. И нека в тази Десница молим светиите да ни предпазват, да ни укрепяват, да ни посочват правия път.

Защото мнозина са които вървят по кривия път. Особено днес, в дните на интернета и телевизията, и вестниците. Те почти по всякакъв начин искат да отклонят хората от правия път; да не бъдат в пътя на вярата, да се отклонят. Малко са програмите, които са поучителни и морални. Повечето са съблазнителни. Даже - срам за човека. Днес обаче срамът е много понижен. А когато срамът е понижен, тогава престъпността е висока. Ние пред очите си виждаме колко висока престъпност има. Защото, когато срамът Божи липсва, тогава всичко върви по греховни пътища. Но нека ние се обърнем към Бога по молитвите на Неговите светии да ни укрепява с повече благодат, за да можем, макар и бавно, макар и по малко, но да вървим по Божиите пътища и да придобием благодатта на Светия Дух, чрез която можем да се противопоставим на всички съблазни на този свят.

И така, братя и сестри, трябва да благодарим на Пресвета Богородица, която и тази година, въпреки препятствията и затрудненията, събра много хорове. Защото когато запее един хор многогласно, как мислите – нима оставаме безчувствени към тая молитва? Тези песнопения пораждат нещо духовно, умилително, което не можем със слова да изразим, защото то се изследва само духовно. Затова сутрин, обед и вечер трябва да й се молим.

Този храм, издигнат в чест на св. Богородица, пак събра много хорове. Знаем, че когато сърцето пее, тогава и устата изпълнява и пее умилително. Защото блажени са чистите по сърце – те ще видят Бога. И всички ние, които присъстваме тук, трябва да прославяме св. Богородица, че милостно се отзова на нашите молби и събра толкова хорове на нашия единадесети фестивал, който остави своята дълбока следа.

Нека Бог да ви въздаде, св. Богородица и Бог на милостта на всички нас да помага и спасява. Амин!

Изявление на Св. Синод - Александър Звезданов 18/06/2014 - 17:37

Изявление на Св. Синод на Българската Православна Църква - Българска Патриаршия относно провеждането на гей-парад в София на 21 юни 2014 г.

cress_1.jpgПо повод предстоящия гей-парад на 21 юни 2014 г. в София, Светият Синод на Българската православна църква-Българска Патриаршия отново се обръща към държавните и общински институции, както и към самите организатори на "София Прайд 2014" с призив те да анулират този поход на възгорделия се грях, както и съпътстващите го изложбени и други прояви поради тяхната противоестествена и безнравствена същност.

Нека всички честно се замислим и си отговорим на следните въпроси:

Трябва ли да бъде изкривявана любовта към Бога и ближните?

Полезно ли е празната похот да шества безпрепятствено в нашия живот?

Откога безчестието "не е срамно" и "не е опустошително" за нас и за хората около нас?

Кой има интерес грехът да бъде широко пропагандиран и публично демонстриран?

При това в очевидно противоречие със заповедите на нашия Господ и Спасител Иисус Христос, "Който стана за нас Премъдрост от Бога, и правда, и освещение, и изкупление" [1 Кор. 1:30]?

"Или не знаете, че неправедници няма да наследят царството Божие? Не се лъжете: нито блудници, ни идолослужители, ни прелюбодейци, нито малакийци, ни мъжеложници, нито крадци, ни користолюбци, ни пияници, нито хулители, ни грабители няма да наследят царството Божие. И такива бяхте някои от вас; но се умихте, но се осветихте, но се оправдахте в името на Господа нашето Иисуса Христа и чрез Духа на нашия Бог".

А царството Божие, според св. ап. Павел, е правда, радост и мир в Св. Дух.

"Всичко ми е позволено, ала не всичко е полезно; всичко ми е позволено, но няма да бъда аз обладан от нещо. Храната е за корема, и коремът за храната; но Бог ще погуби и едното и другото. Ала тялото не е за блудство, а за Господа, а Господ - за тялото. Бог и Господа възкреси, и нас ще възкреси със силата Си. (…) А който се съединява с Господа, един дух е с Него. Избягвайте блудството; всеки грях, що прави човек, е извън тялото, а блудникът против собственото си тяло греши. Или не знаете, че тялото ви е храм на Духа Светаго, Който живее във вас и Когото имате от Бога, и че не принадлежите на себе си? Защото вие сте скъпо купени. Затова прославете Бога в телата си и в душите си, които са Божии" [1 Кор. 6:9-14, 17-20].

Жадувайки за вечно спасение, ние трябва да бъдем отговорни и към земния си живот. Затова Св. Синод не може да одобри провеждането на събития в центъра на Града на Божията Премъдрост - София, които са плод на дълбока заблуда, гибелна гордост и пагубно безбожие. Православната ни съвест не може да приеме прояви, които се организират под мотото "Против правилата". Защото те обезобразяват човека, представляват опасност за доброто възпитание на нашите деца, рушат устоите на традиционното семейство и заплашват здравината на цялото ни общество.

Скъпи братя и сестри, "да не бъдем похотливи на зло” [1 Кор. 10:6] и да не упорстваме в греха. А да познаем Бога като следваме Неговите заповеди и като се изпълваме с истинска любов! Любовта е "пълна с благост, любовта не завижда, любовта се не превъзнася, не се гордее, не безчинствува, не дири своето, … на неправда се не радва, а се радва на истина" [1 Кор. 13:4-6].

"Възлюбени, нека любим един другиго, защото любовта е от Бога, и всякой, който люби, е роден от Бога и познава Бога;

който не люби, той не е познал Бога, защото Бог е любов,

Божията любов към нас в това се яви, дето Бог проводи в света Своя Единороден Син, за да бъдем живи чрез Него.

В това се състои любовта, че не ние възлюбихме Бога, а Той ни възлюби и проводи Сина Си да стане умилостивение за нашите грехове." [1 Йоан. 4:7-10]

Тази любов - Христовата любов - да ни ръководи и събира, да ни просвещава и очиства, да ни милва и спасява сега и вовеки! Амин.

Стоежът на новия храм - 13 - Александър Звезданов 15/06/2014 - 16:52

Стоежът на новия храм - 13

2014_01_19_nHram2_01.JPGПродължава строежът на новия храм "Възкресение Лазарово" в гробищния парк на гр. Айтос. От началото на месеца до сега е довършен изцяло покривът, измазани са външните и вътрешните стени на храма, поставено е подовото покритие и дограмата - прозорци и врата.

Предстои покриване на стените с каменна облицовка, камъните за която вече са доставени до бъдещия храм.

Всички граждани на Айтос могат да подпомогнат строежът като дарят средства за построяването и благоукрасяването на храма.

2014_06_15_nHram13_01.JPG

2014_06_15_nHram13_02.JPG

2014_06_15_nHram13_03.JPG

2014_06_15_nHram13_04.JPG


Неделя на Всички Светии - Александър Звезданов 15/06/2014 - 16:41

Неделя на Всички Светии

2014_06_15_001.JPGСветата Православна Църква е отредила първата Неделя след Петдесетница да се почитат Всички светии. В този ден (15.06.2014 г.) Негово Високоблагоогвейнство свещеноиконом Ромил отслужи света литургия.

"Ето, Аз ви пращам като овци посред вълци: и тъй, бъдете мъдри като змии и незлобиви като гълъби.
Пазете се от човеците; защото те ще ви предадат на съдилища и в синагогите си ще ви бичуват,
и ще ви поведат пред управници и царе заради Мене, за да свидетелствувате пред тях и пред езичниците.
И кога ви предават, не се грижете, как или що да говорите; защото в оня час ще ви бъде внушено, какво да кажете;
защото не сте вие, които ще говорите, а Духът на Отца ви, Който говори във вас.
И ще предаде брат брата на смърт, и баща чедо; и ще въстанат чеда против родители и ще ги убият;
и ще бъдете мразени от всички заради Моето име, но, който претърпи докрай, ще бъде спасен. [Мат 10:16-22]"


В проповедта си след службата о. Ромил говори за предстоящия пост и призова всички да мислят повече не за това какво може и какво не може да се яде, а да обърнат внимание на помислите си, на думите си и на най-вече действията си за да не падаме в грях.

2014_06_15_002.JPG

2014_06_15_003.JPG

2014_06_15_004.JPG

2014_06_15_005.JPG

2014_06_15_006.JPG

2014_06_15_007.JPG

2014_06_15_008.JPG

2014_06_15_009.JPG

2014_06_15_010.JPG

2014_06_15_011.JPG

2014_06_15_012.JPG

2014_06_15_013.JPG

2014_06_15_014.JPG

2014_06_15_015.JPG

2014_06_15_016.JPG

2014_06_15_017.JPG

2014_06_15_018.JPG

2014_06_15_019.JPG

Петдесетница в Айтос - Александър Звезданов 08/06/2014 - 21:56

Петдесетница в Айтос

2014_06_08_001.JPGПетдесетия ден след Възкресение Христово (08.06.2014 г.) Негово Високоблагоговейнство свещеноиконом Ромил отслужи света литургия.

"Когато настана ден Петдесетница, те всички в единомислие бяха заедно.
И внезапно биде шум от небето, като че идеше силен вятър, и напълни цялата къща, дето седяха.
И явиха им се езици, като че огнени, които се разделяха, и се спряха по един на всекиго от тях.
И всички се изпълниха с Дух Светий, и наченаха да говорят на други езици, според както Духът им даваше да изговарят.
А в Иерусалим се намираха иудеи, човеци набожни, от всеки народ под небето.
Когато стана тоя шум, събра се много народ и се слиса, защото всеки ги слушаше да приказват на неговия говор.
И всички се чудеха и маеха, думайки помежду си: тия, които говорят, не са ли всички галилейци?
А как слушаме всички своя си роден говор?
Ние - партяни и мидяни, еламити и жители на Месопотамия, Иудея и Кападокия, на Понт и Асия,
на Фригия и Памфилия, на Египет и Ливийските страни, съседни на Кириния, и дошлите от Рим, както иудеи, тъй и прозелити *,
критяни и араби, - как слушаме тях да говорят на наши езици за великите Божии дела?
Всички бяха смаяни и в недоумение думаха един другиму: какво ли ще е това?
А други се присмиваха и думаха: със сладко вино са се напили.
Тогава Петър се изправи с единайсетте, издигна глас и почна да им говори: мъже иудеи и вие всички, които живеете в Иерусалим! Нека ви бъде известно това, и внимавайте на думите ми:
тия не са пияни, както вие мислите, защото е трети час през деня;
но това е реченото чрез пророк Иоиля:
"и ето, в последните дни, казва Бог, ще излея от Моя Дух върху всяка плът; синовете ви и дъщерите ви ще пророчествуват; младежите ви ще виждат видения, а старците ви ще сънуват сънища;
и в ония дни върху рабите Ми и рабините Ми ще излея от Моя Дух, и ще пророчествуват.
И ще покажа чудеса горе в небесата и личби долу на земята, кръв и огън, дим и пушек.
Слънцето ще се превърне в тъмнина, и месечината - в кръв, преди да настъпи великият и славен ден Господен.
И тогава всеки, който призове името Господне, ще се спаси".
Мъже израилтяни! Изслушайте тия думи: Иисуса Назорея, Мъж, засвидетелствуван пред вас от Бога със сили, чудеса и личби, що ги Бог стори чрез Него между вас, както и сами знаете,
Него, по определената воля и предведение Божие предаден, вие хванахте и, след като приковахте с ръце на беззаконници, Го убихте;
но Бог Го възкреси, като освободи от родилните болки на смъртта, понеже тя не можеше да Го удържи.
Защото Давид казва за Него: "винаги виждах пред себе си Господа, защото Той е от дясната ми страна, за да се не поклатя.
Затова се възрадва сърцето ми, и се възвесели езикът ми; а още и плътта ми ще почива в надежда.
Защото Ти не ще оставиш душата ми в ада и не ще допуснеш Твоя светия да види тление.
Ти ми си дал да позная пътищата на живота; Ти ще ме изпълниш с радост чрез лицето Си".
Мъже братя! Нека е позволено да ви кажа смело за патриарх Давида, че той и умря и биде погребан, и гробът му е у нас и доднес.
А бидейки пророк и знаейки, че Бог му беше с клетва обещал от плода на чреслата му да въздигне по плът Христа и да Го постави на престола му,
предвидя и каза за възкресението на Христа, че душата Му не бе оставена в ада, и плътта Му не видя тление.
Тогова Иисуса Бог възкреси, на което всички ние сме свидетели.
И така, Той, след като биде възнесен с Божията десница и прие от Отца обещанието на Светаго Духа, изля това, що вие сега виждате и чувате.
Защото Давид не възлезе на небесата; но сам говори: "рече Господ Господу моему: седи от дясната Ми страна,
докле туря Твоите врагове подножие на нозете Ти".
И тъй, нека наздраво знае целият дом Израилев, че Тогова Иисуса, Когото вие разпнахте, Бог направи Господ и Христос.
Като чуха това, на сърце им стана умилно, и казаха на Петра и на другите апостоли: какво да направим, мъже братя?
А Петър им рече: покайте се, и всеки от вас да се кръсти в името на Иисуса Христа, за прошка на греховете; и ще приемете дара на Светаго Духа.
Защото за вас е обещанието, за вашите деца и за всички далечни, които би призовал Господ, Бог наш.
И с много други думи свидетелствуваше и ги приканваше, думайки: спасявайте се от тоя опак род.
И тъй, които приеха на драго сърце думите му, кръстиха се; и се присъединиха в оня ден около три хиляди души.
И постоянствуваха в учението на апостолите, в общуването, в хлеболомението и в молитвите.
Страх обзе всяка душа, защото много чудеса и личби ставаха чрез апостолите в Иерусалим.
А всички вярващи бяха заедно, и всичко им беше общо;
продаваха имоти и стока и разделяха ги между всички, всекиму според нуждата.
И всеки ден единодушно престояваха в храма и, преломявайки по къщите хляб, хранеха се с весело и чисто сърце,
като хвалеха Бога и като бяха обични на целия народ. А Господ всекидневно прибавяше към църквата такива, които се спасяваха. [Деян 2:1-47]"


След светата литургия бе отслужена празничната вечерня, на която бяха раздадени за благословение орехови листа, като символ на слезлия по формата на огнени пламъци на първата Петдесетница Свеит Дух.

2014_06_08_002.JPG

2014_06_08_003.JPG

2014_06_08_004.JPG

2014_06_08_005.JPG

2014_06_08_006.JPG

2014_06_08_007.JPG

2014_06_08_008.JPG

2014_06_08_009.JPG

2014_06_08_010.JPG

2014_06_08_011.JPG

2014_06_08_012.JPG

2014_06_08_013.JPG

2014_06_08_014.JPG 2014_06_08_015.JPG

2014_06_08_016.JPG 2014_06_08_017.JPG

2014_06_08_018.JPG

2014_06_08_019.JPG

2014_06_08_020.JPG

2014_06_08_021.JPG

2014_06_08_022.JPG

2014_06_08_023.JPG

2014_06_08_024.JPG

2014_06_08_025.JPG

2014_06_08_026.JPG

2014_06_08_027.JPG

2014_06_08_028.JPG

2014_06_08_029.JPG

2014_06_08_030.JPG

2014_06_08_031.JPG

2014_06_08_032.JPG

2014_06_08_033.JPG

2014_06_08_034.JPG

2014_06_08_035.JPG

2014_06_08_036.JPG

2014_06_08_037.JPG

Строежът на новия храм - 12 - Александър Звезданов 01/06/2014 - 17:45

Строежът на новия храм - 12

2014_01_19_nHram2_01.JPGПродължава строежът на новия храм в гробищния парк на гр. Айтос, който ще носи името на Възкресение Лазарово.

През последните две седмици е завършена топлоизолацията на външните стени на храма, покривът е оцветен с трайна червена боя, нанесена е мазилката на купула и в основата на покрива.

Предстои да се довърши външното покритие на стените и да се постави дограмата на храма.

2014_06_01_nHram12_01.JPG

2014_06_01_nHram12_02.JPG

Неделя ­ на свети Отци от Първия вселенски събор - Александър Звезданов 01/06/2014 - 17:25

Неделя ­ на свети Отци от Първия вселенски събор

2014_06_01_001.JPGНа 01. юни 2014 г., когато Светата Православна Църква почита светите Отци от Първия вселенски събор, свети мчк Юстин Философ, свети мъченици Юстин и дружината му и свещеномъченик Пир, Негово Високоблагоговейнство свещеноиконом Ромил отслужи света литургия.

"Това като каза Иисус, дигна очи към небето и рече: Отче! дойде часът: прослави Сина Си, за да Те прослави и Син Ти,
според както си Му дал власт над всяка плът, та чрез всичко, що си Му дал, да даде тям живот вечен.
А вечен живот е това, да познават Тебе, Едного Истиннаго Бога, и пратения от Тебе Иисуса Христа;
Аз Те прославих на земята, свърших делото, що Ми бе дал да изпълня.
И сега прослави Ме Ти, Отче, у Тебе Самия със славата, що имах у Тебе преди свят да бъде.
Явих Твоето име на човеците, които си Ми дал от света; те бяха Твои, и Ти Ми ги даде, и спазиха Твоето слово.
Сега разбраха, че всичко, що си Ми дал, е от Тебе;
защото словата, що си Ми дал, предадох им ги, и те приеха и разбраха наистина, че съм от Тебе излязъл, и повярваха, че Ти си Ме пратил.
Аз за тях се моля; не за цял свят се моля, а за тях, които си Ми дал, защото са Твои.
И всичко Мое е Твое, и Твоето Мое, и се прославих в тях.
Не съм вече в света, но те са в света, а Аз ида при Тебе, Отче Светий! опази ги в Твоето име, тях, които си Ми дал, за да бъдат едно, както сме и Ние.
Когато бях с тях на света, Аз ги пазех в Твоето име; ония, които си Ми дал, опазих, и никой от тях не погина, освен погибелния син, за да се сбъдне Писанието.
А сега ида при Тебе и казвам това в света, за да имат в себе си Моята радост пълна. [Иоан 17:1-13]"


2014_06_01_002.JPG

2014_06_01_003.JPG

2014_06_01_004.JPG

2014_06_01_005.JPG

2014_06_01_006.JPG

2014_06_01_007.JPG

2014_06_01_008.JPG

2014_06_01_009.JPG

2014_06_01_010.JPG

2014_06_01_011.JPG

2014_06_01_012.JPG

2014_06_01_013.JPG

2014_06_01_014.JPG 2014_06_01_015.JPG

2014_06_01_016.JPG 2014_06_01_017.JPG

2014_06_01_018.JPG

2014_06_01_019.JPG

2014_06_01_020.JPG

2014_06_01_021.JPG

Възнесение Господне - Александър Звезданов 30/05/2014 - 07:49

Възнесение Господне

2014_05_29_001.JPGНа възнесение Господне (29.05.2014 г.) Негово Високоблагоговейнство свещеноиконом Ромил отслужи света литургия.

"Първата книга, о Теофиле, написах за всичко, що Иисус начена да върши и учи
до деня, когато се възнесе, като даде чрез Духа Светаго заповеди на апостолите, които бе избрал,
на които и представи Себе Си жив след Своето страдание с много верни доказателства, като им се явяваше през четирийсет дена и говореше за царството Божие;
и като се събираше с тях, Той им заповяда: не се отдалечавайте от Иерусалим, а чакайте обещанието на Отца, за което сте слушали от Мене;
защото Иоан кръщава с вода, а вие не след много дни от днес ще бъдете кръстени с Дух Светий.
Те, прочее, като се събраха, питаха Го, думайки: в това ли време, Господи, възстановяваш царството Израилево?
А Той им отговори: не се пада вам да знаете времената или годините, които Отец е положил в Своя власт;
но ще приемете сила, кога слезе върху ви Дух Светий; и ще Ми бъдете свидетели в Иерусалим и в цяла Иудея и Самария, и дори до край-земя.
И като рече това, както Го те гледаха, Той се подигна, и облак Го подзе изпред очите им.
И докле гледаха към небето, когато се Той възнасяше, ето, застанаха пред тях двама мъже в бели дрехи
и рекоха: мъже галилейци, какво стоите и гледате към небето? Този Иисус, Който се възнесе от вас на небето, ще дойде по същия начин, както Го видяхте да отива на небето. [Деян 1:1-11]"


2014_05_29_002.JPG

2014_05_29_003.JPG

2014_05_29_004.JPG

2014_05_29_005.JPG

2014_05_29_006.JPG

2014_05_29_007.JPG

2014_05_29_008.JPG

2014_05_29_009.JPG

2014_05_29_010.JPG

2014_05_29_011.JPG

2014_05_29_012.JPG

2014_05_29_013.JPG

2014_05_29_014.JPG

2014_05_29_015.JPG

2014_05_29_016.JPG

2014_05_29_017.JPG

2014_05_29_018.JPG

2014_05_29_019.JPG

2014_05_29_020.JPG

Неделя на Слепия - Александър Звезданов 25/05/2014 - 19:13

Неделя на Слепия

2014_05_25_001.JPGВ Неделя на Слепия (25.05.2014 г.) Негово Високоблагоговейнство свещеноиконом Ромил отслужи света литургия.

"И като минаваше, видя един човек, сляп от рождение.
Учениците Му Го попитаха и казваха: Рави', кой е съгрешил, тоя или родителите му, за да се роди сляп?
Иисус отговори: нито тоя е съгрешил, нито родителите му, но това биде, за да се явят делата Божии върху му.
Аз трябва да върша делата на Тогова, Който Ме е пратил, докле е ден; настъпва нощ, когато никой не може да работи.
Докле съм в света, светлина съм на света.
Това като каза, плюна на земята, направи калчица от плюнката и намаза с нея очите на слепия,
и му рече: иди се умий в къпалнята Силоам (което значи: пратен). Той отиде, уми се и се върна прогледал.
А съседите и ония, които го бяха виждали по-преди, че беше сляп, думаха: не е ли този, който седеше и просеше?
Едни думаха: този е, а други: прилича на него; той пък казваше: аз съм.
Тогава го питаха: как ти се отвориха очите?
Той отговори и рече: един Човек, Който се нарича Иисус, направи калчица, намаза очите ми и ми рече: иди в къпалнята Силоам и се умий. Отидох, умих се, и прогледах.
Те пък му рекоха: де е Той? Отговори: не зная.
Тогава заведоха при фарисеите човека, който беше по-преди сляп.
А беше събота, когато Иисус направи калчицата и му отвори очите.
Питаха го също и фарисеите, как е прогледал. Той им рече: тури ми калчица на очите, и се умих, и гледам.
Тогава някои от фарисеите думаха: Тоя Човек не е от Бога, защото не пази събота. Други думаха: как може грешен човек да върши такива чудеса? И произлезе помежду им разпра.
Казват пак на прогледалия слепец: ти какво казваш за Него, задето ти отвори очите? А той рече: пророк е.
Но иудеите не повярваха за него, че е бил сляп и прогледал, докато не повикаха родителите на самия прогледал
и ги попитаха, думайки: този ли е вашият син, за когото вие казвате, че се родил сляп? А как сега вижда?
Родителите му отговориха и им рекоха: знаем, че този е нашият син и че се роди сляп;
а как сега вижда, не знаем, или кой му е отворил очите, ние не знаем. Той сам е пълнолетен; него попитайте; нека сам говори за себе си.
Това казаха родителите му, понеже се бояха от иудеите; защото иудеите се бяха вече сдумали да отлъчат от синагогата оногова, който Го признае за Христа.
Затова и родителите му казаха: той е пълнолетен; него попитайте.
Тогава повикаха повторно човека, който преди беше сляп, и му казаха: въздай Богу слава; ние знаем, че Тоя Човек е грешник.
[9:25] Той отговори и рече: дали е грешник, не зная; едно зная, че бях сляп, а сега виждам.
Пак го попитаха: какво ти направи? Как ти отвори очите?
Отговори им: казах ви вече, и не чухте; какво пак искате да чуете? да не би и вие да искате да Му станете ученици?
А те го изхокаха и рекоха: ти си Негов ученик; а ние сме Моисееви ученици.
Ние знаем, че на Моисея е говорил Бог; а Тогова не знаем откъде е.
Отговори човекът и им рече: това е и чудното, че вие не знаете, откъде е, а ми отвори очите.
Ние пък знаем, че Бог не слуша грешници; но, който почита Бога и върши волята Му, тогова слуша.
Открай век не се е чуло, някой да е отворил очи на слепороден.
Ако Той не беше от Бога, не можеше да направи нищо.
Отговориха му и рекоха: ти цял в грехове си роден, и ти ли нас учиш? И го изпъдиха вън.
Иисус чу, че го изпъдили вън и, като го намери, рече му: ти вярваш ли в Сина Божий?
Той отговори и рече: кой е, господине, та да повярвам в Него?
Иисус му рече: и видял си Го, и, Който говори с тебе, Той е.
А той рече: вярвам, Господи! И Му се поклони. [Иоан 9:1-38]"


2014_05_25_002.JPG

2014_05_25_003.JPG

2014_05_25_004.JPG

2014_05_25_005.JPG

2014_05_25_006.JPG

2014_05_25_007.JPG

2014_05_25_008.JPG

2014_05_25_009.JPG

2014_05_25_010.JPG

2014_05_25_011.JPG

2014_05_25_012.JPG

2014_05_25_013.JPG

2014_05_25_014.JPG

2014_05_25_015.JPG 2014_05_25_016.JPG

2014_05_25_017.JPG 2014_05_25_018.JPG

2014_05_25_019.JPG 2014_05_25_020.JPG

2014_05_25_021.JPG

2014_05_25_022.JPG

2014_05_25_023.JPG

2014_05_25_024.JPG

2014_05_25_025.JPG

2014_05_25_026.JPG

2014_05_25_027.JPG

Строежът на новия храм - 11 - Александър Звезданов 18/05/2014 - 16:00

Строежът на новия храм - 11

2014_01_19_nHram2_01.JPGЧетири месеца след като бе положен основният камък на новия храм в гробищния парк на гр„ Айтос, който ще носи името на Възкресение Лазарово, е завършен изцяло покрива му, частично са оцветени керемидите с трайна червена боя, частично е поставена външната изолация и изцяло е завършена мазилката на вътрешността на храма.

Строежът върви малко по-бавно от предварителните планове поради многото дъждовни дни, през които строителите не могат да работят.2014_05_18_nHram11_01.JPG

2014_05_18_nHram11_02.JPG

2014_05_18_nHram11_03.JPG

СтартПредишен [ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ] 10 следващи странициСледващКрай
Православни връзки
Препоръчваме
Енорийски вестник

Брой четвърти от осмата година

на в-к "Православни вести" излезе на 21.11.2014 г.(Въведение Богородично) Копие от вестника може да изтеглите от ТУК

broi088.png

Регистрация

 Брой на членовете 54 членове


Изпрати съобщение.
в момента онлайн:


няма посетители
Календар

Радио и ТВ
Слушайте на живо по Интернет
1. Радио Сион
2. Радио Кукузел

Гледайте по интернет
1. БНТ - Вяра и общество

Уебмастер
Напиши на Александър Звезданов  Обратна връзка
Добавикъм предпочитани  Предпочитани
Препоръчай на приятел  Препоръчай!
Мобилна версия   Мобилна версия
Посещения

 295196  общо

 6 посетители онлайн

^ Нагоре ^

© Църковно настоятелство при храм "Св вмчк Димитрий Солунски" - гр. Айтос, 2007 - 2014 г
GuppY - http://www.freeguppy.org/    Site powered by GuppY v4.5.18 © 2004-2005 - CeCILL Free License   GuppY - http://www.freeguppy.org/

Страницата е генерирана за 0.19 секунда