Важно!
30 април:
✝ Трета Неделя след Пасха -­ на св. Мироносици. Св. ап. Яков Заведеев. Св. Донат, еп. Еврийски

01 май:
Св. прор. Йеремия. Прпмчк Акакий Серски. Св. Тамара Грузинска
За храма и енорията
Св. вмчк Димитър Солунски Духовно ръководство Айтоска енория Връзка с храма Документи На поклонение От Светия Синод
Православие
1. Молитви 2. Още 3. Постите 4. На прага на храма 5. Вяра и живот 6. Притчи
news.gifНовини


Четиринадесета Неделя след Петдесетница - Александър Звезданов 06/09/2015 - 22:31

Четиринадесета Неделя след Петдесетница

2015_09_06_001.JPGВ четиринадесетата Неделя след Петдесетница, когато Светата Православна Църкво празнува почита на св. мчк Евдоксий и преп. Архип, Негово Високоблагоговейнство свещеноиконом Ромил отслужи света литургия.

"... царството небесно прилича на човек цар, който направи сватба на сина си и разпрати слугите си да повикат поканените на сватбата; а те не искаха да дойдат.

Пак изпрати други слуги, като рече: кажете на поканените: ето, приготвих моя обяд; юнците ми и каквото е угоено са заклани, и всичко е готово; дойдете на сватбата. Но те пренебрегнаха и отидоха, кой на нива, кой по търговия; други пък хванаха слугите му, поругаха ги и убиха.

Като чу за това царят, разгневи се, изпрати войските си, та погуби ония убийци и изгори града им. Тогава казва на слугите си: сватбата е готова, ала поканените не бяха достойни. Затова идете по кръстопътищата и, колкото души намерите, поканете ги на сватбата.

И като излязоха тия слуги по пътищата, събраха всички, колкото намериха - и лоши, и добри; и напълни се сватбеният дом с много сътрапезници.

Царят, като влезе да види насядалите, съгледа там едного, който не бе облечен в сватбарска премяна, и каза му: приятелю, как влезе тук, като не си в сватбарска премяна? А той мълчеше. Тогава царят рече на слугите: вържете му ръцете и нозете, вземете и го хвърлете във външната тъмнина; там ще бъде плач и скърцане със зъби; защото мнозина са звани, а малцина избрани. [Мат 22:2-14]"


2015_09_06_002.JPG

2015_09_06_003.JPG >2015_09_06_004.JPG

2015_09_06_005.JPG 2015_09_06_006.JPG

2015_09_06_007.JPG

2015_09_06_008.JPG

2015_09_06_009.JPG

2015_09_06_010.JPG

2015_09_06_011.JPG

Тринадесета Неделя след Петдесетница - Александър Звезданов 31/08/2015 - 07:56

Тринадесета Неделя след Петдесетница

2015_08_30_001.JPGВ Тринадесетата Неделя след Петдесетница, когато Светата Православна църква празнува паметта на светите Константинополските патриарси Александър, Йоан и Павел и пренасянето честните мощи на св. Александър Невски, Негово Високопреподобие архимандрит Димитрий отслужи света литургия в храм "Св. вмчк Димитрий солунски" - гр. Айтос.

"Чуйте друга притча: имаше един човек стопанин, който насади лозе, огради го с плет, изкопа в него лин, съгради кула и, като го предаде на лозари, отиде си.

И когато наближи гроздобер, той изпрати слугите си при лозарите, да му приберат плодовете. А лозарите, като уловиха слугите му, едного набиха, другиго убиха, а трети с камъни пребиха.

Пак изпрати други слуги, по-много от първите; и с тях сториха същото. Най-сетне изпрати при тях сина си, като каза: ще се засрамят о г сина ми.
38. Но лозарите, като видяха сина, казаха помежду си: този е наследникът; хайде да го убием и да присвоим наследството му. И, като го уловиха, изведоха вън от лозето и убиха.

И тъй, като си дойде господарят на лозето, какво ще направи на тия лозари?

Отговарят Му: злодейците ще погуби зле, а лозето ще даде на други лозари, които ще му дават овреме плодовете.

Иисус им казва: нима не сте никога чели в Писанията: "камъкът, който отхвърлиха зидарите, той стана глава на ъгъла: това е от Господа, и е дивно в очите ни"? [Мат 21:33-42]"


2015_08_30_002.JPG

2015_08_30_003.JPG 2015_08_30_004.JPG

2015_08_30_005.JPG 2015_08_30_006.JPG

2015_08_30_007.JPG

2015_08_30_008.JPG

2015_08_30_009.JPG

2015_08_30_010.JPG

Скръбна вест - Александър Звезданов 24/08/2015 - 08:18

Скръбна вест

ani.JPGЦърковното настоятелство при храм "Св. вмчк Димитрий Солунски" - гр. Айтос, съобщава,че на 22. август след продължително боледуване се представи в Господа нашата сестра в Христа рабиня Божия Анка Желязкова, дългогодишен църковен настоятел.

Молим Бог да упокои душата ѝ в място светло, в място злачно, в място прохладно, където няма никаква болка, скръб и въздишка.

Тлените останки ще бъдат положени за поклонение от 9:00 ч на 24.08.2015 г. в храм "Св. Димитрий", където от 12:00 ч ще се извърши опелото на новопредставилата се Божия рабиня Анка. Погребението ще е в гробищния парк на гр. Айтос.

Вечная памят!

Успение на Пресвета Богородица в Айтос - Александър Звезданов 15/08/2015 - 19:16

Успение на Пресвета Богородица в Айтос

2015_08_15_001.JPGНа 15.08.2015 г. (Успение на Пресвета Богородица) Негово Високоблагоговейнство свещеноиконом Ромил отслужи света литургия в празнично украсения със зеленина храм, препълнен с богомолци, дошли да почетат успението на пресветата Дева.

След светата литургия на присъстващите православни християни бе раздаден за благословение светогорски босилек и новия брой на храмовия вестник "Православни вести"

" И както вървяха, Той влезе в едно село; една жена, на име Марта, Го прие у дома си. Тя имаше сестра, на име Мария, която седна при нозете на Иисуса и слушаше речта Му. А Марта се улиса в голяма шетня и, като пристъпи, рече: Господи, небрежиш ли, дето сестра ми ме остави сама да шетам? Кажи ѝ, прочее, да ми помогне.

Иисус ѝ отговори и рече: Марто, Марто, ти се грижиш и безпокоиш за много неща, а пък едно е само потребно. И Мария избра добрата част, която няма да ѝ се отнеме.
...
А когато Той говореше това, една жена издигна глас от народа и Му рече: блажена е утробата, която Те е носила, и гърдите, от които си сукал!

А Той рече: да, но блажени са и тия, които слушат словото Божие и го пазят."[Лука 10:38-42; 11:27-28]


"Веднъж, по време на пламенна молитва за по-скоро освобождаване (отрешение) от тялото, пред Приснодевата застанал Архангел Гавриил и със сияещо от радост лице и известил Волята Божия за Нейното успение, което трябвало да се извърши след три дни. Като знамение на Благодатното тържество над телесната смърт, която не ще има власт над Нея и от която тя трябвало да бъде възприета като от тих сън за безсмъртен живот и слава в светлината на Господнето лице, Архангелът дал на Богородица райско клонче, което излъчвало небесна светлина, като заръчал то да бъде носено пред гроба на Преблагословената в деня на погребението на пречистото и тяло.

Ако Господ, по думите на светото Писание, е откривал на своите светии и апостоли тяхната кончина, колко по-достойно и праведно е било да се сподоби с такова предизвестие Благодатната и Пренепорочна Негова Майка. Кому повече приличало да отнесе на Богородица радостната вест, ако не на този от висшите Ангели, който, винаги предстоейки пред Бога, беше предизвестник на всички небесни тайни за Приснодевата.

Животът й можеше да свърши и по-друг начин, защото ако Енох и Илия бяха взети на небето, без да претърпят смърт, то нима това предпочитание се отказваше на Майката на Този, Който каза "Аз Съм възкресението и живота; който вярва в Мен и да умре ще оживее". Не, тя трябваше подобно на Него да умре, да бъде в гроб и в третия ден, със силата на Неговото всемогъщество да възкръсне, за да се сбъднат словата на Псалмопевеца: "възкръсни Господи, в покоя Твой, Ти и Кивота на Твоята светиня"! Тя трябваше да има обикновен човешки изход, за да не бъде счетена за привидна истината на въплъщението и да не се смущават хората да преминат на небето през същите врати на смъртта, през които мина и Небесната Царица, споделяща участта на родените на земята. На Господа беше угодно Пречистата Негова Майка да вкуси смърт, подобно на всички хора.

Пресветата Владичица разказала на всички това, което чула от Ангела и в потвърждение на своите думи показала райското клонче, сияещо с небесна светлина. Уведомила домашните си, Тя започнала да се готви за предстоящата кончина. Наредила да се украси Нейния покой и ложе, да се запалят тамян и свещи и да се подготви всичко необходимо за погребението. По времето, когато Божията Майка изявявала своите последни желания и утешавала тези, които били около нея, те чули шум и видели, че облаци ограждат дома й. Това били облаци, на които по Божие повеление Апостолите били издигнати и пренесени от различни страни, където проповядвали Евангелието, в дома на Богородица, за да отдадат чест на нейното погребение.

Апостолите, виждайки се един друг се радвали и в недоумение се питали взаимно защо Господ ги е събрал на това място. Тогава св. Йоан Богослов, приветствайки ги със сълзи, пристъпил към тях и им съобщил, че за Света Богородица е настанало време да отиде при Господа. Когато Апостолите разбрали това, те били обзети от дълбока скръб. Влизайки в стаята те видели Богородица да седи на ложето си, изпълнена с духовно веселие и я приветствали с думите: "Благословена си ти в Господа, Който е сътворил небето и земята." Тя им отговорила: "Мир вам братя, избрани от Господа." По-късно дошъл апостол Павел, а заедно с него и неговите ученици Дионисий Ареопагит, Иеротей Дивният, Тимотей, както и другите от седемдесетте апостоли. Светият Дух събрал всички тях за да се сподобят с благословението на Божията Майка и по-благолепно да се устрои нейното погребение. Тя призовавала при себе си всеки от тях по име, благославяла ги, хвалела тяхната вяра и труд в делото на проповедта на Христовото Евангелие, на всекиго пожелавала вечно блаженство и се молела с тях за мира и благосъстоянието на целия свят.

И ето, настанал петнадесетия ден на август и този очакван, и благословен трети час на деня, в който трябвало да се извърши представянето на Божията Майка. Множество свещи горели в стаята, а светите Апостоли, които обкръжавали благолепно украсения одър на който лежала Богородица в очакване на своя изход, хвалели с песнопения Бога. Внезапно бликнала неописуемата светлина на Божествената слава, пред която помръкнали горящите свещи. В лъчите на Небесната светлина слязъл Самият Цар на славата Христос, обкръжен от Ангели, Архангели и другите безплътни сили, и с праведните души на праотците и пророците, някога предвещали за Пресветата Дева. Той се приближил към Пречистата Своя Майка, утешил я с умилни думи - да не се бои от сатанинската сила, вече потъпкана от Нейните нозе и любезно я призовал с дръзновение да премине от земята на небето. Тя радостно отговорила: "Готово е сърцето ми; нека ми бъде по думите Ти", легнала на ложето си и, взирайки се в пресветлото лице на Господа, нейния Драгоценен Син, без всякакво телесно страдание и като че заспиваща, предала в ръцете Му пресветата Си душа.

"И както Приснодевата носеше на ръцете Си Сина Божи във времето на Неговото земно младенчество, така в отплата за това, Синът Божи понесе Нейната душа на ръцете Си в началото на Нейния небесен живот" - Филарет - Митрополит Московски.

С нежната любов на майка на целия християнски свят, Пресветата Дева от своята небесна висота гледала към оставащите на земята вярващи и с майчинско дръзновение увещавала Родения от Нея: "които си Ми дал, во веки съхрани".

Благодатното лица на Богородица "осветено от Божествена доброта, сияело със славата на Божественото девство", а от тялото й се разливало дивно благоухание. Чуден бил животът на Пресветата Дева, чудно било й Нейното успение.

Преданието свидетелства за много чудесни събития, съпровождащи погребението на Пресветата Богородица. Едно от тях се случило с иудейския свещеник Атоний. Той си пробил път до мястото на шествието и, бидейки силен физически, се хвърлил да събори одъра с думите: "Ето каква почест въздават на тялото, родило лъстивеца, който поруга закона на нашите отци". Но, едва допрял ръцете си до одъра, те били отсечени до лактите с невеществения меч на справедливото Божие възмездие. Откъснатите части останали залепени за одъра, а самият Атоний се хвърлил на земята с вик: "Горко ми!" Ужасен, той се покаял за деянието си и светите апостоли, като чули неговата гласна изповед и видели искреното му покаяние, духовно се зарадвали. Свети Петър му заповядал да отправи усърдна молитва към Пресветата Дева и да допре остатъка от ръцете си към частите, които висели на одъра. Тогава ръцете зараснали и се излекували. Атоний паднал пред одъра и на колене възнасял хвала на Св. Богородица и Нейния син.

Когато шествието достигнало Гетсимания, сред плач и стенания, се извършила последната раздяла с пречистото тяло; привечер светите Апостоли го положили в гроб и закрили входа с голям камък. Те не се отделили три дни от мястото на погребението, извършвайки непрестанни молитви и псалмопения. През цялото това време във въздуха се носело ангелско пеене в прослава на Пренепорочната Дева.

На същия този апостол Тома, който със своето съмнение допринесъл за по-голямата достоверност славната истина за Христовото възкресение било съдено да послужи за провъзгласяване на възкресението на Пресвета Богородица. По премъдрия Божи промисъл, апостол Тома не присъствал на успението и погребението на Божията Майка. Пристигнал в Гетсимания на третия ден, този съмняващ се Христов ученик с вопъл и отчаяние се хвърлил пред гробната пещера и дълбоко съжалил, че не се е удостоил с последното благословение на Божията Майка и не се е простил с Нея.

Апостолите в сърдечната си жалост към него решили да отворят пещерата, за да се утеши той, като се поклони на светите останки на Приснодевата. Голямо било удивлението им, когато видели, че там не било Пречистото тяло на Богородица, а лежали само погребалните й пелени, от които се разнасяло чудно благоухание.

Светата Църква нарича кончината на Божията майка "успение", а не смърт, защото смъртта, като възвръщане на пръстта на земята, а духът - на Бога, който ни го е дал, не е докоснала Благодатната.

"Победени са законите на природата в Тебе, Чиста Дево - проглася Светата Църква - съчетала девството с Рождеството и смъртта със живота. Останала дева след раждането и жива след смъртта, Ти Богородице, винаги спасяваш Твоето наследие".

Тя заспа за малко, за да се пробуди в същия миг за вечно-блажения живот и след три дни, с нетленно тяло, да се всели в небесното нетленно жилище. Тя заспа след тежкото бодърстване на многоскръбния Си живот на земята и "се представи на Живота" т.е. на Източника на живота, като Негова майка, която с молитвите Си избавя от смърт земните души и със Своето успение вселява в душите им живо предусещане на вечния живот. "


2015_08_15_002.JPG

2015_08_15_003.JPG

2015_08_15_004.JPG

2015_08_15_005.JPG

2015_08_15_006.JPG

2015_08_15_007.JPG

2015_08_15_008.JPG

2015_08_15_009.JPG

2015_08_15_010.JPG

2015_08_15_011.JPG

2015_08_15_012.JPG

2015_08_15_013.JPG

2015_08_15_014.JPG

2015_08_15_015.JPG

2015_08_15_016.JPG

2015_08_15_017.JPG

2015_08_15_018.JPG

2015_08_15_019.JPG

2015_08_15_020.JPG

2015_08_15_021.JPG 2015_08_15_022.JPG

2015_08_15_023.JPG 2015_08_15_024.JPG

2015_08_15_025.JPG 2015_08_15_026.JPG

2015_08_15_027.JPG 2015_08_15_028.JPG

2015_08_15_029.JPG 2015_08_15_030.JPG

2015_08_15_031.JPG 2015_08_15_032.JPG

2015_08_15_033.JPG 2015_08_15_034.JPG

2015_08_15_035.JPG 2015_08_15_036.JPG

2015_08_15_037.JPG 2015_08_15_038.JPG

2015_08_15_039.JPG 2015_08_15_040.JPG

2015_08_15_041.JPG 2015_08_15_042.JPG

2015_08_15_043.JPG 2015_08_15_044.JPG

2015_08_15_045.JPG 2015_08_15_046.JPG

2015_08_15_047.JPG 2015_08_15_048.JPG

2015_08_15_049.JPG 2015_08_15_050.JPG

2015_08_15_051.JPG 2015_08_15_052.JPG

2015_08_15_053.JPG 2015_08_15_054.JPG

2015_08_15_055.JPG

2015_08_15_056.JPG

2015_08_15_057.JPG

2015_08_15_058.JPG

2015_08_15_059.JPG

2015_08_15_060.JPG

Нов параклис в с. Черноград - Александър Звезданов 10/08/2015 - 22:09

Нов параклис в с. Черноград

2015_08_07_001.JPGНа 07. август в с. Черноград 47 години след събаряне на селския храм бе поставен дългоочаквания от православните християни преносим параклис. Параклисът ще носи името на света Параскева (Петка) Търновска.

Ето как Катя Костадинова, която любезно предостави снимки за църковния сайт, отразява богоугодното събитие за в. "Народен приятел":

"От близо половин век, християните в айтоското село Черноград нямат църква и място, където да запалят свещ и да се помолят. "Имало е голяма черква, от която днес няма следа. Останал е дворът, в който изляхме постамента за нов параклис. Правим го по инициатива на местната християнска общност с подкрепата на Църковното настоятелство- Айтос", разказва свещеноиконом Ромил Негозов, с който пътуваме към селото, за да станем свидетели на едно необичайно събитие - транспортирането и поставянето на готов параклис.

Параклисът е излят от бетон, отвън боядисан и украсен според канона. За сега няма друг такъв на територията на община Айтос, потвърди за НП о. Ромил. Ще бъде благоукрасен и осветен в края на м. август т.г. Ще носи името на "Св. Петка" - така се е казвала църквата, чийто руини били разчистени през 1968 г.

"От тогава до сега мястото е социалистическа градинка", посрещат ни с усмивка черноградчани. Останала е само част от църковната каменна ограда - да показва на потомците къде е било мястото на храма - между две вековни дървета.

В петък, преди обяд, около стария църковен двор се е събрала група местни хора, в очакване на автоплатформата, която превози от Бургас до село Черноград 15-тонния параклис. Оказа се, че дамите от Пенсионерски клуб "КГБ" /Клуб на готините баби/ са инициатори и движеща сила за осъществяване на идеята. "Всеки вторник и четвъртък се събираме в клуба. Правим какво ли не, но най-вече обсъждаме църквата. Мястото е отредено от години. Тук е закачена и камбаната за параклиса, дарена е от Георги Габровски. Имахме голяма камбана от старата църква, но я откраднаха," обясняват инициативните дами Атанаска Атанасова, Вълкана Жечева, Събка Маркова, Калинка Спасова, Калинка Георгиева и Мария Недялкова. Тук е и единственият мъж от селото, който е дошъл да помага - Александър Спасов - член на Църковното настоятелство. "Той е най-здравият и инициативен, другите боледуват", хвалят го жените.

За свалянето на параклиса от платформата се труди и Добрин Чехларов от Бургас - неговата фирма го е изработила. "Хората избраха този размер, цената му е близо 11 хил.лв.", обяснява Добрин. За преместването на тежкия товар в двора на църквата, безспорно, най-голяма е заслугата на огромния кран на "Хаджизлатев" ООД с управител айтозлията Злати Хаджизлатев. Синът му Коста и Чехлров са мъжете, които полагат свърхусилия, за да прехвърлят параклиса през оградата. Фирмата монтирала и металната част от покривната конструкция на новата църква "Св. Йоан Кръстител", научи още общинското издание.

Цялата сложна процедура отблизо следи и председателката на Църковно настоятелство с. Черноград, Събка Маринова. Дамата обяснява, че идеята е от години. Избрали си Църковно настоятелство и касиер, и започнали да събират доброволни дарения левче по левче. Имало и спомоществователи - Земеделска кооперация "Наша земя" с. Черноград с председател Вълчо Маринов и арендаторът на с. Соколово, който обработвал част от земята им.

"Съборът на селото е на 27 октомври, на Деня на Св. Петка, но ако стъклописите бъдат доставени през другата седмица, освещаването ще е до 10 дни", обяснява на жените свещеноиконом Ромил Негозов, който ръководи цялата дейност по свалянето, преместването и ситуирането на параклиса.

"На Св. Петка ще направим и курбан за здраве", обещава пък шефът на ЗК "Наша земя" Вълчо Маринов, основният спонсор. Маринов ще помага и за градината около параклиса, радват се инициаторките.

"Напишете, че най-сетне сбъднахме мечтата си. Да сме живи и здрави да влезем в нашия си храм", вкупом се молят черноградските дами. "До тук беше вашата работа, от тук нататък, параклиса поемаме ние", обяснява им о. Ромил. И се вижда, че е горд, защото и малкото християни, останали в селото ще могат да почувстват духовна радост и ще отдадат своята благодарност към Бога. Там където подобава..."


2015_08_07_002.JPG

2015_08_07_003.JPG

2015_08_07_004.JPG

2015_08_07_005.JPG

2015_08_07_006.JPG

2015_08_07_007.JPG

Девета Неделя след Петдесетница - Александър Звезданов 02/08/2015 - 22:03

Девета Неделя след Петдесетница

2015_08_02_001.JPGНа 02. август († 9 Неделя след Петдесетница. Пренасяне мощите на св. архидякон Стефан. Св. свщмчк Стефан, папа Римски) Негово Високоблагоговейнство свещеноиконом Ромил отслужи света литургия.

"И веднага Иисус накара учениците Си да влязат в кораба и да минат преди Него насреща, докле Той разпусне народа.

И като разпусна народа. Той се качи на планината, за да се помоли насаме; и вечерта остана там самичък.

А корабът беше вече сред морето, и вълните го блъскаха, защото вятърът беше противен.

И на четвърта стража през нощта отиде Иисус при тях, като ходеше по морето. А учениците, като Го видяха да ходи по морето, смутиха се и казваха: това е привидение; и от страх извикаха. Но Иисус веднага заговори с тях и рече: дерзайте! Аз съм, не бойте се! Петър отговори и Му рече: Господи, ако си Ти, позволи ми да дойда при Тебе по водата. А Той рече: дойди. И като излезе от кораба, Петър тръгна по водата, за да иде при Иисуса; но, като видя силния вятър, уплаши се и, като взе да потъва, извика: Господи, избави ме! Иисус веднага простря ръка, хвана го и му каза: маловерецо, защо се усъмни? И щом влязоха в кораба, вятърът утихна. А ония, които бяха в кораба, приближиха се, поклониха Му се и казаха: наистина си Божий Син!

И като преплуваха, пристигнаха в земята Генисаретска. [Мат 14:22-34]"


2015_08_02_002.JPG

2015_08_02_003.JPG

2015_08_02_004.JPG

2015_08_02_005.JPG

2015_08_02_006.JPG

2015_08_02_007.JPG

2015_08_02_008.JPG 2015_08_02_009.JPG

2015_08_02_010.JPG

2015_08_02_011.JPG

2015_08_02_012.JPG

2015_08_02_013.JPG

2015_08_02_014.JPG

Продължава строежа на храм "Св. Иоан Кръстител" - Александър Звезданов 31/07/2015 - 05:18

Продължава строежа на храм "Св. Иоан Кръстител"

2015_03_23_001.JPGНапредва строежа на храм "Св. Иоан Кръстител" в лесопарк "Славеева река" в гр. Айтос.

Строежът започна с водосвет на 23. март т.г., отслужен от Негово Високоблагоговейнство свещеноиконом Ромил с благословията на Негово Високопреосвещенство митрополит Сливенски Иоаникий, за здраве и благополучие на родолюбивите християни, подели идеята за построяване на още един православен храм в града.

За целта Общинският съвет със съдействието на кмета и Община Айтос предоставиха на църковното настоятелство недовършена сграда в лесопарка на града.

Към 30 юли са изградени изцяло стените, покрива, построена и измазана е камбанарията на храма, измазани са вътрешните и външните стени, поставена е топлоизолацията, прекарана е електрическата инсталация, поставена е дограмата, фугирани са каменните стени и се довършва настилката на пода на храма.

Строежът се осъществява със средства на Църковното настоятелство и на родолюбиви християни от гр. Айтос. Всеки има възможност да подпомогне богоугодното дело като:
  1. Направи превод в УниКредит Булбанк - Айтос,
    ул. "Станционна" 27
    IBAN: BG40 UNCR 7630 1078 6913 18
    BIC: UNCRBGSF
  2. Дари пари в брой при касиера на храм "Св. вмчк Димитрий Солунски" - гр. Айтос.
  3. Пусне монета или банкнота в касичките за дарения до олтара на храм Св. вмчк Димитрий Солунски" - гр. Айтос.phram_2015_07_30_002.JPG

phram_2015_07_30_003.JPG

phram_2015_07_30_004.JPG

phram_2015_07_30_005.JPG

phram_2015_07_30_006.JPG

phram_2015_07_30_007.JPG

phram_2015_07_30_008.JPG

phram_2015_07_30_009.JPG

phram_2015_07_30_010.JPG

phram_2015_07_30_011.JPG

Осма Неделя след Петдесетница - Александър Звезданов 26/07/2015 - 16:59

Осма Неделя след Петдесетница

2015_07_26_000.JPGВ осмата Неделя след Петдесетница Негово Високоблагоговейнство свещеноиконом Ромил отслужи света литургия.

"И като излезе Иисус, видя много свят; и смили се над тях и изцели болните им.

А на мръкваме приближиха се до Него учениците Му и рекоха: тук мястото е пусто, и времето вече напредна; разпусни народа, за да идат по селата и си купят храна. Но Иисус им рече: няма нужда да отиват; дайте им вие да ядат.

А те му казват: ние имаме тук само пет хляба и две риби. Той рече: донесете Ми ги тука.

И, след като заповяда народу да насяда на тревата, взе петте хляба и двете риби, погледна към небето, благослови и, като разчупи, даде хлябовете на учениците, а учениците - на народа. И ядоха всички и се наситиха; и дигнаха останали къшеи дванайсет пълни коша; а ония, които ядоха, бяха около пет хиляди души, освен жени и деца.

И веднага Иисус накара учениците Си да влязат в кораба и да минат преди Него насреща, докле Той разпусне народа. [Мат 14:14-22]"


2015_07_26_001.JPG

2015_07_26_002.JPG

2015_07_26_003.JPG

2015_07_26_004.JPG

2015_07_26_005.JPG 2015_07_26_006.JPG

2015_07_26_007.JPG

2015_07_26_008.JPG

Шеста Неделя след Петдесетница - Александър Звезданов 12/07/2015 - 11:47

Шеста Неделя след Петдесетница

2015_07_12_001.JPGВ Шестата Неделя след Петдесетница Негово Високоблагоговейнство свещеноиконом Ромил отслужи света литургия.

"Тогава Той влезе в един кораб, отплува обратно и пристигна в града Си.

И ето, донесоха при Него един разслабен, сложен на постелка. И като видя Иисус вярата им, каза на разслабения: дерзай, чедо, прощават ти се греховете! Тогава някои от книжниците казаха в себе си: Той богохулствува. А Иисус, като видя помислите им, рече: защо мислите лошо в сърцата си? Защото кое е по-лесно? Да кажа: прощават ти се греховете ли; или да кажа: стани и ходи?

Но за да знаете, че Син Човеческий има власт на земята да прощава грехове (тогава казва на разслабения): стани, вземи си постелката и върви у дома си. И той стана, взе си постелката и отиде у дома си.

А народът, като видя това, почуди се и прослави Бога, Който е дал такава власт на човеците." [Мат 9:1-8]


2015_07_12_002.JPG

2015_07_12_003.JPG

2015_07_12_004.JPG

2015_07_12_005.JPG

2015_07_12_006.JPG 2015_07_12_007.JPG

2015_07_12_008.JPG 2015_07_12_009.JPG

2015_07_12_010.JPG 2015_07_12_011.JPG

2015_07_12_012.JPG

Обръщение на Светия Синод на БПЦ-Българска Патриаршия - Александър Звезданов 10/07/2015 - 13:02

Обръщение на Светия Синод на БПЦ-Българска Патриаршия

cress_1.jpgНа заседание си от 09.07.2015 г Светият Синод на БПЦ излезе със следното обръщение:

През последните години все по-често явление става трудещите се в България да работят в събота, неделя и на празници, като така се лишават от правото на почивка и личен живот – време, което е отредено да се посветят на Бога и своите близки и да възстановят своите духовни и физически сили. Празничните дни са отредени за Господа, за богослужение в храма и молитва, за да се укрепим духовно. В тези дни отдаваме мислите си на Бога, Който е любов, на добротворство, на хората, с които Бог ни е обградил – съпрузи, деца, родители и близки.

В България е въведена петдневна работна седмица, а нормалната продължителност на работното време е до 40 часа (чл.136 КТ). Но в действителност, чрез така нареченото „сумирано отчитане на работното време” (чл. 142 КТ) много работодатели ангажират своите работници и служители в неделните и празничните дни. Считаме, че чрез тази тенденция, следвайки интересите на бизнеса, се неглижират физическото и духовното здраве на трудещите се и се накърняват пълноценните отношения с техните семейства и близки, което неминуемо се отразява пагубно както на отделните личности, така и на обществото като цяло.

За християните денят за почивка е неделята – денят на преславното Христово Възкресение, както и големите християнски празници.

Призоваваме държавните институции да предприемат нужните мерки, практиката да се работи в тези дни да бъде ограничена само до сферите и отраслите, които не позволяват прекъсване на трудовия процес, и те да бъдат ясно регламентирани.

СтартПредишен10 предишни страници [ 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 ] 10 следващи странициСледващКрай
Православни връзки
Препоръчваме
Енорийски вестник

Брой осми от десетата година

на в-к "Православни вести" излезе на Възкресение Христово (16 апри 2017 г.). Копие от вестника може да изтеглите от ТУК

broi118.png

Регистрация

 Брой на членовете 38 членове


Изпрати съобщение.
в момента онлайн:


няма посетители
Календар

Уебмастер
Напиши на Александър Звезданов  Обратна връзка
Добавикъм предпочитани  Предпочитани
Препоръчай на приятел  Препоръчай!
Мобилна версия   Мобилна версия
Посещения

 424137  общо

 10 посетители онлайн

^ Нагоре ^

© Църковно настоятелство при храм "Св вмчк Димитрий Солунски" - гр. Айтос, 2007 - 2017 г
GuppY - http://www.freeguppy.org/    Site powered by GuppY v4.5.18 © 2004-2005 - CeCILL Free License   GuppY - http://www.freeguppy.org/

Страницата е генерирана за 0.24 секунда