Важно!
19 октомври:
† Преп. Йоан Рилски Чудотворец. Св. прор. Йоил. Св. мчк Уар

20 октомври:
Св. мчк Артемий
За храма и енорията
Св. вмчк Димитър Солунски Духовно ръководство Айтоска енория Връзка с храма Документи На поклонение От Светия Синод
Православие
1. Молитви 2. Още 3. Постите 4. На прага на храма 5. Вяра и живот 6. Притчи
news.gifНовини


Неделя Кръстопоклонна в Айтос - Александър Звезданов 22/03/2018 - 19:35

Неделя Кръстопоклонна в Айтос

2018_03_11_001.JPG

Кръстът е хранител на целия свят,
Кръстът е красота на Църквата, сила за царете,
Кръстът е укрепление за вярващите,
слава за ангелите и язва за демоните.


В третата Неделя от Великия пост (11 март, Неделя Кръстопоклонна, св. Софроний, патр. Йерусалимски, св. Софроний, еп. Врачански) Негово Високоблагоговейнство ставрофорен иконом Ромил отслужи Василиева света литургия в храм "Св. вмчк Димитрий Солунски - Айтос.

"И като повика народа с учениците Си, рече им: който иска да върви, след Мене, нека се отрече от себе си, да вземе кръста си и Ме последва. Защото, който иска да спаси душата си, ще я погуби; а който погуби душата си заради Мене и Евангелието, той ще я спаси.

Защото каква полза за човека, ако придобие цял свят, а повреди на душата си? Или какъв откуп ще даде човек за душата си?

Защото, който се срами от Мене и от думите Ми в тоя прелюбодеен и грешен род, и Син Човечески ще се срами от него, кога дойде в славата на Отца Си със светите Ангели.

И рече им: истина ви казвам: тук стоят някои, които няма да вкусят смърт, докле не видят царството Божие, дошло в сила."
[Марк 8:34-9:1]


2018_03_11_002.JPG

2018_03_11_003.JPG

2018_03_11_004.JPG

2018_03_11_005.JPG

2018_03_11_006.JPG

Неделя на Св. Григорий Палама - Александър Звезданов 05/03/2018 - 20:43

Неделя на Св. Григорий Палама

2018_03_04_001.JPGНа 04 март 2018 г. (Втора Неделя на Великия пост -­ на Св. Григорий Палама,преп. Герасим Йордански) Негово Високоблагоговейнство ставрофорен иконом Ромил отслужи Василиева света литургия. Службата огласяше хорът на храма.

"След няколко дни Той пак влезе в Капернаум; и се разчу, че е в една къща. Тозчас се събраха мнозина, тъй че и пред вратата не можеха да се поберат; и Той им проповядваше словото.

И дойдоха при Него с един разслабен, когото носеха четворица, и като не можеха да се приближат до Него поради навалицата, разкриха и пробиха покрива на къщата, дето се намираше Той, и спуснаха одъра, на който лежеше разслабеният.

Като видя вярата им, Иисус каза на разслабения: чедо, прощават ти се греховете.

Там седяха някои от книжниците и размишляваха в сърцата си: какво тъй богохулствува Тоя? Кой може да прощава грехове, освен един Бог?

Иисус, веднага като узна с духа Си, че размишляват тъй в себе си, рече им: що размишлявате това в сърцата си? Кое е по-лесно да кажа на разслабения: прощават ти се греховете ли, или да кажа: стани, вземи си одъра и ходи? Но за да знаете, че Син Човеческий има власт на земята да прощава грехове (казва на разслабения): тебе казвам: стани, вземи си одъра и върви у дома си.

Той веднага стана и, като взе одъра си, излезе пред всички, тъй че всички се чудеха и славеха Бога, като казваха: никога такова нещо не сме виждали."
[Марк 2:1-12]


Проповед върху неделното евангелие изнесе Негово Високопреподобие архимандрит Димитрий, архиерейски наместник на Ямболска духовна околия.

За благословение бе раздаден новият брой на енорийския вестник "православни вести".

2018_03_04_002.JPG

2018_03_04_003.JPG

2018_03_04_004.JPG

2018_03_04_005.JPG

2018_03_04_006.JPG

2018_03_04_007.JPG

2018_03_04_008.JPG

2018_03_04_009.JPG

2018_03_04_010.JPG

2018_03_04_011.JPG

2018_03_04_012.JPG

2018_03_04_013.JPG

ПАТРИАРШЕСКО И СИНОДАЛНО ПОСЛАНИЕ - Александър Звезданов 05/03/2018 - 20:32

ПАТРИАРШЕСКО И СИНОДАЛНО ПОСЛАНИЕ ПО СЛУЧАЙ 140-ГОДИШНИНАТА ОТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ 3 МАРТ 2018 Г.2018_03_03_111.JPGВъзлюбени в Господа чеда на светата ни Църква,

С дълбока вяра в Бога и синовна благодарност към Него за Неговата велика милост и неизброимите Негови щедрости към нас – към нашата държава и към Православната ни Църква – и тази година с подобаваща тържественост отбелязваме славната и паметна за всяко българско сърце годишнина от Освобождението на страната ни от иноверното османско иго. Прекланяме се пред жертвения чутовен подвиг на Русия и православното войнство, отдало живота си за нас в Руско-турската освободителна война от 1877-1878 г., и въздигаме молитви и благодарения към небесата заради изгрялата на този ден, преди четиринадесет десетилетия наша свобода. Величаем неизповедимия Божи промисъл и скланяме глави пред подвига и пред паметта на загиналите десетки хиляди, знайни и незнайни воини, които оставиха костите си по бойните полета на войната, за да бъдем днес ние свободни, за да може православна България да гради сама и независима своето настояще и своите бъднини.

В този паметен ден не забравяме и за нашите, български опълченци, които – рамо до рамо с освободителите – отдадоха и своя дял във великото дело на освобождението на Отечеството. С дълбока признателност си спомняме и за всички наши славни предци – апостоли на българската свобода, които не се примиряваха с робското положение на народа ни, и още с героичното Априлско въстание от пролетта на 1876 г. показаха на света, че дългите столетия на иноверното иго не са сломили непреклонния български дух. Пред всички тях и пред героичното наше опълчение и днес ние свеждаме глави и молим Всемилостивия Бог да ги приеме в Своето Царство, защото с жертвата си и с пролятата си кръв те доказаха, че българската свобода не е дошла за нас даром, но е била извоювана с решимостта и твърдостта на един древен и достоен, отхвърлящ всяка чужда зависимост и всяка историческа неправда народ.

Православна България винаги ще помни и благоговейно ще почита стореното от всички свидни жертви на братските православни народи и на нашия народ, и от поколение в поколение ще предава разказа за величието на Христовия дух и героизма на православното войнство, проявен в битките при Свищов и Никопол, Велико Търново и Ловеч, Казанлък и Стара Загора, при Елена и особено при Шипченската и Плевенската епопеи. Завинаги в родовата ни историческа памет ще пребъдват и светлите образи на руските и българските духовници – архиереи и други, на Царя-Освободител Александър II, на генералите от непобедимата руска армия и на дейците на дипломатическия фронт, с чиито обединени усилия, на днешния ден, преди сто и четиридесет години бе поставен краят на петвековното робство и беше положено началото на новия и свободен живот на съвременна България.

Днес – десетилетия след събитията от зимата на 1877-1878 г., – редом с дължимата благодарност и признателността ни към нашите славни освободители, ние не можем да не припомним, че нашето политическо освобождение бе резултат и естествен завършек на стореното от поколения родолюбиви наши предци, които мечтаеха и които работеха за достоен, свободен и независим живот на православния ни народ. Историческата ни памет ни повелява никога да не забравяме, че столетия наред за тази възжелана свобода радееха поколения наши предшественици: родолюбиво духовенство и просветни дейци, занаятчии и търговци, заможни и малоимотни. Не можем и не трябва да забравяме и за изключителната роля, която изиграха за съхраняването на православния български дух и нашите манастири, в които грижливо се пазеше нашата книжовност и родната ни памет, и които – в благоприятното за това време – отгледаха и възпитаха героите на църковно-освободителното ни движение. С дълбока благодарност и днес ние свеждаме глави пред родолюбивото българско свещенство, от което православният ни народ получаваше не само спасителните Тайнства на светата ни Православна Църква и наставления за вярата и благочестието, но и най-важните уроци по родолюбие и родова памет.

Верен помощник на нашето родно православно духовенство в критичните години, предшествали нашето Освобождение, беше и руското православно духовенство, което – в ярка изява на братска любов към поробените си български братя – разгласяше истините за робската ни участ из цяла Русия. С дълбоко искрени и вдъхновяващи слова духовните пастири на православния руски народ изтъкваха вековните духовни и културни връзки на братските ни православни народи, подчертавайки решаващия български принос за градежа на руската духовност и държавност през Средновековието. Кулминация на тази братска помощ и подкрепа, и решаващ момент, определил някога хода на събитията и бъдещето на народа ни, бе прочувственото писмо, изпратено след кървавото потушаване на Априлското въстание от Екзарх Антим I към Петербургския митрополит Исидор, в което се описваше бедственото положение на народа ни и върху което Всеруският цар и самодържец Александър II Николаевич постави паметната си резолюция: „България да бъде освободена”!

Братя и сестри,

В памет на славната годишнина от Освобождението и в знак за продължаващото през годините наше братско в Христа общение, през настоящата година честванията на Трети март бяха уважени от официална делегация на братската Московска Патриаршия – представителство, оглавено лично от Светейшия Московски и на цяла Русия патриарх Кирил, и посещение, което е още една категорична изява на нашето църковно и народно единство и което удвоява радостта ни от днешния празник. Да молим Бога и да работим усърдно, щото това единство и тази наша братска в Христа любов никога да не оскъдяват, а да пребъдват във вековете и още повече да се задълбочават, защото животът на светата Православна Христова Църква е живот в единство и в братска любов, в споделена обща вяра, надежда и ценности – наш общ живот в Христа Иисуса, в лоното на Неговата света Църква, която Той основа за нас, за да живеем в нея заедно – в единство и в единомислие, и заедно да се спасяваме в нея.

Да благоволи Бог над нашите Църкви и нашите братски православни народи, и да благославя от небесата всяко наше угодно Нему и доброполезно дело и всяко съвместно наше начинание, с което да оделотворяваме високото звание, към което ни е призвал не друг, а Сам Господ наш Иисус Христос [Еф. 4:1-4], Който пръв ни възлюби и отдаде Себе Си за всички нас и „за живота на света” [Иоан 6:51] – за да имаме живот и да го имаме „в изобилие” [Иоан 10:10].

По случай 140 години от Освобождението отечески приветстваме и поздравяваме с тържеството на свободата всички верни чеда на Православната ни църква – в Родината и далеч от нейните предели, и молим Всеподателя за Неговото небесно благословение над скъпата ни майка България!

Честит и благословен да бъде празникът на българската свобода!

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СВ. СИНОД
† НЕОФИТ
ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ И МИТРОПОЛИТ СОФИЙСКИ

ЧЛЕНОВЕ НА СВ. СИНОД:
† Сливенски митрополит ЙОАНИКИЙ
† На САЩ, Канада и Австралия митрополит ЙОСИФ
† Великотърновски митрополит ГРИГОРИЙ
† Плевенски митрополит ИГНАТИЙ
† Ловчански митрополит ГАВРИИЛ
† Пловдивски митрополит НИКОЛАЙ
† Доростолски митрополит АМВРОСИЙ
† Западно- и Средноевропейски митрополит АНТОНИЙ
† Варненски и Великопреславски митрополит ЙОАН
† Неврокопски митрополит СЕРАФИМ
† Русенски митрополит НАУМ
† Старозагорски митрополит КИПРИАН
† Врачански митрополит ГРИГОРИЙ
† Видински митрополит ДАНИИЛ

140 години от Освобождението на България в Айтос - Александър Звезданов 05/03/2018 - 20:26

140 години от Освобождението на България в Айтос

2018_03_03_001.JPGВъв втората събота на Великия пост (03.03.2018 г., св. мчци Евтропий, Клеоник и Василиск) православните християни от Айтос отпразнувахме 140-тата годишнина от Освобождението на България със Златоустова света литургия, отслужена от Негово Високоблагоговейнство ставрофорен иконом Ромил в храм "Св. вмчк Димитрий Солунски".

"А сутринта, като стана в тъмни зори, излезе и се отдалечи в самотно място, в там се молеше.

Симон и ония, които бяха с Него, притьрчаха подире Му; и като Го намериха, казаха Му: всички Те търсят.

Той им каза: да идем в близките села и градове, та и там да проповядвам, защото затова съм излязъл. И проповядваше в синагогите им по Цяла Галилея и изгонваше бесовете.

Дохожда при Него един прокажен и, молейки Го, пада пред Него на колене и Му казва: ако искаш, можеш ме очисти. А Иисус, като се смили, протегна ръка, докосна се до него и му рече: искам, очисти се! След тия Негови думи проказата веднага се махна от него, и той стана чист.

И като го изгледа строго, Иисус начаса го отпрати, и му рече: гледай, никому нищо не обаждай, а иди, покажи се на свещеника, и принеси за очистянето си, каквото е заповядал Мойсей, тям за свидетелство."
[Марк 1:35-44]


2018_03_03_002.JPG

2018_03_03_003.JPG

2018_03_03_004.JPG

2018_03_03_005.JPG

2018_03_03_006.JPG

2018_03_03_007.JPG

2018_03_03_008.JPG

2018_03_03_009.JPG

Неделя Православна в Айтос - Александър Звезданов 25/02/2018 - 17:38

Неделя Православна в Айтос

2018_02_25_001.JPGВ първата неделя от Великия пост (25 февруари 2018г., Неделя Православна, св. Тарасий, архиеп. Константинополски) Негово Високоблагоговейнство ставрофорен иконом Ромил отслужи света литургия. Службата огласяше хора на храма.

"На другия ден Иисус поиска да отиде в Галилея, и намира Филипа и му казва: върви след Мене. А Филип беше от Витсаида, от града Андреев и Петров.

Филип намира Натанаила и му казва: намерихме Иисуса, сина Йосифов, от Назарет, за Когото писа Мойсей в Закона, и говориха пророците. А Натанаил му рече: от Назарет може ли да излезе нещо добро? Филип му казва: дойди и виж.

Иисус видя Натанаила да отива към Него и казва: ето истински израилтянин, у когото няма лукавство.

Натанаил Му казва: отде ме познаваш? Иисус отговори и му рече: преди Филип да те повика, когато ти беше под смоковницата, видях те.

Натанаил Му отговори: Рави! Ти си Син Божий, Ти си Царят Израилев.

Иисус му отговори и рече: ти вярваш, понеже ти казах: видях те под смоковницата; по-големи неща от това ще видиш. И казва му: истина, истина ви говоря: отсега ще виждате небето отворено, и Ангелите Божии да възлизат и слизат над Сина Човечески."
[Иоан 1:43-51]


2018_02_25_002.JPG

2018_02_25_003.JPG

2018_02_25_004.JPG

2018_02_25_005.JPG

2018_02_25_006.JPG

2018_02_25_007.JPG

2018_02_25_008.JPG

2018_02_25_009.JPG

2018_02_25_010.JPG

2018_02_25_011.JPG

2018_02_25_012.JPG

2018_02_25_013.JPG

2018_02_25_014.JPG

2018_02_25_015.JPG

2018_02_25_016.JPG

2018_02_25_017.JPG

2018_02_25_018.JPG

2018_02_25_019.JPG

Тодорова събота в Айтос - Александър Звезданов 24/02/2018 - 17:44

Тодорова събота в Айтос

2018_02_24_001.JPGВ първата събота от Великия пост (24.02.2018 г., Тодорова събота - Тодоровден, 1-во и 2-ро намиране честната глава на св. Йоан Кръстител) Негово Високоблагоговейнство ставрофорен иконом Ромил отслужи петохлебие и света литургия.

"Съботният ден от първата седмица на Великия пост е в памет на св. великомъченик Теодор Тирон.

Почитането на св. Теодор е засвидетелствано още в ранните векове на Църквата, а освен през Великия пост, светецът се почита и на 17 февруари.

Петдесет години след смъртта на св. Теодор гонителят на християните император Юлиан Отстъпник (332 - 363) продължавал да желае възвръщането на езичеството. Знаейки че 40 дни преди Великден християните спазват строг пост, решил да се подиграе с тях и да ги застави да ядат идоложертвена храна. Император Юлиан наредил на градоначалника в Цариград да напръска тайно с кръв от идолски жертви всички постни храни на пазара и християните, като ядат, макар и без да знаят, да се осквернят и тъй да бъдат подиграни и обявени за езичници.

Градоначалникът сторил, каквото му било заповядано. Но за Божието око това не могло да бъде тайна. Бог, Който промишлява за своите рабѝ и не желае да бъде смущавана тяхната вяра, направил да се открие нечестивият замисъл.

Църковното предание разказва, че св. Теодор Тирон се явил на Цариградския Архиепископ Евдоксий, известил му наредбата на Юлиан Отстъпник и му заръчал да съобщи това на верните - да предупреди християните през тази седмица да не вземат никаква храна от пазара. На запитването на Архиепископа: какво да ядат през тия дни, св. Теодор отговорил: да си приготвят коливо - жито, то да им бъде храната. Архиеп. Евдоксий запитал: кой е този, с когото говори, и св. Теодор му известил името си. Предупредени за наредбата, християните не взимали никакви храни от пазара. Юлиан разбрал, че лукавият замисъл е разкрит, останал посрамен и пуснал неосквернена стока на пазара.

Оттогава за благодарност на Първата събота от Великия пост Църквата възпоменава паметта на св. великомъченик Теодор Тирон."


2018_02_24_002.JPG

2018_02_24_003.JPG

2018_02_24_004.JPG

2018_02_24_005.JPG

2018_02_24_006.JPG

2018_02_24_007.JPG

2018_02_24_008.JPG

2018_02_24_009.JPG

2018_02_24_010.JPG

2018_02_24_011.JPG

2018_02_24_012.JPG

2018_02_24_013.JPG

2018_02_24_014.JPG

2018_02_24_015.JPG

2018_02_24_016.JPG

2018_02_24_017.JPG

2018_02_24_018.JPG

2018_02_24_019.JPG

Неделя Сиропустна в Айтос - Александър Звезданов 18/02/2018 - 21:59

Неделя Сиропустна в Айтос

2018_02_18_001.JPGВ Неделя Сиропустна (18.02.2018 г., сирни заговезни, Св. Лъв, папа Римски, Св. Агапит Изповедник, еп. Синадски) храм "Св. вмчк Димитрий Солунски" в Айтос се изпълни с богомолен народ. Негово Високоблагоговейнство ставрофорен иконом Ромил отслужи света литургия.

"Защото, ако простите на човеците съгрешенията им, и вам ще прости Небесният ви Отец; ако ли не простите на човеците съгрешенията им, и вашият Отец няма да прости съгрешенията ви.

Също, кога постите, не бивайте намръщени като лицемерните; защото те си правят лицата мрачни, за да се покажат пред човеците, че постят. Истина ви казвам, те получават своята награда.

А ти, кога постиш, помажи главата си и умий лицето си, та да се покажеш, че постиш не пред човеците, но пред твоя Отец, Който е на тайно; и твоят Отец, Който вижда в скришно, ще ти въздаде наяве.

Не си събирайте съкровища на земята, дето ги яде молец и ръжда, и дето крадци подкопават и крадат; но събирайте си съкровища на небето, дето ни молец, ни ръжда ги яде, и дето крадци не подкопават и не крадат; защото, дето е съкровището ви, там ще бъде и сърцето ви."
[Мат. 6:14-21]


След службата о. Ромил раздаде за благословение от Негово Високопреосвещенство митрополит Сливенски Иоаникий по три книжки на всеки, а присъстващите православни християни взаимно си дадоха и получиха прошка.

2018_02_18_002.JPG

2018_02_18_003.JPG

2018_02_18_004.JPG

2018_02_18_005.JPG

2018_02_18_006.JPG

2018_02_18_007.JPG

2018_02_18_008.JPG

2018_02_18_009.JPG

2018_02_18_010.JPG

2018_02_18_011.JPG

2018_02_18_012.JPG

2018_02_18_013.JPG

2018_02_18_014.JPG

2018_02_18_015.JPG

2018_02_18_016.JPG

2018_02_18_017.JPG

2018_02_18_018.JPG

2018_02_18_019.JPG

2018_02_18_020.JPG

2018_02_18_021.JPG

2018_02_18_022.JPG

Задушница преди Великия пост 2018 - Александър Звезданов 11/02/2018 - 14:09

Задушница преди Великия пост 2018

2016_11_05_001.JPGНа 10 февруари 2018 г. (Задушница, Св. мчца Валентина) Негово Високоблагоговейнство ставрофорен иконом Ромил отслужи заупокойна света литургия в храм "Свето Възкресение Лазарово" в гробищния парк на гр. Айтос.

"Истина, истина ви казвам: който слуша словото Ми и вярва в Оногова, Който Ме е пратил, има живот вечен, и на съд не дохожда, а е минал от смърт към живот.

Истина, истина ви казвам: иде час, и дошъл е вече, когато мъртвите ще чуят гласа на Сина Божий и, като чуят, ще оживеят.

Защото, както Отец има живот в Себе Си, тъй даде и на Сина да има живот в Себе Си; и даде Му власт да извършва и съд, защото е Син Човечески.

Недейте се чуди на това; защото иде час, когато всички, които са в гробовете, ще чуят гласа на Сина Божий и ще излязат: които са правили добро, ще възкръснат за живот, а които са вършили зло, ще възкръснат за осъждане.

Аз не мога да правя нищо от Себе Си. Както слушам, тъй и съдя, и Моят съд е праведен, защото не търся Моята воля, а волята на Отца, Който Ме е пратил. [Иоан 5:24-30]"


Молитва за починали:"Боже на духовете и на всяка плът, Който стъпка смъртта, съсипа дявола и подари живот на Твоя свят!

Сам Ти, Господи, упокой душата на починалите Твои раби (...името/имената ...) в място светло, в място злачно, в място прохладно, където няма никаква болка, скръб и въздишка.

Всяко съгрешение, което са сторили с думи, или дело, или мисъл, прости, като благ и човеколюбив Бог, тъй като няма човек, който да живее и да не съгреши.

Един Ти, Господи, си без грях: Твоята правда е правда вечна, и Твоето слово е истина.

Защото Ти си възкресението, животът и покоят на починалите Твои раби, Христе Боже наш, и затова на Тебе отдаваме слава с безначалния Твой Отец и пресвятия, благ и животворящ Твой Дух, сега и всякога и във вечни векове. Амин."


2018_02_10_002.JPG

2018_02_10_003.JPG

2018_02_10_004.JPG

2018_02_10_005.JPG

2018_02_10_006.JPG

2018_02_10_007.JPG

2018_02_10_008.JPG

2018_02_10_009.JPG

2018_02_10_010.JPG

2018_02_10_011.JPG

2018_02_10_012.JPG

2018_02_10_013.JPG

2018_02_10_014.JPG

2018_02_10_015.JPG

2018_02_10_016.JPG

Заупокойна молитва за падналите за Освобождението на Айтос войни - Александър Звезданов 06/02/2018 - 16:15

Заупокойна молитва за падналите за Освобождението на Айтос войни

2018_02_06_001.JPGНа 06 февруари 2018 г.(Преп. Вукол, еп. Смирненски. Преп. Варсануфий Велики. Св. Йоан пророк. Св. Фотий, патр. Константинополски. Св. мчци Доротея и Калиста) Айтос отпразнува 140 от Освобождението на града от османска власт.

Празненствата започнаха с тържествено издигане на националния флаг на площад "Свобода", след което кмета на града г-н В. Едрев изнесе кратко слово за Освобождението на града. Празненствата продължиха с развлекателна програма, подготвена от СУ "Н. Й. Вапцаров" с участие и на ученици от СУ "Христо Ботев".

С тържествено шествие гражданите се отправиха към параклис-костница "Св. Димитър", където са положени костите на загиналите за освобождението на града войни. Пред параклиса, до паметника на "Дядо Иван" Негово Високоблагоговейнство ставрофорен иконом Ромил отслужи заупокойна молитва за душите на войните, загинали за освобождението на Айтос. От името на Община Айтос, Общинският съвет, политически партии и обществени организации бяха поднесени венци и цветя пред паметника.

След това всички се отправиха в двора на бившото Логопедично училище, в чиято сграда са е помещавал щабът на полк. Лермонтов - освободителя на Айтос, и поставиха цветя и венци пред паметната плоча.

2018_02_06_002.JPG

2018_02_06_003.JPG

2018_02_06_004.JPG

2018_02_06_005.JPG

2018_02_06_006.JPG

2018_02_06_007.JPG

2018_02_06_008.JPG

2018_02_06_009.JPG

2018_02_06_010.JPG

2018_02_06_011.JPG

2018_02_06_012.JPG

2018_02_06_013.JPG

2018_02_06_014.JPG

2018_02_06_015.JPG

2018_02_06_016.JPG

2018_02_06_017.JPG

2018_02_06_018.JPG

2018_02_06_019.JPG

2018_02_06_020.JPG

2018_02_06_021.JPG

2018_02_06_022.JPG

2018_02_06_023.JPG

2018_02_06_024.JPG

2018_02_06_025.JPG

2018_02_06_026.JPG

2018_02_06_027.JPG

2018_02_06_028.JPG

2018_02_06_029.JPG

2018_02_06_030.JPG

2018_02_06_031.JPG

2018_02_06_032.JPG

2018_02_06_033.JPG

2018_02_06_034.JPG

2018_02_06_035.JPG

2018_02_06_036.JPG

2018_02_06_037.JPG

2018_02_06_038.JPG

2018_02_06_039.JPG

Неделя на Блудния син - Александър Звезданов 04/02/2018 - 15:04

Неделя на Блудния син

2018_02_04_001.JPGВ Неделя на Блудния син (04.02.2018 г., Неделя 17 след Неделя подир Въздвижение - на Блудния син. Преп. Исидор Пелусиотски. Св. мчк Иадор. Преп. Иасим Чудотворец) Негово Високоблагоговейнство ставрофорен иконом Ромил отслужи света литургия.

"И още каза: един човек имаше двама сина; и по-младият от тях рече на баща си: татко, дай ми дела, който ми се пада от имота. И бащата им раздели имота.

Не след много дни, младият син, като събра всичко, отиде в далечна страна, и там прахоса имота си, като живееше разпътно.

А след като той разпиля всичко, настана голям глад в оная страна, и той изпадна в нужда; и отиде та се пристави у едного от жителите на оная страна, а тоя го прати по земите си да пасе свини; и той бе петимен да напълни корема си с рожкове, що свините ядяха, но никой не му даваше.

А като дойде в себе си, рече; колко наемници у баща ми имат в изобилие хляб, пък аз от глад умирам! Ще стана и ще отида при баща си и ще му река: татко, съгреших против небето и пред тебе, и не съм вече достоен да се нарека твой син; направи ме като един от наемниците си.

И стана, та отиде при баща си. И когато беше още далеч, видя го баща му, и му домиля; и като се затече, хвърли се на шията му и го обцелува. А синът му рече: татко, съгреших против небето и пред тебе, и не съм вече достоен да се нарека твой син. А бащата рече на слугите си: изнесете най-хубавата премяна и го облечете, и дайте пръстен на ръката му и обуща на нозете; па докарайте и заколете угоеното теле: нека ядем и се веселим, защото тоя мой син мъртъв беше, и оживя, изгубен беше и се намери. И взеха да се веселят.

А по-старият му син беше на нива; и на връщане, като наближи до къщи, чу песни и игри; и като повика едного от слугите, попита: що е това? Той му рече: брат ти си дойде, и баща ти закла угоеното теле, защото го прие здрав.

Той се разсърди, и не искаше да влезе. А баща му излезе и го канеше. Но той отговори на баща си и рече: ето, аз толкова години ти служа, и ни веднъж твоя заповед не престъпих; и мене никога дори козле не си дал, за да се повеселя с приятелите си; а като дойде тоя ти син, който прахоса имота ти с блудници, за него ти закла угоеното теле.

А той му рече: чедо, ти си винаги с мене, и всичко мое е твое; а трябваше да се зарадваме и развеселим затова, че тоя ти брат мъртъв беше, и оживя, изгубен беше, и се намери."
[Лука 15:11-32]


2018_02_04_002.JPG

2018_02_04_003.JPG

2018_02_04_004.JPG

2018_02_04_005.JPG

2018_02_04_006.JPG

2018_02_04_007.JPG

2018_02_04_008.JPG

2018_02_04_009.JPG

2018_02_04_010.JPG

2018_02_04_011.JPG

2018_02_04_012.JPG

2018_02_04_013.JPG

2018_02_04_014.JPG

2018_02_04_015.JPG

СтартПредишен [ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ] 10 следващи странициСледващКрай
Православни връзки
Препоръчваме
Енорийски вестник

Брой шести от единадесетата година

на в-к "Православни вести" излезе на 08 април 2018 г. (Възкресение Христово). Копие от вестника може да изтеглите от ТУК

broi127.png

Регистрация

 Брой на членовете 68 членове


Изпрати съобщение.
в момента онлайн:


няма посетители
Календар

Уебмастер
Напиши на Александър Звезданов  Обратна връзка
Добавикъм предпочитани  Предпочитани
Препоръчай на приятел  Препоръчай!
Мобилна версия   Мобилна версия
Посещения

 509760  общо

 2 посетители онлайн

^ Нагоре ^

© Църковно настоятелство при храм "Св вмчк Димитрий Солунски" - гр. Айтос, 2007 - 2018 г
GuppY - http://www.freeguppy.org/    Site powered by GuppY v4.5.18 © 2004-2005 - CeCILL Free License   GuppY - http://www.freeguppy.org/

Страницата е генерирана за 0.31 секунда