Важно!
29. юни:
† Св. първовърховни апостоли Петър и Павел (Петровден)

30. юни:
Събор на св. славни и всехвални 12 апостоли
За храма и енорията
Св. вмчк Димитър Солунски Духовно ръководство Айтоска енория Връзка с храма Документи На поклонение От Светия Синод
Православие
1. Молитви 2. Още 3. Постите 4. На прага на храма 5. Вяра и живот 6. Притчи
news.gifНовини


Света литургия в с. Лясково - Александър Звезданов 22/12/2013 - 18:53

Света литургия в с. Лясково

2013_12_22_001.JPGВ Неделя преди Рождество Христово (22. декември 2013 г, сед Рождество Христово. св. вмчца Анастасия) Негово Високоблагоговейнство свещеноиконом Ромил отслужи света литургия в храм "Св. Архангел Михаил" в с. Лясково.

На клира Негово Високоблагоговейнство ставрофорениконом Тодор огласяше службата.

Някой православни християни от енорията приеха Свето причастие след пост, покаяние и изповед.

На светата литургия присъстваха жители на селото, гости от Айтос и кметския наместник г-н Енчо Бакалов.

"Книга за живота на Иисуса Христа, Син Давидов, Син Авраамов.
Авраам роди Исаака; Исаак роди Иакова; Иаков роди Иуда и братята му;
Иуда роди Фареса и Зара от Тамар; Фарес роди Есрома; Есром роди Арама;
Арам роди Аминадава; Аминадав роди Наасона; Наасон роди Салмона;
Салмон роди Вооза от Раав; Вооз роди Овида от Рут; Овид роди Иесея;
Иесей роди цар Давида; цар Давид роди Соломона от Уриевата жена;
Соломон роди Ровоама; Ровоам роди Авия; Авия роди Аса;
Аса роди Иосафата; Иосафат роди Иорама; Иорам роди Озия;
Озия роди Иоатама; Иоатам роди Ахаза; Ахаз роди Езекия;
Езекия роди Манасия; Манасия роди Амона; Амон роди Иосия;
Иосия роди Иоакима; Иоаким роди Иехония и братята му - през време на преселението Вавилонско.
А след преселението Вавилонско Иехония роди Салатииля; Салатиил роди Зоровавеля;
Зоровавел роди Авиуда; Авиуд роди Елиакима; Елиаким роди Азора;
Азор роди Садока; Садок роди Ахима; Ахим роди Елиуда;
Елиуд роди Елеазара; Елеазар роди Матана; Матан роди Иакова;
Иаков роди Иосифа, мъжа на Мария, от която се роди Иисус, наричан Христос.
И тъй, всички родове от Авраама до Давида са четиринайсет рода; и от Давида до Вавилонското преселение - четиринайсет рода; и от Вавилонското преселение до Христа - четиринайсет рода.
А рождението на Иисуса Христа стана тъй: след сгодяване на майка Му Мария за Иосифа, преди още да бяха се те събрали, оказа се, че тя е непразна от Духа Светаго.
А Йосиф, мъж й, понеже беше праведен и не желаеше да я осрами, поиска тайно да я напусне.
20. Но когато намисли това, ето, Ангел Господен му се яви насъне и каза: Иосифе, син Давидов, не бой се да приемеш Мария, жена си; защото заченалото се в нея е от Духа Светаго;
тя ще роди Син, и ще Му наречеш името Иисус; защото Той ще спаси народа Си от греховете му.
А всичко това стана, за да се сбъдне реченото от Господа чрез пророка, който каза:
23. "ето, девицата ще зачене в утробата си и ще роди Син, и ще Му нарекат името Емануил", което ще рече: с нас е Бог.
Като стана от сън, Йосиф направи, както му бе заповядал Ангелът Господен, и прие жена си.
И не познаваше я, докле тя роди своя първороден Син; и той Му нарече името Иисус.[Мат 1:1-25]"


2013_12_22_002.JPG

2013_12_22_003.JPG

2013_12_22_004.JPG

2013_12_22_005.JPG

2013_12_22_006.JPG

2013_12_22_007.JPG

2013_12_22_008.JPG

2013_12_22_009.JPG

2013_12_22_010.JPG

2013_12_22_011.JPG

2013_12_22_012.JPG

2013_12_22_013.JPG 2013_12_22_014.JPG

2013_12_22_015.JPG 2013_12_22_016.JPG

2013_12_22_017.JPG

2013_12_22_018.JPG

2013_12_22_019.JPG

2013_12_22_020.JPG

Игнажден в Айтос - Александър Звезданов 21/12/2013 - 16:21

Игнажден в Айтос

2013_12_20_001.jpgНа 20. декември 2013 г., когато Светата Православна Църква почита св. Игнатий Богоносец и св. Йоан Кронщадски, Негово Високоблагоговейнство свещеноиконом Ромил отслужи света литургия.

На клира службата огласяше Негово Високоблагоговейнствмо ставрофорениконом Тодор.

Някои православни християни приеха Свето Причастие по време на литургията след като се бяха подготвили достойно с пост, покаяние и изповед.

"Апостолите Христови веднъж спорели помежду си кой от тях е най-голям. Иисус Христос, като чул за какво спорят, повикал едно дете, прегърнал го, поставил го сред тях и казал:

"Ако не се обърнете и не станете като деца, няма да влезете в Царството небесно. Който се смири като това дете, той е по-голям в Царството небесно. И който приема едно такова дете в Мое име, Мене приема" [Матея 18:2-5].

Върху това дете, което прегърнал Иисус Христос, пребъдвало Божието благословение. Според преданието това дете е Игнатий Богоносец, който по-късно бил ученик на св. Йоан Богослов, а след това епископ на Антиохийската църква. Като такъв той се удостоил да приеме за името на Христа мъченически венец.

Св. Игнатий, възведен от съвета на всички св. апостоли за епископ на Антиохия, мъдро управлявал паството си, без да жали трудове и грижи, като проявявал във всичко апостолска ревност. Той безбоязнено и усърдно проповядвал словото Божие и мнозина довел до познание на Христа. Пръв въвел в Антиохийската църква пеенето на божествените песни от два хора, което после било прието и от другите християнски църкви. Паството наричало своя епископ Богоносец, защото той самият казвал, че носи в сърцето си Бога.

По случай победите на император Траян (98-117) в Антиохия били устроени тържества и веселия. Християните не могли да вземат участие в тържествата, понеже те били свързани с езически обреди. Съобщили за това на императора, обвинявайки особено техния епископ като враг на езическите богове. Траян, като пристигнал в Антиохия, го повикал:

- Ти ли се наричаш Богоносец – запитал го той – и се противиш на нашите повеления, като се стараеш да водиш цяла Антиохия след твоя Христос?

- Аз съм – твърдо отговорил епископът.

- Та какво е това название – Богоносец? – запитал царят.

- Богоносец е тоя – отговорил Игнатий, - който носи Христа в душата си.

- Та ти носиш твоя Христос в себе си? – пак го запитал Траян.

- Наистина Го нося – казал светият Богоносец, - защото в словото Божие е написано: "Ще се поселя в тях и ще ходя между тях" [2 Кор. 6:16, Лев. 26:12].

Траян дълго се опитвал да склони Игнатия да се отрече от Христа, като осмивал вярата му и му обещавал почести и слава, ако се отрече. Но на всички увещания Богоносецът отговарял, че за него е по-добре да страда за Христа, отколкото, като се отрече от него, да живее във величие и слава. Съдиите, мислейки да го изобличат със собствените му думи, казали му: "Ти сам говориш, че твоят Бог умрял. Може ли мъртвият да спаси и да дарува живот? Нашите богове ние считаме безсмъртни".

- Моят Господ и Бог станал човек за нас – отговорил Игнатий, - и за нашето спасение и по собствено благоволение приел кръст, смърт и погребение. След това възкръснал в третия ден, като съкрушил вражеската сила, възлязъл пак на Небето, откъдето слязъл да ни дигне от падението и отново да ни въведе в рая, из който ние така злополучно сме били изхвърлени. Той ни е дарувал повече блага, отколкото сме имали по-рано. Кой от вашите богове е сторил подобно нещо?

След това св. Игнатий започнал да разкрива с примери от езическата митология всичката нелепост на езичеството. Тогава Траян го осъдил на смърт. Отвели епископа в тъмница, за да го предадат след това да бъде изяден от зверовете. Но като знаели, че често твърдостта на мъчениците сред тежките страдания довеждала езичниците към вяра в Христа, решили да пратят Игнатий за наказание в Рим, където народът ще види в него обикновен престъпник, осъден на смърт за своите престъпления.

Така и направили. Траян тръгнал на поход, а Игнатий, свързан с вериги, бил отправен за Рим. Но нито умората от далечния път, нито близостта на смъртта не могли да сломят в него твърдостта на духа. Той радостно отивал на смърт за името на възлюбения Христа, като утешавал християните, които с плач се трупали около него по градовете, през които минавал: Селевкия, Смирна, всички градове на Мала Азия. Той в Смирна прекарал известно време със св. Поликарп, също ученик на св. Йоан Богослов, и оттам написал послания до църквите – Ефеска, Магнезийска, Тралийска и Римска. Тия послания, стигнали до нас, съдържат истинското християнско учение. В тях е изразена пламенната любов към Бога и към ближните. Пълен с искрено смирение, Игнатий пише на ефеските християни:

"Аз не ви заповядвам като такъв, който има власт, понеже, макар и да съм свързан с Христа, не съм още съвършен в Христа. Аз сего току-що начевам да бъда негов ученик, а ви говоря като учител. Покрепете ме чрез вашата вяра, вашето търпение! Любовта ми към вас ме подбужда да ви пиша и да ви моля да следвате пътя Господен!"

Игнатий убеждава християните да пазят помежду си единодушие и любов, да се покоряват на своите пастири, да се предпазват от лъжеучители, каквито имало много по онова време.

"Непрестанно и усърдно се молете за всички – пише той, - защото и неверните могат да се обърнат. Вашият свят живот да им послужи като наставление... Не изоставяйте молитвените събрания! Чрез тях отслабва властта на дявола, и силата му се разрушава чрез единодушието на вашата вяра".

Виждайки какво участие християните взимат в неговата съдба и как са огорчени от смъртната присъда над него, Игнатий започнал да се бои да не би римските християни да се опитат да го спасят. Затова той от Смирна им написал послание, в което се стараел да ги убеди, че отива на смърт доброволно и ги моли с нищо да не пречат на неговото смъртно наказание.

Скоро след това Игнатий напуснал Смирна и се отправил за Рим. По пътя написал още три послания, от които едното било до Поликарп, комуто дава наставления за задълженията на епископа.

Като приближили до Потиола, той искал да слезе на брега, за да тръгне по пътя, по който някога вървял св. ап. Павел, но силният вятър попречил на кораба да спре, и след известно време излезли на брега на Остия и оттам продължили пътя за Рим. Спътниците скърбели за него, римските християни силно желаели да го спасят. Но той повторил просбата си и бил предаден в ръцете на управителя. Управителят, като узнал волята на императора, заповядал да приготвят зверовете, и в празничен ден, пред многоброен народ, Игнатий бил доведен на мястото на наказанието. Придружавали го християни и заедно с тях той се помолил да прекрати Господ гонението, да даде мир на Своята Църква и да внуши на всички вярващи взаимна любов.

Като слушали, че постоянно повтарял името на Иисус Христос, езичниците запитали защо така често повтаря това име. Св. Игнатий отговорил, че понеже в сърцето му е написано името на Иисуса Христа, затова устата му изповядват Този, Когото той винаги носи в сърцето си.

Св. Игнатий БогоносецБог дарувал на св. Игнатий сила безбоязнено да срещне ужасната смърт. Преди смъртта, обръщайки се към народа, той с висок глас казал:

"Знайте, римски граждани, че не за злодеяние и престъление съм осъден на смърт, а за моя Бог, от Чиято любов съм завладян и Когото ненаситно желая! Аз съм Негова пшеница и чрез зъбите на зверовете се смилам, за да стана чист хляб за Него!"

Едва успял да изговори тия думи, и лъвовете се нахвърлили и го разкъсали. Християните събрали неговите кости и по-късно ги пренесли в Антиохия. Дълго те плакали и скърбели за него. На някои от тях светецът се явявал, като ги утешавал в скръбта.

Когато Траян узнал как мъжествено и радостно Игнатий отишъл на смърт за своя Бог, съжалил, че го осъдил на смърт, и като се убедил, че християните са люде честни и добри, във всичко покорни на неговите закони, освен в случаите, когато законите са противни на тяхната вяра, той заповядал да ги оставят на мира и да прекратят всяко гонение против тях."


2013_12_20_002.jpg

2013_12_20_003.jpg

2013_12_20_004.jpg

2013_12_20_005.jpg

2013_12_20_006.jpg

2013_12_20_007.jpg

2013_12_20_008.jpg

2013_12_20_009.jpg 2013_12_20_010.jpg

2013_12_20_011.jpg 2013_12_20_012.jpg

2013_12_20_013.jpg

2013_12_20_014.jpg

2013_12_20_015.jpg

2013_12_20_016.jpg

Света литургия в с. Пирне - Александър Звезданов 15/12/2013 - 23:38

Света литургия в с. Пирне

2013_12_15_001.JPGНа 15. декември 2013 г. когато Светата Православна Църква почита светите праотци и св. свщмчк Елевтерий и преп. Павел Латрийски, Негово Високоблагоговейнство свещеноиконом Ромил отслужи света литургия в храм "Св. Атанасий" - с. Пирне.

Присъстваха жители и гости на селото. Тези, които са бяха подготвили с пост, покаяние и изповед, приеха Свето Причастие.

При освещаването на храма в с. Пирне от Негово Високопреосвещенство Г-н Г-н Иоаникий, митрополит Сливенски в Светия престол бяха положение свети мощи от свети свщмчк Елевтерий.

"Св. Елевтерий, римлянин от знатен произход, получил от майка си Антия, обърната в християнство от самия апостол Павел, християнско възпитание. Получил и добро образование, той от младини се посветил да служи на Бога.

На 15-годишна възраст бил ръкоположен за дякон на папа Анаклет, а като станал 18-годишен получил сан презвитер.

На 20 г. бил възведен в сан епископ Илирийски и скоро се показал на висотата на своето звание със светостта на живота си и с дейно разпространение и укрепване на християнството сред паството си.

Слухът за неговата успешна дейност в полза на преследваното християнство достигнал до Рим. Император Адриан го извикал и след много изтезания заповядал да обезглавят този Христов изповедник.

Поразен от чудесата, станали при изтезанията на Елевтерий, до когото не се докоснали пуснатите срещу него зверове и който сред огъня останал невредим, сам перфектът Коривон се обърнал към Христа и приел заедно с Елевтерий мъченическа смърт.

Пострадала и майката на Елевтерий, Антия, която дошла да целуне умрелия си син. Тя също била обезглавена. Били посечени с меч още и двамата мъчители на Елевтерий, които по време на мъченията повярвали в Христа.

Мощите на свещеномъченик Елевтерий сега се намират в Рим, в църквата "Св. мъченица Сусана". "


2013_12_15_002.JPG

2013_12_15_003.JPG

2013_12_15_004.JPG

2013_12_15_005.JPG

2013_12_15_006.JPG

2013_12_15_007.JPG

2013_12_15_008.JPG

2013_12_15_009.JPG

2013_12_15_010.JPG

2013_12_15_011.JPG 2013_12_15_012.JPG

2013_12_15_013.JPG 2013_12_15_014.JPG

2013_12_15_015.JPG

2013_12_15_016.JPG

2013_12_15_017.JPG

2013_12_15_018.JPG

2013_12_15_019.JPG

Десета Неделя след Неделя подир Въздвижение - Александър Звезданов 08/12/2013 - 17:33

Десета Неделя след Неделя подир Въздвижение

2013_12_08_001.JPGВ Десетата Неделя след Неделя подир Въздвижение, когато Светата Православна Църква почита св. Патапий, Негово Високоблагоговейнство свещеноиконом Ромил отслужи света литургия.

Някои от енориашите приеха Свето причастие след пост, покаяние и изповед.

"В една от синагогите Той поучаваше в събота;
и ето една жена с немощен дух от осемнайсет години; тя беше прегърбена и не можеше никак да се изправи.
Като я видя Иисус, повика я и рече и: жено, освобождаваш се от недъга си!
И сложи ръцете Си върху нея; и тя веднага се изправи и славеше Бога.
При това началникът на синагогата, негодувайки, задето Иисус в събота изцери, заговори и рече на народа: шест дена има, през които трябва да се работи; в тях дохождайте и се лекувайте, а не в съботен ден.
Господ му отговори и рече: лицемерецо, не отвързва ли всеки от вас вола си или осела си от яслите в събота, и не води ли да го пои?
А тая дъщеря Авраамова, която сатаната е свързал, ето вече осемнайсет години, не биваше ли да се освободи от тия връзки в съботен ден?
И когато Той говореше това, всички, които бяха против Него, изпитваха срам; а целият народ се радваше за всички славни дела, вършени от Него. [Лука 13:10-17]"


2013_12_08_002.JPG

2013_12_08_003.JPG

2013_12_08_004.JPG

2013_12_08_005.JPG

2013_12_08_006.JPG

2013_12_08_007.JPG

2013_12_08_008.JPG

2013_12_08_009.JPG

2013_12_08_010.JPG

2013_12_08_011.JPG

2013_12_08_012.JPG

2013_12_08_013.JPG

2013_12_08_014.JPG

2013_12_08_015.JPG 2013_12_08_016.JPG

2013_12_08_017.JPG 2013_12_08_018.JPG

2013_12_08_019.JPG

2013_12_08_020.JPG

2013_12_08_021.JPG

2013_12_08_022.JPG

2013_12_08_023.JPG

2013_12_08_024.JPG

2013_12_08_025.JPG

Пътепис от поклонение до Света гора - Александър Звезданов 07/12/2013 - 10:33

Пътепис от поклонение до Света гора

T2013_001.jpgНа сайта е публикуван пътепис от две поклонения до Зографската света обител на Атон (Света гора). Авторът описва своите впечатления и преживявания от поклоненията си през м.май и м.ноември 2013 г. до българската крепост на християнството.

"По време на царуването на император Лъв Мъдри и цар Симеон Велики имало трима братя по плът, а най-вече по дух - Моисей, Аарон и Иоан, родени в Охрид, от рода на цар Юстиниан.

От голяма любов към Бога те дали обет на Премъдрия Промислител да оставят света и това, което е в него - слава, богатство и знаменитостта на своя род, - и да приемат върху себе си Ангелски образ - монашество.

За да отблъсват успешно от себе си демонските изкушения и да умъртвяват страстите на собствената си плът, те избрали да живеят в дълбоко уединение, на южната страна на Атонската пустиня.

Направили за себе си три заслона недалече един от друг, за да се подвизават в бдение и въздържание със слово и божествени песнопения.

Навсякъде се разнесла славата за техния добродетелен живот, идвали мнозина и от самите царски чертози и се присъединявали към техния чин и добродетели.

Това богоизбрано стадо се увеличавало с всеки изминал ден и те се посъветвали да изградят от царското си съкровище обща обител.

По Божи промисъл открили в горските дебри място с неизречено благоухание и в годината 919 от Рождество Христово съградили малък съборен храм, на който искали да дадат име. Едни казвали да бъде на Великия Николай, Мирликийски Чудотворец, други на свети Климент - Охридския чудотворец. Заради братската любов, въздържайки се от несъгласие, решили, че е по-добре да се обърнат с молитва към Бога и Той Сам да определи на чие име да се посвети църквата.

И ето, в дълбока нощ, в часа на най-пламенната им молба необикновена светлина, по-силна от слънчевата, се разляла от новопостроения храм, а когато дошло утрото, те влезли в храма и видели нещо чудно и изключително. На приготвената дъска, положена на Светия Престол, имало самоизписан образ на свети великомъченик Георги, от който през тази нощ излизало небесното сияние и осветявало смирената пустиня.

Заради тази самоизписана икона нарекли храма „Свети Георги Зограф“ - т.е. „живописец“.

Така възникнал манастирът „Зограф“ - с дадено от Бога име и засвидетелствано от Него чрез велико чудо."


Пътеписът може да прочете в меню "За храма и енорията" раздел "На поклонение" статия "До Света гора 2013 г." или като щракнете с мишката ТУК

Никулден в Айтос - Александър Звезданов 07/12/2013 - 10:20

Никулден в Айтос

2013_12_06_000.JPGВ деня, в който Светата Православна Църква почита св. Никоолй Мирликийски Чудотворец (06. декември), православните християни в Айтос почетохме светеца със света литуригя, отслужена от Негово Високоблагоговейнство свещеноиконом Ромил. На клира службата огласяше Негово Високоблагоговейнство ставрофорениконом Тодор.

"Правило на вярата и образец на кротост, учител на въздържанието
те показа на Твоето стадо Този, Който е истината на нещата,
поради това със смирението придоби величие, а с нищетата богатство,
отче свещеноначалниче Николае,
моли Христа Бога да се спасят нашите души. (Тропар на св. Николай, гл.4)

В Мир, свети, свещенодейственик си се показал,
Христовото Евангелие изпълнил, положил си душата си за твоите люде
и си спасил невинните от смърт,
ето защо си се осветил като велик таиник на Божията благодат.(Кондак, глас 3)"


Някой православни християни след пост, покаяние и изповед приеха Свето Причастие.

В проповедта си о. Ромил говори за добрините, извършени от Чудотвореца св. Николай, поздрави всички именници и пожела на всеки достойно да почете Божия светител.

2013_12_06_001.JPG

2013_12_06_002.JPG

2013_12_06_003.JPG

2013_12_06_004.JPG

2013_12_06_005.JPG

2013_12_06_006.JPG 2013_12_06_007.JPG

2013_12_06_008.JPG

2013_12_06_009.JPG

2013_12_06_010.JPG

2013_12_06_011.JPG

2013_12_06_012.JPG

2013_12_06_013.JPG

2013_12_06_014.JPG

2013_12_06_015.JPG

2013_12_06_016.JPG

2013_12_06_017.JPG

2013_12_06_018.JPG

Почитаме св. Сава Освещени - Александър Звезданов 05/12/2013 - 19:40

Почитаме св. Сава Освещени

2013_12_05_001.JPGНа 05.12.2013 г (Преп. Сава Освещени. Преп. Нектарий Битолски) Негово Високоблагоговейнство свещеноиконом Ромил отслужи света литургия.

На аналоя бе поставена за поклонение икона на св. Сава Освещени, благословение от игумена на манастира на св. Сава, предадено на о. Ромил при поклонението му до Светите земи.

Православните християни, които след пост са се покаяли и изповядали, приеха Свето Причастие.

В проповедта си о. Ромил говори за живота на св. Сава.

"Свети Сава, основателят на много манастири в Палестина и на знаменитата лавра, известна под неговото име, се родил в областта Кападокия през ІV век от богати и знатни родители. Поради несъгласие между роднините, на които било поверено неговото възпитание през време на служебното пътуване на баща му в Александрия, той още 18-годишен се поселил в манастир. Там получил образование, обикнал монашеския живот и бил постриган за монах. Желаейки да служи на Бога в по-усамотено място, младият монах оставил манастира, в който живял, и се отправил за Йерусалим да се поклони на светите места и да посети палестинските пустинници.

По онова време на Изток бил прочут със своя строг постнически живот преподобни Евтимий Велики. Сава поискал да постъпи в числото на неговите ученици, но Евтимий го поверил на блажени Теоктист, брат в съседния манастир. Като го благословил, преп. Евтимий предсказал, че Сава ще просияе в иноческия живот, ще стане основател на обширна лавра и ще бъде славен наставник на всички палестниски отшелници.

В Теоктистовия манастир Сава се предал изцяло в служба на Бога и минал всички монашески служби с безропотно послушание и усърден труд. Всички се чудели на неговия строго добродетелен живот. Веднъж, пътувайки за Александрия, той срещнал по пътя родителите си, които искали да го отклонят от иноческия живот, но накрай отстъпили пред неговата непоколебима воля.

Като прекарал дванадесет години в манастира, Сава пожелал по-голямо усамотение. Поселил се в една пещера и там прекарвал дни и нощи в молитва и труд. Работата му се състояла в плетене на кошници, за които от манастира му давали хляб и плодове. Така прекарал пет години, а после отишъл при преп. Евтимий Велики. След смъртта на този велик подвижник Сава живял известно време в Йорданската пустиня, в манастира на преподобни Герасим.

Но преподобни Сава желаел пълна самота, за да може всецяло да се предаде на молитва и богомислие. Веднъж, като заспал след дълга молитва, в съня си видял ангел, който му посочил една пещера на онова място, където се намирал изсъхналият Силоамски поток. Като се събудил, Сава се отправил към това място, намерил пещерата и се поселил в нея. Цял ден и през по-голямата част от нощта той се молел и пеел псалми, като се хранел само с корени, които растели покрай пещерата.

Един ден, както събирал корени в пустинята, той видял четири разбойници, които били гладни и изнемощели. Пустинножителят изсипал пред тях събраните корени, и от тогава благодарните разбойници започнали понякога да му носят хлюб и плодове. Сава, облян в сълзи, си говорел: "О, горко на душата ми! Тия люде за едно благодеяние тъй щедро плащат. А ние получаваме всекидневно от Бога благодеяния, но не благодарим, а в нехайство прекарваме дните си и не изпълняваме Неговите повели."

Тъй в постоянна молитва и съвършено уединение прекарал Сава няколко години. След това при него започнали да идват и други, които желаели тих и усамотен живот. Постепенно цялата долина на Силоамският поток се заселила от пустиножители. Оставили всички грижи за тукашния живот, те само на Бога възлагали своите надежди. Постоянно се молели, спазвали безмълвие и строго въздържание, и Бог чудесно ги охранявал. Преданията за пустиножителите са пълни с примери за чудесния Божи промисъл за тях: ту по чудесен начин им се изпращала храна; ту на жадуващ сред горещата пустиня се откривал неизвестен извор; пустинните зверове послушно оставяли своите леговища в пещерата, избрана от своя пустинник за жилище; чрез силата на кръста се прогонвали бесовски видения, смущаващи понякога самотния пустинник – с една дума всемогъщата Божия десница не преставала да укрепява и опазва отшелниците сред страданията, подвизите и трудовете на избрания от тях живот.

След много години, прекарани в палестинската пустиня, Сава имал радостта да види майка си, която, след като овдовяла, се поселила в един женски манастир близо до Йерусалим. Като получил след нейната смърт богато наследство, Сава построил няколко манастира и болници, основал две страноприемници – една в Йерихон, а другата при пещерите, из които вече се оформила лаврата или големият манастир. В него се събрали много братя и йерусалимският патриарх поставил Сава за духовен ръководител на отшелническите обители. Той поучавал братята с думи и със своя пример, учел ги на кротост, смирение, безмълвие, упование на Бога и на пълно отречение от собствената си воля. Починал тихо в пещерата си на 94-годишна възраст в 533 година. "


2013_12_05_002.JPG

2013_12_05_003.JPG

2013_12_05_004.JPG

2013_12_05_005.JPG

2013_12_05_006.JPG

2013_12_05_007.JPG 2013_12_05_008.JPG

2013_12_05_009.JPG

2013_12_05_010.JPG

2013_12_05_011.JPG

Предстоящи богослужения - Александър Звезданов 01/12/2013 - 22:29

Предстоящи богослужения в храм "Св. вмчк Димитрий Солунски" - гр. Айтос

04. декември (Св. вмчца Варвара. Преп. Йоан Дамаскин):
9:00 ч Света литургия

05. декември (Преп. Сава Освещени. Преп. Нектарий Битолски):
9:00 ч Света литургия

06. декември († Св. Николай, архиеп. Мирликийски, Чудотворец - Никулден):
9:00 ч Света литургия

14 Неделя след Неделя подир Въздвижение - Александър Звезданов 01/12/2013 - 22:23

14 Неделя след Неделя подир Въздвижение

2013_12_01_001.JPGВ четиринадесетата Неделя след Неделя подир Въздвижение, когато Светата Православна Църква почита св. прор. Наум и св. Филарет Милостиви, Негово Високоблагоговейнство свещеноиконом Ромил отслужи света литургия.

Някой православни християни след поста, покаяние и изповед приеха Свето Причастие.

В проповедта си о. Ромил говори за нападенията над Православната Църква в последно време и призова всички по време на поста да не се поддават на изкушения и осъждане на когото и да е, а достойно да посрещнат Рождество Христово.

"А когато Той се приближаваше до Иерихон, един слепец седеше край пътя и просеше;
и като чу да минава край него народ, попита: какво е това?
Обадиха му, че Иисус Назорей минава.
Тогава той завика и каза: Иисусе, Сине Давидов, помилуй ме!
Тия, които вървяха напред, смъмраха го, за да мълчи; но той още по-високо викаше: Сине Давидов, помилуй ме!
Иисус се спря и заповяда да Му го доведат. И когато оня се приближи до Него, попита го:
какво искаш да ти сторя? Той рече: Господи, да прогледам.
Иисус му рече: прогледай! твоята вяра те спаси.
И той веднага прогледа и тръгна след Него, славейки Бога. И целият народ, като видя това, въздаде Богу хвала.[Лука 18:35-43]"


2013_12_01_002.JPG

2013_12_01_003.JPG

2013_12_01_004.JPG

2013_12_01_005.JPG

2013_12_01_006.JPG 2013_12_01_007.JPG

2013_12_01_008.JPG 2013_12_01_009.JPG

2013_12_01_010.JPG 2013_12_01_011.JPG

2013_12_01_012.JPG 2013_12_01_013.JPG

2013_12_01_014.JPG

2013_12_01_015.JPG

2013_12_01_016.JPG

2013_12_01_017.JPG

2013_12_01_018.JPG

2013_12_01_019.JPG

2013_12_01_020.JPG

2013_12_01_021.JPG

2013_12_01_022.JPG

2013_12_01_023.JPG

Света литургия за Андреевден - Александър Звезданов 30/11/2013 - 12:08

Света литургия за Андреевден

2013_11_30_001.JPGПо случай празника на свети Андрей Първозвани (30. ноември), Негово Високоблагоговейнство свещеноиконом Ромил отслужи света литургия„ На клира службата огласяше Негово Високоблагоговейнство ставрофорениконом Тодор.

Едно дете и две християнки приеха Свето Причастие на празника.

"Свети Андрей, Първозваният Христов апостол, син на един евреин, на име Йона, брат на светия първовърховен апостол Петър, бил родом от град ВитсаидаРечник. Презирайки суетата на този свят и предпочитайки девството пред съпружеството, той не пожелал да встъпи в брак, но като чул, че светият Предтеча Йоан проповядва на Йордан покаяние, оставил всичко, тръгнал след него и останал негов ученик. Когато светият Предтеча, посочвайки минаващия оттам Иисус Христос, произнесъл: "ето Агнецът Божий", свети Андрей заедно с другия ученик на Предтеча, когото считат за евангелист Йоан, оставил Кръстителя и тръгнал след Христа. Той намерил брат си Симон (Петър) и му казал: "намерихме Месия (което значи Христос)" и го завел при Иисус. След това, когато ловял заедно с Петър риба на брега на Галилейско море и Иисус извикал към тях, като им казал: "вървете след Мене, и Аз ще ви направя ловци на човеци" - тогава оставил по Господния зов мрежите, тръгнал заедно с брат си Петър след Христа.

Андрей бил наречен Първозвани, защото станал последовател и ученик на Иисус Христос преди всички други апостоли. А когато след доброволните страдания на Господа, след възкресението Му, свети Андрей приел, както и другите апостоли, Светия Дух, слязъл върху него във вид на огнен език, и когато били разпределяни страните, на него му се паднали по жребий страните Витински и Пропонтидски, с Халкидон и Византион, Тракия и Македония, простиращи се до самото Черно море и Дунав, а също - Тесалия, Елада, Ахаия, Аминтин, Трапезунт, Ираклия и Амастрида.

Свети Андрей минал през тези градове и страни, проповядвайки Христовата вяра и във всеки град приел много скърби и страдания."


2013_11_30_002.JPG

2013_11_30_003.JPG

2013_11_30_004.JPG

2013_11_30_005.JPG

2013_11_30_006.JPG

2013_11_30_007.JPG

2013_11_30_008.JPG

2013_11_30_009.JPG

2013_11_30_010.JPG

2013_11_30_011.JPG

2013_11_30_012.JPG 2013_11_30_013.JPG

2013_11_30_014.JPG

2013_11_30_015.JPG

2013_11_30_016.JPG

2013_11_30_017.JPG

СтартПредишен10 предишни страници [ 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 ] 10 следващи странициСледващКрай
Православни връзки
Препоръчваме
Енорийски вестник

Брой единадесети от осмата година

на в-к "Православни вести" излезе в Неделята на Всички български светии (14.06.2015 г.). Копие от вестника може да изтеглите от ТУК

broi095.png

Регистрация

 Брой на членовете 54 членове


Изпрати съобщение.
в момента онлайн:


няма посетители
Календар

Радио и ТВ
Слушайте на живо по Интернет
1. Радио Сион
2. Радио Кукузел

Гледайте по интернет
1. БНТ - Вяра и общество

Уебмастер
Напиши на Александър Звезданов  Обратна връзка
Добавикъм предпочитани  Предпочитани
Препоръчай на приятел  Препоръчай!
Мобилна версия   Мобилна версия
Посещения

 321271  общо

 2 посетители онлайн

^ Нагоре ^

© Църковно настоятелство при храм "Св вмчк Димитрий Солунски" - гр. Айтос, 2007 - 2015 г
GuppY - http://www.freeguppy.org/    Site powered by GuppY v4.5.18 © 2004-2005 - CeCILL Free License   GuppY - http://www.freeguppy.org/

Страницата е генерирана за 3.88 секунди