Важно!
РОЖДЕСТВЕНСКИ ПОСТ

01 декември:
Св. прор. Наум. Св. Филарет Милостиви

02 декември:
Св. прор. Авакум. Преп. Йоан и Андрей. Преп. Порфирий Кавсокаливит
За храма и енорията
Св. вмчк Димитър Солунски Духовно ръководство Айтоска енория Връзка с храма Документи На поклонение От Светия Синод
Православие
1. Молитви 2. Още 3. Постите 4. На прага на храма 5. Вяра и живот 6. Притчи
news.gifНовини


Неделя на разслабления - Александър Звезданов 08/03/2015 - 17:22

Неделя на разслабления

2015_03_08_001.JPGВъв втората Неделя от Велиикя пост (08.03.2015 г, Неделя на св. Григорий Палама, Неделя на разслабления, преп. Теофилакт, еп. Никомидийски) Негово Високоблагоговейнство свещеноиконом Ромил отслужи света литургия в храм "Св. Възнесение Господне" в с. Просеник. На клира службата огласяше Негово Високопреподобие архимандрит Димитрий.

Част от енориашите на храм "Св. вмчк Димитрий Солунски" - гр. Айтос, последваха свещениците си и присъстваха на службата. Освен жители на селото да се черкуват бяха дошли и православни християни от съседни села.

"След няколко дни Той пак влезе в Капернаум; и се разчу, че е в една къща.
Тозчас се събраха мнозина, тъй че и пред вратата не можеха да се поберат; и Той им проповядваше словото.
И дойдоха при Него с един разслабен, когото носеха четворица.
и като не можеха да се приближат до Него поради навалицата, разкриха и пробиха покрива на къщата, дето се намираше Той, и спуснаха одъра, на който лежеше разслабеният.
Като видя вярата им, Иисус каза на разслабения: чедо, прощават ти се греховете.
Там седяха някои от книжниците и размишляваха в сърцата си:
какво тъй богохулствува Тоя? Кой може да прощава грехове, освен един Бог?
Иисус, веднага като узна с духа Си, че размишляват тъй в себе си, рече им: що размишлявате това в сърцата си?
Кое е по-лесно да кажа на разслабения: прощават ти се греховете ли, или да кажа: стани, вземи си одъра и ходи?
Но за да знаете, че Син Човеческий има власт на земята да прощава грехове (казва на разслабения):
тебе казвам: стани, вземи си одъра и върви у дома си.
Той веднага стана и, като взе одъра си, излезе пред всички, тъй че всички се чудеха и славеха Бога, като казваха: никога такова нещо не сме виждали" [Марк 2:1-12]


В проповедта си о. Ромил говори за духовно разслаблениете (парализирани) съвременни хора и за това как да пребъдем в Христа, оставяйки греховете - чрез пост, молитва, покаяние и причастие.

2015_03_08_002.JPG

2015_03_08_003.JPG

2015_03_08_004.JPG

2015_03_08_005.JPG

2015_03_08_006.JPG

2015_03_08_007.JPG

2015_03_08_008.JPG

2015_03_08_009.JPG

2015_03_08_010.JPG

2015_03_08_011.JPG 2015_03_08_012.JPG

2015_03_08_013.JPG

2015_03_08_014.JPG

2015_03_08_015.JPG

2015_03_08_016.JPG

Втора събота на Великия пост - Александър Звезданов 07/03/2015 - 14:17

Втора събота на Великия пост

2015_03_07_001.JPGВъв втората събота на Великия пост (07.03.2014 г, Св. свщмчци Василий, Ефрем и др. епископи Херсонски) Негово Високоблагоговейнство свещеноиконом Ромил отслужи света литургия.

"Много време преди покръстването на руския народ при светия равноапостолен княз Владимир християнската вяра вече била проникнала в южния край на Русия – Крим и Таврическия полуостров, който в старо време се наричал Херсонес Таврически и влизал в Римската империя.

Римските императори, жестоки гонители на християните, сами неволно способствали за разпространение на християнската вяра в Таврическия полуостров. Те изпращали там на заточение държавни престъпници. Изповядването на християнската вяра тогава се считало за голямо престъпление и много християни били пратени в изгнание заради вярата си в Иисуса Христа, например Св. Климент Римски в царуването на император Траян. Тия изгнаници чрез поученията си и чрез примера на добродетелния си живот обръщали много езичници към Господа и често пъти с мъченическата си смърт утвърждавали вярата в сърцата на новопокръстените. Така Господ насочвал всичко за доброто и ползата на Църквата и нерядко самите врагове ставали несъзнателни оръдия на всеблагия Божи промисъл.

Макар заточениците–християни чрез своите поучения да са обърнали мнозина към истинния Бог, мнозинството от жителите на Таврическия полуостров дълго оставали в мрака на езичеството. В тая страна имало много юдеи, които с всички сили се стремели да пречат на разпространението на християнската вяра и заедно с езичниците преследвали и мъчели вярващите в Христа. Християните, често пъти лишени от епископи и свещеници, могли само тайно да се събират на молитва. Но в първите векове на Църквата християнската любов възпламенявала всички вярващи. Изпълнени с ревност към закона Господен и с любов към ближните, християните с готовност посрещали страданията за вярата и дори смъртта.

Така, в царуването на Диоклетиан в ІІІ век, когато християните били преследвани, йерусалимският патриарх пратил няколко епископи в различни страни да проповядват светото Евангелие.

Двама от тях – Ефрем и Василий – пристигнали в Херсон. Те дълго живели заедно в Херсон или Корсун, главния град на полуострова. Утешавали гонените християни чрез своето състрадание и увещавали езичниците да оставят идолопоклонството и да се обърнат към истинския Бог. След известно време Ефрем напуснал Херсон и отишъл по-нататък. Той стигнал до реката Дунав, проповядвайки словото Божие. Мнозина се обърнали и приели от него св. кръщение, но повечето враждебно посрещали проповедника. Той с търпение понасял гоненията и оскърбленията и най-после, по заповед на началниците на страната, бил посечен с меч.

Между това Василий продължавал да проповядва словото Божие в Херсон. Някои повярвали, но много жители на града с гняв се опълчили против епископа. Те го били и мъчили и най-после го изгонили от града. Той отишъл в планината и се поселил в една пещера, наричана Партено. Скърбейки за неверието и ожесточението на народа, той непрестанно молел Бога да просвети езичниците със светлината на истинската вяра.

Преданието говори, че след някое време синът на един от най-знатните жители на Херсон умрял. Родителите го погребали и, изпълнени с неутешима скръб, постоянно плачели на гроба на момъка. Веднъж нощем бащата и майката на починалия в едно и също време видели чуден сън. Умрелия техен син им се явил и казал: "Защо плачете и скърбите за моята смърт? Защо се молите на нашите богове? Те не могат да ме възкресят, понеже не съществуват. Ако искате да ме видите жив, идете при оня чужденец, когото оскърбихте и изгонихте, и го помолете да се помоли той за мене на своя Бог; и сами повярвайте в същия Бог, Когото той изповядва; защото Той е истински, имащ власт над живи и мъртви. Той може да ме възкреси."

Като се събудили, родителите си разказали един на друг чудния сън. След това заедно с всички роднини и домашни те отишли да намерят изгонения епископ. Когато го намерили в пещерата, те паднали пред нозете му, молейки го да възкреси сина им. Но епископът отговорил:

- Как мога аз, грешен човек, да възкреся мъртъв? Само Бог може да направи това. Повярвайте в Него и молете Му се!

- Ако син ни възкръсне, ние ще направим всичко, каквото заповядаш – казвали родителите на умрелия момък.

Василий отишъл с тях на гроба: отвалили камъка и епископът влязъл в пещерата, където лежал покойникът. Той се помолил над него и като осветил вода, поръсил умрелия, призовавайки името на Св. Троица, както се казва при тайнството Кръщение, и веднага момъкът оживял и започнал да слави Бога. Всички присъстващи паднали пред нозете на епископа, прославяйки небесния Бог. Св. епископ Василий с почести бил доведен в града и множество жители повярвали и се кръстили.

Оттогава християнската вяра започнала бързо да се разпространява в града и околностите. Но ожесточените езичници и юдеи, като видели успеха на омразното тям учение, решили да погубят светия епископ. Те нощно време нападнали дома му, хванали го, вързали го, влачили го по улиците и най-после го били до смърт с камъни и тояги. Тялото му те захвърлили извън града, за да бъде изядено от зверове. Но зверовете не се докосвали до него. Чудна светлина сияела над него през нощите. Най-после християните взели нощно време тялото на мъченика и го погребали.

Скоро подир това един от учениците на св. Василий се отправил в Хелеспонтската страна и срещнал там трима от епископите, които по-рано били излезли от Йерусалим с Ефрем и Василий. Той им разказал за участта, постигнала светите изповедници–страдалци. Епископите благодарили на Бога, Който удостоил техните другари да пострадат и умрат за християнската вяра и без да се боят от опасност, решили да заминат за Херсон, за да продължат просвещението на езичниците в християнската вяра. Това свето дело им било по-скъпо от живота.

Тия трима епископи – Евгений, Елпидий и Агатодор скоро пристигнали в Херсон. Християните ги приели с радост, но евреите и езичниците се опълчили срещу тях и след известно време ги убили.

Минали няколко години. В царуването на император Константин йерусалимският патриарх отново пратил в Херсон епископ, на име Евтерий. Той бил враждебно посрещнат от враговете на християнската вяра, но императорът покровителствал християните. Етерий мирно ръководел своето паство, разпространявал словото Божие и давал чрез своя живот пример на християнски добродетели. Но на връщане от Цариград, където той се бил отправил да благодари на царя за покровителството, той заболял и умрял, оплакван от всички християни, които го обичали като баща.

След неговата смърт в Херсон бил пратен епископ Капитон. Преданието говори, че езичниците, които се намирали в града, искали от него личба, за да повярват в Бога, Когото той изповядва, и че епископът с твърдо упование в Божията помощ влязъл в разпаления от тях огън, дълго се молил сред пламъка и след това излязъл от него невредим. Тогава всички, поразени от чудото, извикали: "Един е Бог, Богът на християните, великият и силният! Той пази рабите Си невредими сред огъня!" Мнозина се кръстили и християнската вяра започнала да се разпространява по целия Таврически полуостров. Св. Капитон бил няколко години епископ в Херсон. Веднъж, на път за Цариград, той бил застигнат от буря и корабът му бил захвърлен към устието на Днестър. Суровите жители на страната заловили епископа и го удавили в морето. "


2015_03_07_002.JPG 2015_03_07_003.JPG

2015_03_07_004.JPG 2015_03_07_005.JPG

2015_03_07_006.JPG 2015_03_07_007.JPG

2015_03_07_008.JPG 2015_03_07_009.JPG

2015_03_07_010.JPG 2015_03_07_011.JPG

137 години от Освобождението на България - Александър Звезданов 03/03/2015 - 16:50

Благодарствена молитва в Айтос и заупокойна молитва в с. Лясково в деня на Освобождението

2015_03_03_001.JPGНа 3-ти март в 10:00 часа на пл. "Свобода" в гр. Айтос започна общоградското тържество по случай 137 години от Освобождението на България. Присъстваха кмета на града, председателя на Общинския съвет, служители на Общината, общински съветници, граждани и гости на града.

Деца, облечени с цветовете на българското знаме поставиха началото на празничната програма. Веднага след тържественото издигане на националния флаг, Негово Висоокблагоговейнстов свещеноиконом Ромил отслужи благодарствен молебен.

Кмета на община Айтос г-н Едрев поздрави всички присъстващи с "Да живее България".

Деца от училищата на Общината изнесоха богата художествена програма, посветена на Освобождението и независимостта на България.

След празничната програма веселието продължи с концерт на Веселин Маринов.

2015_03_03_002.JPG

2015_03_03_003.JPG

2015_03_03_004.JPG

2015_03_03_005.JPG

2015_03_03_006.JPG

2015_03_03_007.JPG

2015_03_03_008.JPG

2015_03_03_009.JPG

2015_03_03_010.JPG

2015_03_03_011.JPG

2015_03_03_012.JPG

2015_03_03_013.JPG

2015_03_03_014.JPG

2015_03_03_015.JPG

2015_03_03_016.JPG

2015_03_03_017.JPG

В 11:30 ч. в с. Лясково, под звуците на химна на България и на "Ода на радостта" - химн на Европейския съюз, бяха издигнати националния трибагреник и знамето на Евросъюза.

По покана на кмета на селото г-н Енчо Бакалов, Негово Високоблагоговейнство свещеноиконом Ромил отслужи заупокойна молитва за падналите за свободата и независимостта на България воини.

Пред паметника на жертвите, дадени от селото в двете световни войни, кмета изнесе кратко слово и поздрави присъстващите с деня на Освобождението, бе поднесен венец и цветя от жителите на Лясково. Празникът продължи с хоро и общоселско веселие.

2015_03_03_018.JPG

2015_03_03_019.JPG

2015_03_03_020.JPG

2015_03_03_021.JPG

2015_03_03_022.JPG

2015_03_03_023.JPG

2015_03_03_024.JPG

2015_03_03_025.JPG

2015_03_03_026.JPG

2015_03_03_027.JPG

2015_03_03_028.JPG

Неделя православна в Айтос - Александър Звезданов 01/03/2015 - 18:44

Неделя православна в Айтос

2015_03_01_001.JPGВ Неделя Православна (Първа Неделя от Великия пост, 01.03.2015 г., св. прпмчца Евдокия) Негово Високоблагоговейнство свещеноиконом Ромил отслужи света литургия.

"На другия ден Иисус поиска да отиде в Галилея, и намира Филипа и му казва: върви след Мене. А Филип беше от Витсаида, от града Андреев и Петров.

Филип намира Натанаила и му казва: намерихме Иисуса, сина Иосифов, от Назарет, за Когото писа Моисей в Закона, и говориха пророците. А Натанаил му рече: от Назарет може ли да излезе нещо добро? Филип му казва: дойди и виж.

Иисус видя Натанаила да отива към Него и казва: ето истински израилтянин, у когото няма лукавство. Натанаил Му казва: отде ме познаваш? Иисус отговори и му рече: преди Филип да те повика, когато ти беше под смоковницата, видях те. Натанаил Му отговори: Рави! Ти си Син Божий, Ти си Царят Израилев.

Иисус му отговори и рече: ти вярваш, понеже ти казах: видях те под смоковницата; по-големи неща от това ще видиш. И казва му: истина, истина ви говоря: отсега ще виждате небето отворено, и Ангелите Божии да възлизат и слизат над Сина Човечески." [Иоан 1:43-51]


2015_03_01_002.JPG

2015_03_01_003.JPG

2015_03_01_004.JPG 2015_03_01_005.JPG

2015_03_01_006.JPG

2015_03_01_007.JPG 2015_03_01_008.JPG

2015_03_01_009.JPG 2015_03_01_010.JPG

2015_03_01_011.JPG 2015_03_01_012.JPG

2015_03_01_013.JPG 2015_03_01_014.JPG

2015_03_01_015.JPG 2015_03_01_016.JPG

2015_03_01_017.JPG 2015_03_01_018.JPG

2015_03_01_019.JPG 2015_03_01_020.JPG

2015_03_01_021.JPG 2015_03_01_022.JPG

2015_03_01_023.JPG 2015_03_01_024.JPG

2015_03_01_025.JPG

2015_03_01_026.JPG

Тодорова събота в Айтос - Александър Звезданов 01/03/2015 - 08:56

Тодорова събота в Айтос

2015_02_28_000.JPGВ първата събота от Великия пост (Тодорова събота, Преп. Василий изповедник, Св. мчца Кирана Солунска) Негово Високоблагоговейнство свещеноиконом Ромил отслужи света литургия.

"Съботният ден от първата седмица на Великия пост е в памет на св. великомъченик Теодор Тирон.

Почитането на св. Теодор е засвидетелствано още в ранните векове на Църквата, а освен през Великия пост, светецът се почита и на 17 февруари.

Петдесет години след смъртта на св. Теодор гонителят на християните император Юлиан Отстъпник (332 - 363) продължавал да желае възвръщането на езичеството. Знаейки че 40 дни преди Великден християните спазват строг пост, решил да се подиграе с тях и да ги застави да ядат идоложертвена храна. Император Юлиан наредил на градоначалника в Цариград да напръска тайно с кръв от идолски жертви всички постни храни на пазара и християните, като ядат, макар и без да знаят, да се осквернят и тъй да бъдат подиграни и обявени за езичници.

Градоначалникът сторил, каквото му било заповядано. Но за Божието око това не могло да бъде тайна. Бог, Който промишлява за своите раби и не желае да бъде смущавана тяхната вяра, направил да се открие нечестивият замисъл.

Църковното предание разказва, че св. Теодор Тирон се явил на Цариградския Архиепископ Евдоксий, известил му наредбата на Юлиан Отстъпник и му заръчал да съобщи това на верните - да предупреди християните през тази седмица да не вземат никаква храна от пазара. На запитването на Архиепископа: какво да ядат през тия дни, св. Теодор отговорил: да си приготвят коливо - жито, то да им бъде храната. Архиеп. Евдоксий запитал: кой е този, с когото говори, и св. Теодор му известил името си. Предупредени за наредбата, християните не взимали никакви храни от пазара. Юлиан разбрал, че лукавият замисъл е разкрит, останал посрамен и пуснал неосквернена стока на пазара.

Оттогава за благодарност на Първата събота от Великия пост Църквата възпоменава паметта на св. великомъченик Теодор Тирон."


2015_02_28_001.JPG

2015_02_28_002.JPG 2015_02_28_003.JPG

2015_02_28_004.JPG 2015_02_28_005.JPG

2015_02_28_006.JPG 2015_02_28_007.JPG

2015_02_28_008.JPG 2015_02_28_009.JPG

2015_02_28_010.JPG 2015_02_28_011.JPG

2015_02_28_012.JPG 2015_02_28_013.JPG

2015_02_28_014.JPG 2015_02_28_015.JPG

2015_02_28_016.JPG 2015_02_28_017.JPG

2015_02_28_018.JPG 2015_02_28_019.JPG

2015_02_28_020.JPG

Акатист на Пресвета Богородица - I статия - Александър Звезданов 27/02/2015 - 20:32

Малко повечерие с акатист на Пресвета Богородица - I статия

2015_02_27_001.JPG В петък (27.02.2015 г. - преп. Прокопий Декаполит изповедник) Негово Високоблагоговейнство свещеноиконом Ромил отслужи малко повечерие с първата статия от акатиста на Пресвета Богородица.

"Акатист на Пресвета Богородица

Кондак 1
На тебе, Богородице, поборница-воевода, ние твоите раби, след като се избавихме от злини, пеем победни и благодарствени песни. И понеже имаш непобедима сила, от всякакви опасности ни освободи, та велегласно да ти пеем: радвай се Невесто неневестна!

Статия първа, Икос 1

Ангел предстател бе пратен от небето да каже на Богородица: радвай се! - и виждайки, че Ти, Господи, едновременно при тоя безплътен глас, се въплощаваш, стоеше ужасен и викаше към нея така:

Радвай се ти, чрез която ще изгрее радостта; радвай се ти, чрез която клетвата ще изчезне!
Радвай сети, чрез която падналият Адам бе възвърнат; радвй се ти, чрез която Ева се избавя от сълзи!
Радвай се, висота, трудно достижима с човешки мисли; радвай се глъбино, в която мъчно се прониква и с ангелски очи!
Радвай се, защото ти си Царев престол; радвай се, защото носиш Оногова, Който всичко държи!
Радвай се, звездо, която явяваш Слънцето; радвай се, утробо на божественото въплощение!
Радвай се ти, чрез която се обновяват тварите; радвай се ти, чрез която се прекланяме на Твореца!
Радвай се, Невесто неневестна!

Кондак 2

Светата, виждайки себе си чиста, с дръзновение казва на Гавриила: пречудното в твоите думи се показва на душата ми трудно за приемане, защото, как при безсеменно зачатие говориш за рождение, като казваш: Алилуия!

Икос 2

Като искаше да разбере недостижимото за разума, Дева извика към Божия служител: кажи ми, как е възможно да се роди Син из чиста утроба? А той със страх се обърна и и каза така:
Радвай се, таинице на неизказания Божи съвет; радвай се, тиха вяра на молещите се!
Радвай се, начало на Христовите чудеса; радвай се, основа на Неговите истини!
Радвай се, стьлбо небесна, по която слезе Бог; радвай се, мосте, който превеждаш човеците от земята на небето!
Радвай се, преславно чудо на ангелите; радвай се, крайноплачевно поражение на демоните!
Радвай се ти, която неизказно си родила Светлината; радвай се ти, която не си научила никого, как стана това!
Радвай се ти, която превъзхождаш знанието на мъдрите; радвай се ти, която озаряваш ума на верните!
Радвай се, Невесто неневестна!

Кондак 3

Силата на Вишния осени тогава неизкусобрачната да зачене, и нейната благоплодна утроба показа като приятна нива на всички, които желаят да пожънат спасение, пеейки: Алилуия!

Икос 3

Като прие в утробата си Бога, Дева бързо отиде при Елисавета, младенецът на която, щом позна нейния поздрав, ре радваше и с играене, като с песни, викаше към Богородица:
Радвай се, клонче на неувяхващата младочка; радвай се, придобивко на безсмъртния плод!
Радвай се ти, която отглеждаш Човеколюбфца земеделец; радвай се ти, която си родила Насадителя на нашия живот!
Радвай се, ниво, която раждаш изобилни щедрости; радвай се, трапезо, която носиш обилно очищение!
Радвай се, защото ти правиш да разцъфти раят на сладостите; радвай се, защото ти приготвяш пристанище за душите!
Радвай се, приятно молитвено кадило; радвай се, очищение на целия свят!
Радвай се, Божие благоволение към смъртните; радвай се, дързновение на смъртните към Бога!
Радвай се, Невесто неневестна!

Кондак 4

Имайки в себе си буря от помисли на съмнения, целомъдреният Йосиф се смути, като гледаше към тебе небрачната и те мислеше, Непорочна, че си бракоукрадена. Но, като узна, че си заченала от Духа Светаго, рече: Алилуия!"


2015_02_27_002.JPG

2015_02_27_003.JPG

2015_02_27_004.JPG

2015_02_27_005.JPG

2015_02_27_006.JPG

2015_02_27_007.JPG

2015_02_27_008.JPG

2015_02_27_009.JPG

2015_02_27_010.JPG

Преждеосвещена света литургия - Александър Звезданов 25/02/2015 - 17:38

Преждеосвещена света литургия

2015_02_25_001.JPGВ първата сряда от Великия пост Негово Високоблагоговейнство свещеноиконом Ромил отслужи преждеосвещена света литургия. На клира службата огласяше Негово Високопреподобие архимандрит Димитрий.

Богомолците, които не са приемали храна и вода през последните три дни, приеха причастие с йорданска вода, след което могат да могат да се придържат към строгия пост през първата седмица - растителна храна без вино и елей.

2015_02_25_002.JPG

2015_02_25_003.JPG

2015_02_25_004.JPG

2015_02_25_005.JPG

2015_02_25_006.JPG

2015_02_25_007.JPG

2015_02_25_008.JPG

2015_02_25_009.JPG

2015_02_25_010.JPG

Предстоящи богослужения - Александър Звезданов 24/02/2015 - 12:24

Предстоящи богослужения

cress_1.jpg25. февруари - сряда (Св. Тарасий, архиеп. Константинополски)
7:00 ч - Преждеосвещена света литургия в храм "Св вмчк Димитрий Солунски" - гр. Айтос. (Православните Християни, които са тримерили, ще получат причастие с Иорданска вода.)

27. февруари - петък (Преп. Прокопий Декаполит изповедник)
15:30 ч - Малко повечерие с Богородичен акатист I статия в храм "Св вмчк Димитрий Солунски" - гр. Айтос

28. февруари - събота (Тодорова събота. Преп. Василий изповедник. Св. мчца Кирана Солунска)
9:00 ч - Св. литургия в "Св вмчк Димитрий Солунски" - гр. Айтос

01. март - неделя († Първа Неделя на Великия пост - Православна. Св. прпмчца Евдокия.)
9:00 ч - Св. литургия в храм "Св вмчк Димитрий Солунски" - гр. Айтос

Неделя Сиропустна - Александър Звезданов 22/02/2015 - 17:03

Неделя Сиропустна

2015_02_22_001.JPGВ Неделя Сиропустна (22.02.2015 г, Намиране честните мощи на св. мчци в Евгения) Негово Високоблагоговейнство свещеноиконом Ромил отслужи света литургия.

"Защото, ако простите на човеците съгрешенията им, и вам ще прости Небесният ви Отец;
ако ли не простите на човеците съгрешенията им, и вашият Отец няма да прости съгрешенията ви.
Също, кога постите, не бивайте намръщени като лицемерните; защото те си правят лицата мрачни, за да се покажат пред човеците, че постят. Истина ви казвам, те получават своята награда.
А ти, кога постиш, помажи главата си и умий лицето си,
та да се покажеш, че постиш не пред човеците, но пред твоя Отец, Който е на тайно; и твоят Отец, Който вижда в скришно, ще ти въздаде наяве.
Не си събирайте съкровища на земята, дето ги яде молец и ръжда, и дето крадци подкопават и крадат;
но събирайте си съкровища на небето, дето ни молец, ни ръжда ги яде, и дето крадци не подкопават и не крадат;
защото, дето е съкровището ви, там ще бъде и сърцето ви."[Мт 6:14-21]


В проповедта си о. Ромил говори за важността на прошката, на която е посветено Неделното Евангелие и пожела на всички лек и душеспасителен пост. Обърна особено внимание на тримеренето (неприемане на храна и вода през първите три дни от Великия пост) и препоръча на всички, които не са болящи, да започнат с Божията помощ тримерене, но да продължат докато имат сили да издържат, а не да си навредят на здравето. Предупреди и да внимаваме по време на тримеренето и поста да не бъдем съблазън за братята и сестрите си.

След светата литургия всеки от енориашите поиска прошка първо от свещеника, а след това и от всеки брат и сестра с думите "простено, прости". Така бе извършено взаимното опрощаване между богомолците в храма.

2015_02_22_002.JPG

2015_02_22_003.JPG

Заупокойна молитва за иеродякон Игнатий - Александър Звезданов 19/02/2015 - 11:51

Заупокойна молитва за иеродякон Игнатий

2015_02_19_001.JPGНа 19.02.2015 г. (Св. ап. Архип, Филимон и мчца и равноап. Апфия. Преп. Доситей. Преп. Равула), Негово Високоблагоговейнство свещеноиконом Ромил отслужи заупокойна молитва за иеродякон Игнатий (Васил Левски) по случай 142 г от обесването му. Присъстваха кмета на града, зам-кмета, ученици и учители от айтоските училища и детски градини, много граждани.

Децата от ЦДГ "Радост" изнесоха вълнуваща художествено-музикална програма, специално подготвена за да представи делото на "Апостола на свободата" иеродякон Игнатий. Кмета г-н В. Едрев специално благодари на децата и на техните учители за прекрасната програма и се снима с тях за спомен.

Пред барелефа и паметната плоча на Васил Левски,поставени на стената на храм "Св. вмчк Димитрий Солунски", бяха поднесени цветя от кмета на община Айтос, от Общинския съвет, от училища и детски градини, от ветераните туристи, от политически партии и граждани на Айтос.

2015_02_19_002.JPG

2015_02_19_003.JPG

2015_02_19_004.JPG

2015_02_19_005.JPG

2015_02_19_006.JPG

2015_02_19_007.JPG

2015_02_19_008.JPG

2015_02_19_009.JPG

2015_02_19_010.JPG

2015_02_19_011.JPG

2015_02_19_012.JPG

2015_02_19_013.JPG

2015_02_19_014.JPG

2015_02_19_015.JPG

2015_02_19_016.JPG

2015_02_19_017.JPG

2015_02_19_018.JPG

2015_02_19_019.JPG

2015_02_19_020.JPG

2015_02_19_021.JPG

СтартПредишен10 предишни страници [ 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 ] 10 следващи странициСледващКрай
Православни връзки
Препоръчваме
Енорийски вестник

Брой трети от десетата година

на в-к "Православни вести" излезе на Въведение Богородично (21 ноември 2016 г.). Копие от вестника може да изтеглите от ТУК

broi113.png

Регистрация

 Брой на членовете 44 членове


Изпрати съобщение.
в момента онлайн:


няма посетители
Календар

Уебмастер
Напиши на Александър Звезданов  Обратна връзка
Добавикъм предпочитани  Предпочитани
Препоръчай на приятел  Препоръчай!
Мобилна версия   Мобилна версия
Посещения

 397416  общо

 5 посетители онлайн

^ Нагоре ^

© Църковно настоятелство при храм "Св вмчк Димитрий Солунски" - гр. Айтос, 2007 - 2016 г
GuppY - http://www.freeguppy.org/    Site powered by GuppY v4.5.18 © 2004-2005 - CeCILL Free License   GuppY - http://www.freeguppy.org/

Страницата е генерирана за 0.22 секунда