Важно!
РОЖДЕСТВЕНСКИ ПОСТ

20. декември:
Св. свщмчк Игнатий Богоносец. Св. Йоан Кронщадски (Игнажден) (Предпразненство на Рождество Христово)

9:00 ч. - света литургия в храм "Св. вмчк Димитрий Солунски" - гр. Айтос

21. декември:
† Неделя пред Рождество Христово. Св. мчца Юлиания и пострадалите с нея в Никомидия

8:30 ч. - Негово Преосвещенство епископ Агатополски Иеротей ще отслужи света литургия в храм "Св. архангел Михаил" - с. Лясково, общ. Айтос
За храма и енорията
Св. вмчк Димитър Солунски Духовно ръководство Айтоска енория Връзка с храма Документи На поклонение От Светия Синод
Православие
1. Молитви 2. Още 3. Постите 4. На прага на храма 5. Вяра и живот 6. Притчи
news.gifНовини


Интервю на о. Ромил - Александър Звезданов 01/03/2013 - 14:08

Отец Ромил пред в-к "Черноморски фар"

Интервю на Катя Костадинова


o.Romil.24.02.2013.jpg - О.Ромил, каква е отговорността да представляваш цяла Сливенска епархия на Патриаршеския избирателен събор в неделя?
- Аз съм само част от представителството на Сливенска епархия на събора. Основно, нашата епархия беше представлявана от Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Иоаникий. Следващият, който по право участва е Проватския епископ Игнатий. В избора участваха още архимандрит Иеротей – игумен на манастира "Св. Георги Победоносец" - Поморие. Представлявани бяхме още от майка Минодора – игуменка на манастира "Св. Рождество Богородично" в с. Кабиле, Негово Високоблагоговейнство иконом Николай Клюнков от Елхово, Негово Високоблагоговейнство иконом Иван Стойков от Поморие и моята скромна личност. Всички съзнаваме отговорността си по отношение на избора. В личен план съзнавам, че тази отговорност, с която бях натоварен от избирателите, не е никак малка и трябваше по достоен начин да изразя чувствата и желанията на пасомите в нашата епархия. Надявам се, че направихме един избор, какъвто е било редно да направим. Съзнаваме, че с избора си натоварваме с една голяма отговорност избраният – Българския патриарх. Кръстът на неговите плещи става огромен и изключително тежък, защото неговата отговорност в духовната йерархия е най-голяма към българския православен народ. В молитвите си от тук нататък ще молим Господ да го укрепява, да му дава духовни сили да успее да изведе паството напред, да го приобщи в лоното на църквата. Смятам, че всеки един православен свещеник със службата си и духовното обгрижване и в най-малката енория ще допринесе това да се случи.

- Кажете ни, като духовник избран да избира, този ли е новият патриарх за Вас?
- Това е, ако мога да кажа, прекалено интимен въпрос. Не е въпросът кой е личният ми избор, а кой е избраният. Това е моят български патриарх, без значение от моя личен избор. Това е патриархът, който е избран и аз съм го приел като такъв. Вярвам, че всички вие го приемате като Българският патриарх. Всички сме достатъчно духовно узрели, за да знаем, че изборът се случи по Божия промисъл.

- Вярвате ли, че новият Български патриарх ще обедини хората, християнската общност?
- Всички сме в това очакване. Но в същото време - не може вратата да стои отворена и никой да не пристъпва към нея. Дотолкова, доколкото приобщаването зависи от Патриарха, надявам се, че той ще го прави. Друг е въпросът да успеем и ние, всички, които се числим към лоното на православната ни църква да подхождаме с трепет и да изживеем духовната радост от това, което ни се предоставя. Надявам се, че и православната общественост ще започне да става по-съпричастна и да се опитва наистина да живее вярата си. А не само да очаква някой да я призовава. Надявам се и да се отзовава.

- Ще настъпи ли ново време с този избор, какво според вас ще се промени?
- Като цяло, на този събор, духовенството и избирателите показахме новото време - един изключително демократичен избор. Но в същото време съпътстван от любовта в Христа, съпътстван от трезвата мисъл. След четири десетилетия имахме възможността да избираме по един изключително демократичен начин и го направихме. По-важно е сега ние, които стоим в църквите да знаем какво искаме, защото в повечето случаи Господ Бог допуска да се изпълнят нашите желания. Но дали ние сме подготвени да се съобразим с тях?! Да заживеем с тях?! Да не изпаднем в една друга тежест, с която не бихме могли да се справим. Надявам се, да се положат основите на църковното общество към днескашния ден. Църквата не е била видоизменена в две хилядолетия - от първия ден до днес тя е жива. Друг е въпросът колко от нас са ползвани от нея. Надявам се, с избора на този патриарх все повече да се умножава доверието на православните християни в църквата и тези, които до сега не са извървяли своите първи крачки до храма – да ги направят сега.

- Да се върнем към изборния ден – как протече?
- Започна много рано. В пет сутринта започна утринното богослужение в Синодалния параклис. Беше отслужена Света литургия, след което всички се отправихме към залата на БАН. Предстоятелят на БПЦ, Негово Високопреосвещенство Варненският митрополит Кирил откри с молитва събранието, посочено беше изборно бюро. Върнахме се в Синодалната палата, където започна същинският избор. Всички вече знаете, че на първия тур нямаше нужните ¾ от гласовете, за да бъде избран Български патриарх, затова се стигна до повторен избор. Множеството още от 11 часа очакваше отвън да чуе името на новия български патриарх, но това се случи по-късно и показа абсолютно демократичния избор. Всеки имаше възможността и правото да посочи чрез своя глас патриарха.

- Какво се случи след избора?
- Всички имаха възможност да видят всяка една бюлетина от първия и втория тур. Те се отваряха пред очите на избирателите и камерите. След избора, говорителят на Събора Негово Високопреосвещенство Нюйоркски митрополит Йосиф излезе пред медиите и хората и обяви името на новоизбрания Български патриарх. С много братска любов между свещеничеството, всички избиратели и архиереите, която самият аз усетих, с литийно шествие се отправихме към катедралния храм „Св. Александър Невски”, където беше извършена интронизацията на Негово Светейшество Неофит Български. На следващия ден, в катедралата беше отслужена и първата Патриаршеска Света литургия от Българския патриарх, в съслужение с представителите на всички поместни църкви и със синодалните архиереи. Уверен съм, че дадохме един добър пример в това размирно време. В едно бурно време – протестите бяха в пика си. В същото време избирателите събраха себе си се вглъбиха в избора.

- Кога ще поднесете на айтозлии благословението на новия български патриарх?
- Надявам се това да се случи по време на първата Света литургия, която съвпада с един съкровен празник за българския народ – Трети март. В неделното богослужение, след Светата литургия ще отправя и благословението на Негово Светейшество към айтоските християни.

Слово на Негово Високопреосвещенство митрополит Сливенски Г-н Г-н Иоаникий - Александър Звезданов 26/02/2013 - 20:53

Слово на Негово Високопреосвещенство митрополит Сливенски Г-н Г-н Иоаникий при връчване не патриаршеския жезъл на Негово Светейшество Патриарх Български и митрополит Софийски Г-н Г-н Неофит

ВАШЕ СВЕТЕЙШЕСТВО,

ВЪЗЛЮБЕНИ В ГОСПОДА ПЪРВОСВЕТИТЕЛЮ НА БЪЛГАРСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА,

Patriarh_010.jpgБлагодарни за това, че Бог Ви посочи, а Божият народ Ви избра, възкликваме: Боже, „Жезълът на правотата е жезъл на Твоето царство” [Пс. 44:7]. Излей, Господи, Своята милост, щедрост и благост над Твоя български виноград, който е насадила Твоята десница преди почти 1150 години. Господи, погледни от небето и виж този Свой Първойерарх и го подкрепи, за да може той да измине с мъдрост и търпение предстоящото Му поприще [срв. Евр. 12:1], винаги и навсякъде да прославя Твоето Свето Име, и всякога да молитствува и да се грижи за поверения му клир и народ.

Ваше Светейшество,

В какво време Бог Ви постави да ръководите светата ни Църква? – Време, в което бедността се шири, безработицата се увеличава, размириците се умножават, майките бедстват. Когато много от децата са непокорни и голяма част от младежта - невъздържана, а възрастните хора – объркани и притеснени.

С този жезъл Бог Ви възлага мисията да ръководите, да утешавате, да вразумявате, да се застъпвате за „всички отрудени и обременени” [Мат. 11:28] в нашето общество.

Защото жезълът символизира защитата от злото, победата на правдата и водачеството на любовта. Любовта към Бога и към ближните. Тази всеотдайна любов Господ Иисус Христос изисква от Вас в предстоящото Ви патриаршеско служение. Позволете ни да Ви припомним евангелските думи, които Спасителят изрекъл към Своя апостол: „Любиш ли Ме повече, отколкото тия?... Паси Моите агънца” [Йоан. 21:15].

И ние всички – осветен клир и православен народ – Ви пожелаваме с Вашия духовен авторитет и познания да респектирате, ръководите и просвещавате, за да настъпи в обществото ни многоочакваната духовна промяна чрез утешително покаяние за утвърждаване на спасителната православна вяра.

Бог да укрепява ръцете Ви, та да благославяте винаги със светла надежда своето паство и да се застъпвате за всички нас, когато сме в скърби и изпитания.

Тържественото приемане на този патриаршески жезъл да възгаря сърцето Ви в ревност по Бога и да Ви подпомага във Вашето първосветителско служение, за да бъде то богато с духовни плодове за радост и спасение на Църквата и Отечеството ни! Амин.

Снимки от интронизацията на негово Светейшество Неофит Патриарх Български - Александър Звезданов 26/02/2013 - 03:23

Снимки от интронизацията на негово Светейшество Неофит Патриарх Български и метрополит Софийски.

Patriarh_001.jpg

Patriarh_002.jpg

Patriarh_003.jpg

Patriarh_004.jpg

Patriarh_005.jpg

Patriarh_006.jpg

Patriarh_007.jpg

Patriarh_008.jpg

Patriarh_009.jpg

Patriarh_010.jpg

Patriarh_011.jpg

Patriarh_012.jpg

Patriarh_013.jpg

Patriarh_014.jpg

Patriarh_015.jpg

Patriarh_016.jpg

Patriarh_017.jpg

Избран е новия Български Патриарх - Александър Звезданов 24/02/2013 - 14:17

Избран е новия Български Патриарх

neofit1.jpgНа Патриаршеския избирателен църковен събор за Патриарх Български и митрополит Софийски бе избран Негово Високопреосвещенство Русeнският митрополит Г-н Г-н Неофит.

Светското име на новоизбрания Патриарх Български е Симеон Николов Димитров. Роден е на 15.10.1945 г. в гр. София. След завършване на основното си образование, през есента на 1959 г. е приет за ученик в Софийската духовна семинария при гара Черепиш, курсът на която завършва през 1965 г. От м. септември 1967 г. е студент в Духовната академия „Св. Климент Охридски" в София, която завършва през 1971 г. От есента на 1971 г. до 1973 г. той е на богословска специализация в катедрата по „Църковно пение" при Московската духовна академия.

От 01.09.1973 г. е назначен за преподавател по източно-църковно пение и диригент на студентския хор при Духовната академия „Св. Климент Охридски" в София.На 03.08.1975 г. в Троянската св. обител е постриган в монашество с името Неофит от Българския патриарх Максим, под духовното старчество на тогавашния игумен архимандрит Геласий. На 15.08. с. г. патриарх Максим го ръкополага в иеродяконски чин, а на 25.03.1976 г. в столичния катедрален храм „Св. Неделя" и за йеромонах.

От 30.09.1975 г. той е диригент на Софийския свещенически хор. а от 15.07.1977 г. е и старши преподавател по източно-църковно пение и богослужебна практика в Духовната академия в София, какъвто остава до края на 1980 г. По време на това негово служение, на 21.11.1977 г., в столичния катедрален храм „Св. Неделя" е възведен в архимандритско достойнство от Българския патриарх Максим.

От 01.01.1981 г. до м. декември 1985 г. архимандрит Неофит е протосингел на Софийската митрополия. Като такъв на 08.12.1985 г. в Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски" е хиротонисан в епископски сан с титлата „Левкийски" и е назначен за втори викарий на Софийския митрополит. От 01.12.1989 г. епископ Неофит е ректор на Духовната академия „Св. Климент Охридски" в София, а на 26.07.1991 г. е избран и за пръв декан на възстановения от 01.07. с. г. Богословски факултет при Софийския университет „Св. Климент Охридски". Този пост той заема до м. януари 1992 г.

От 27.01.1992 г. е назначен за главен секретар на Св. Синод и председател на Църковното настоятелство при ПКСХП „Св. Александър Невски".

На 27.03.1994 г. е избран, а на 03.04. с. г. е и канонически утвърден за Доростолски и Червенски митрополит. От 17.12.2001 г. по решение на Петия църковно-народен събор Доростоло-Червенска епархия е разделена на Русенска и Доростолска епархии, а той се титулува Русенски митрополит.

На 24.02.2013 г е избран за Патриарх Български и Митрополит Софийски.


Снимки от интронизацята на Негово Светейшество Българския Патриарх Неофит (източник btvnews.bg)

Patriarh_Neophit_001.jpg

Patriarh_Neophit_002.jpg

Patriarh_Neophit_003.jpg

Patriarh_Neophit_004.jpg

Patriarh_Neophit_005.jpg

Patriarh_Neophit_006.jpg

Patriarh_Neophit_007.jpg

Patriarh_Neophit_008.jpg

Patriarh_Neophit_009.jpg

Patriarh_Neophit_010.jpg

Неделя на митаря и фарисея - Александър Звезданов 24/02/2013 - 14:09

Неделя на митаря и фарисея

На 24.02.2013 г (Неделя 16 след Неделя подир Въздвижение – на Митаря и Фарисея. 1-во и 2-ро намиране честната глава на св. Йоан Кръстител) Негово Високопреподобие архимандрит Димитрий от храм "Св. архангел Михаил" - гр. Сунгурларе отслужи света Литургия.

"...двама човека влязоха в храма да се помолят: единият фарисеин, а другият митар.
Фарисеинът, като застана, молеше се в себе си тъй: Боже, благодаря Ти, че не съм като другите човеци, грабители, неправедници, прелюбодейци, или като тоя митар:
постя два пъти в седмица, давам десятък от всичко, що придобивам.
А митарят, като стоеше надалеч, не смееше дори да подигне очи към небето; но удряше се в гърди и казваше: Боже, бъди милостив към мене грешника!
Казвам ви, че тоя отиде у дома си оправдан повече, отколкото оня; понеже всеки, който превъзнася себе си, ще бъде унизен; а който се смирява, ще бъде въздигнат." [Лука 18:10-14]


По време на службата членовете на едно православно семейство приеха Свето Причастие.

2013_02_24_001.JPG

2013_02_24_002.JPG

2013_02_24_001.JPG

2013_02_24_004.JPG

2013_02_24_005.JPG

2013_02_24_006.JPG

2013_02_24_007.JPG

2013_02_24_008.JPG

2013_02_24_009.JPG

2013_02_24_010.JPG

2013_02_24_011.JPG

2013_02_24_012.JPG

2013_02_24_011.JPG

140 години от обесването на йеродякон Игнатий (Васил Левски) - Александър Звезданов 19/02/2013 - 17:26

140 години от обесването на йеродякон Игнатий (Васил Левски)

2013_02_19_001.JPGВ деня, в който преди 140 г. бе обесен йеродякон Игнатий (Васил Левски) Негово Високоблагоговейнство свещеноиконом Ромил отслужи в храм "Св. вмчк Димитрий Солунски" заупокойна молитва за монаха, загинал за свободата на България.

"Думите, които може да се кажат за Васил Левски са многобройни... и в същото време, пред неговото дело, пред неговия живот тези думи са нищо" каза в словото си Негово Високоблагоговейнство. По-нататък той говори за новата книга "Васил Левски дякона" на Архимандрит д-р Григорий (Лозев), монах в Троянския манастир, в която за първи път се говори за сложната личност на Апостола на свободата - монаха йеродякон Игнатий и като революционера Васил Левски. Сложността на образа се дължи на преплитането на дейността му като революционер и служението му на Църквата. О. Ромил обясни, че според каноническото право има неща, които не позволяват йеродякон Игнатий да бъде канонизиран за светец, но Васил Левски е светиня за народа си и светило в нашата история.

Госпожа Лазарина Янчева от СОУ "Христо Ботев" разказа на присъстващите за делото на Апостола на Свободата и обяви артистично-музикалната програма, която деца от ОДЗ "Пролет" изнесоха в храма.

След програмата присъстващите граждани излязоха пред храма, където е поставена мемориална табела в памет на йеродякон Игнатий. Според преданията, Васил Левски е пял в айтоския храм. Венци и цветя поднесоха Кметът на Община Айтос г-н Васил Едрев, Председателят на Общински съвет – Айтос г-н Ружди Хасан, читалище "Васил Левски 1869", Дружество "Тракия", общински съветници и политици, деца и ученици, обществени организации и граждани.

2013_02_19_002.JPG

2013_02_19_003.JPG

2013_02_19_004.JPG

2013_02_19_005.JPG

2013_02_19_006.JPG

2013_02_19_007.JPG

2013_02_19_008.JPG

2013_02_19_009.JPG

2013_02_19_010.JPG

2013_02_19_011.JPG

2013_02_19_012.JPG

2013_02_19_013.JPG


2013_02_19_014.JPG

2013_02_19_015.JPG

2013_02_19_016.JPG

Неделя на хананейката - Александър Звезданов 17/02/2013 - 17:32

Неделя на хананейката

На 17.февруари.2013 г († Неделя 17 след Петдесетница – на Хананейката. Св. вмчк Теодор Тирон. Преп. Роман Търновски) Негово Високоблагоговейнство свещеноиконом Ромил отслужи света Литургия.

"И като излезе оттам, Иисус замина за страните Тирска и Сидонска.
И ето, една жена хананейка, като излезе от ония предели, викаше към Него и казваше: помилуй ме. Господи, Сине Давидов! Дъщеря ми зле се мъчи от бяс.
Но Той не й отвърна ни дума. И учениците Му се приближиха до Него, молеха Го и казваха: отпрати я, защото вика подире ни.
А Той отговори и рече: Аз съм пратен само при загубените овци от дома Израилев.
Но тя, като се приближи, кланяше Му се и думаше: Господи, помогни ми!
А Той отговори и рече: не е добре да се вземе хлябът от чедата и да се хвърли на псетата.
Тя каза: да. Господи, ала и псетата ядат от трохите, що падат от трапезата на господарите им.
Тогава Иисус й отговори и рече: о, жено, голяма е твоята вяра; нека ти бъде по желанието ти! И в оня час дъщеря й оздравя." [Мат 15:21-28]


Някой от Енориашите приеха - след пост, покаяние и изповед - Свето Причастие.

В началото на проповедта си о. Ромил призова всички да се молят през следващата седмица на Господ Бог да ни даде най-доброто за управление на Светата ни Църква, за да бъде от полза както на Светата, Единосъщна и Неразделна Троица, така и за родната ни Православна Църква, за Отечеството ни и за народа ни. След това Негово Високоблагоговейнство говори за срещата на хананейката със Спасителя Христа и как чрез вярата си човек може да постигне много. В края на проповедта о. Ромил пожела на всички да имат вярата на хананейката, нейното упорството във вярата, за да може Господ Бог при всяко едно наше молитвено прошение да се отзовава и да ни даде това, което може да е от полза за нас и на ближните ни.

Бе раздаден за благословени и новия брой 7-ми на храмовия вестник "Православни вести", който Църковното настоятелство с Божията помощ и с усилията на енориаши от храма издава шеста поредна година.

2013_02_17_001.JPG

2013_02_17_002.JPG

2013_02_17_003.JPG

2013_02_17_004.JPG

2013_02_17_005.JPG

2013_02_17_006.JPG

2013_02_17_007.JPG

2013_02_17_008.JPG

2013_02_17_009.JPG

2013_02_17_010.JPG

2013_02_17_011.JPG

2013_02_17_012.JPG

2013_02_17_013.JPG

2013_02_17_014.JPG

2013_02_17_015.JPG

2013_02_17_016.JPG

2013_02_17_017.JPG

2013_02_17_018.JPG

Св. Синод излъчи тримата кандидати за патриаршеския престол - Александър Звезданов 16/02/2013 - 15:10

Св. Синод излъчи тримата кандидати за патриаршеския престол

Днес, 16 февруари 2013 г., в Синодната палата след многочасов избор, последвал заседанието от предходния ден,

Св. Синод на Българската православна църква-Българска Патриаршия излъчи тримата кандидати за патриаршеския престол.

Това са (по старшинство):

† Негово Високопреосвещенство Русенският митрополит НЕОФИТ

† Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит ГАЛАКТИОН

† Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит ГАВРИИЛ.

Източник: Сайт на Българската Патриаршия

Новини от Светия Синод на БПЦ-БП - Александър Звезданов 15/02/2013 - 21:39

Избран е единият от тримата кандидати за патриаршеския престол

Днес, 15 февруари 2013 г., в Синодната палата започна процедурата по избор на тримата кандидати за патриаршеския престол в присъствието на 13 от общо 14-те синодални архиереи и при комисия в състав: Негово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит Кирил, Наместник-председател на Св. Синод и наместник на овдовелия Софийски епархийски престол, Негово Високопреосвещенство Старозагорски митрополит Галактион и Негово Преосвещенство Стобийски епископ Наум, главен секретар на Св. Синод.

Св. Синод в пълен състав (при отсъствието само на НВпр. Западно- и Средноевропейски митрополит Симеон) в заседанието си, определено за избиране на тримата кандидати за патриаршеския престол, избра на втория тур от гласуването единия от възможните трима кандидати. Това е Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Галактион, който бе избран с 10 гласа, т.е. с кворум 2/3 от гласовете на синодалните митрополити съгласно Устава на БПЦ-БП.

До края на синодалното заседание в 17,40 ч., след общо 16 тура, не бяха избрани другите двама кандидати. С изключение на високопреосвещените Пловдивски митрополит Николай и Доростолски митрополит Амвросий, всички останали митрополити са включени в интегралната бюлетина, т.е. отговарят на всички уставни условия и подлежат на избиране.

Изборът на другите двама кандидати ще се състои утре, 16 февруари 2013 г., на заседанието на Св. Синод, което започва в 9,00 ч. Гласуването е тайно - чрез отбелязване в интегралната бюлетина на името на предпочетения кандидат. Бюлетината се поставя в плик от страна на всеки синодален архиерей. След това в присъствието на всички останали членове на Св. Синод всеки митрополит пуска в изборната урна своя глас. Резултатите се оповестяват пред всички и се записват в хода на всеки тур.

Днешните 16 изборни тура преминаваха в спокойна обстановка при пълно спазване на Устава на БПЦ-БП.

Източник: Сайт на Българската Патриаршия

Нова рубрика на сайта - Александър Звезданов 14/02/2013 - 09:27

Нова рубрика на сайта

От днес на сайта започваме нова рубрика "Лични" в раздел ПРАВОСЛАВИЕ, в която ще публикуваме лични истории от наши енориаши и читатели на сайта.

Първата публикация "Да направим добро" може да прочетете ТУК.

Рубриката "Лични" може да намерите в края на менютата в ляво на сайта. Вашите лични истории може да изпращате на contact@aitos-church.info Не гарантираме, че всяка изпратена история ще бъде публикувана. Имената на авторите не се публикуват.

СтартПредишен10 предишни страници [ 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 ] 10 следващи странициСледващКрай
Православни връзки
Препоръчваме
Енорийски вестник

Брой четвърти от осмата година

на в-к "Православни вести" излезе на 21.11.2014 г. (Въведение Богородично) Копие от вестника може да изтеглите от ТУК

broi088.png

Регистрация

 Брой на членовете 54 членове


Изпрати съобщение.
в момента онлайн:


няма посетители
Календар

Радио и ТВ
Слушайте на живо по Интернет
1. Радио Сион
2. Радио Кукузел

Гледайте по интернет
1. БНТ - Вяра и общество

Уебмастер
Напиши на Александър Звезданов  Обратна връзка
Добавикъм предпочитани  Предпочитани
Препоръчай на приятел  Препоръчай!
Мобилна версия   Мобилна версия
Посещения

 298794  общо

 1  в момента

^ Нагоре ^

© Църковно настоятелство при храм "Св вмчк Димитрий Солунски" - гр. Айтос, 2007 - 2014 г
GuppY - http://www.freeguppy.org/    Site powered by GuppY v4.5.18 © 2004-2005 - CeCILL Free License   GuppY - http://www.freeguppy.org/

Страницата е генерирана за 0.18 секунда