Важно!
21 април:
Светли Петък. Живоприемни източник. Св. свщмчци Януарий и Теодор в Пергия (Блажи се)
7:30 ч. - утринна молитва
9:00 ч. - света литургия, водосвет

22 април:
Светла събота.Преп. Теодор Сикеот

23 април:
✝ 2 Неделя след Пасха - Томина. Св. мчца Александра. Св. мчк Лазар Български
7:30 ч. - утринна молитва
9:00 ч. - света литургия

*******

Всяка Неделя през годината службите в храма започват:
7:30 ч. - утринна молитва
9:00 ч. - света литургия,
ако не е обявено нещо друго!

За храма и енорията
Св. вмчк Димитър Солунски Духовно ръководство Айтоска енория Връзка с храма Документи На поклонение От Светия Синод
Православие
1. Молитви 2. Още 3. Постите 4. На прага на храма 5. Вяра и живот 6. Притчи
news.gifНовини


Изогрофисване на храма - 3 - dimmy 04/09/2007 - 09:06

Завършено е житието на Св. вмчк Димитър Солунски

Завършено е житието на Св. вмчк Димитър Солунски на западната стена на храма. Заграфите Йордан Иванов и Недялко Жеков поставят последните щрихи на стенописите.
zhitie_001.jpg
Продължава изографисването на северната стена.
zograf_sever_003.jpg
Повече снимки маже да видите в раздел "Галерия", секция "Изографисване на храма 3"


Освещаване на храм в Лясково - Александър Звезданов 02/09/2007 - 20:03

В неделя (02. септември) негово високопреосвещенство † Йоаникий, митрополит Сливенски отслужи Света литургия и освети новопостроения храм „Св. Архангел Михаил” в с. Лясково.
Повече за освещаването на храма може да прочетете тук.

Екскурзия до Кръстова гора - Александър Звезданов 26/08/2007 - 15:29

По случай празника Въздвижение на Светия и Животворящ Кръст Господен (Кръстовден - 14. септември) ще се проведе безплатна екскурзия до Кръстова гора.

Записване в храм "Св. вмчк Димитър Солунски" до 12 септември.

Тръгване на 13. септември 6:00 часа пред храма.

Изографисването на храма 2 - dimmy 22/08/2007 - 18:06

Започна зографисването на северната стена на храма - англечетата в най-горната част от стената вече се зографисват. Вижте снимки в раздел ГАЛЕРИЯ секция "Изографисване на храма2". Зографката, която работи е Светла Василева.

Moлитвата - път към душевното здраве - m_lena 22/08/2007 - 12:28

Забележим интерес на учени от много страни и научни направления предизвика откритието на уникалния феномен - ОСОБЕНОТО СЪСТОЯНИЕ НА ЧОВЕКА ПО ВРЕМЕ НА МОЛИТВАТА.

По- подробно за това откритие разказва един от авторите на това изследване петербургския учен , доктор на биологическите и кандидат на медицинските науки завеждащ лабораторията по психофизиология към психоневрологичния институт " В.М.Бехтерев" - професор В.Б. Слезин

Валери Борисович , какво Ви доведе до откриването на този феномен?

- Дълги години в практиката на лечението на функционални невротични разтройства се прилага метода на самохипноза или както още го наричаме на медитация. В нашата лаборатория решихме да изследваме какви процеси се извършват при това в кората на главния мозък. Снехме електроенцефалограма и открихме че по време на медитация в кората на главния мозък се включват механизми на възбуждане и си зададохме въпроса: а какво става с мозъка когато човек се моли?

-Някой последователи на различни школи на йога твърдят , че медитацията е като молитвата, като общението с БОГА

-Както изяснихме в своите изследвания, това далеч не е така. За чистотата на експеримента поканихме настоятеля на един от манастирите изаписахме неговата електроенцефалограма по време на молитва. Резултата ни порази.Открихме че в пълно съзнание в молитвено състояние на православния свещенослужител електроенцефалограмата показва пълно изключване на мозъка.Човекът стоеше и се молеше , но при негонапълно отсъствуваше електрически импулс, свидетелство за работата на кората на главния мозък.Тоест ние наблюдавахме състояние на пълно изкючване на мозъка при пълно съзнание.Нарекохме този феномен четвърто състояние на човека. До нашето откритие науката познаваше три състояния на съзнанието на човека : бодърстване , бавен и бърз сън, които се отличават един от друг по характера на електрическите импулси в кората на мозъка. Сега ни стана известно и още едно състояние - пълно изкючване на електрическата активност на мозъка при пълно съзнание.

- Валери Борисович , случи ми се да се запозная с една жена , която ми разказа удивителна история от своя живот. Тя умирала от рак в болницата, но не и давали покой мисълта за съдбата на децата и . Започнала ден и нощ да се моли на БОГА и да проси изцеление заради децата си. И станало чудо- тя се поправила, оздравяла, възпитала децата си. Как мислите в какво се крие тайната на изцелителните свойства на молитвата? За вярващия БОГе чул и изцелил - това е ясно. А за учения материалист?

- Както показват изследванията, електроенцефалограмите на бодърстването и бързия сън са единтчни. Сега ние открихме , че става пълно изключване на кората както по времр на бавния сън така и по време на молитвата. Получава се ,че молитвеното състояние е също така свойствено и необходимо на човешкия организъм както и трите , които от по рано са ни известни.Нали в живота на човека се наблюдават преходи от едно състояние на съзнанието в друго. Когато в живота на човека по негова воля отсъствува необходимото за него четвърто физиологично състояние на мозъкз, то очевидно протичат някакви негативни процеси. Обърнете внимание , че характерна черта на сподвижниците на църквата, на монасите - старци е умиротвореното сътояние на душата...

- Да по време на богуслужение свещеникът неведнъж възглася : " Мир вам...." Тоест той ни пожелава мирно състояние на душата...

- Очевидно без внедряване в практиката на молитвено състояние тива мирно устройство в душата е трудно да се постигне. Оттук и целителните свойства на молитвата.

По време на истинската молитва става излизане от реалността, което довежда до разрушаване на патологичните връзки. излизайки от света, от обтазите на патологията , човек способства за своето оздравяване. Четвъртото състояние е път към хармонията.

Нашите изследвание ни дадоха възможност да направим още няколко открития. Така ния изяснихме , че унинието, рок музиката отдалечават човека от състоянието на хармония, предизвиквайки в кората на мозъка електрически импулси близки до епилептичния припадък.

- Може ли да се каже, че четвъртото състояние противостои на разрушаващата сила на съеременната масова култура?

- Ние живеем именно на планетата Земя където както изяснихме, съществуват четири физиологични състояния на човека. Отсъствието на едно от тях нарушава хармоничното му развитие, води го към деградация, към болести. Затова аз се осмелявам да твърдя, че ЧЕТВЪРТОТО СЪСТОЯНИЕ ПОЗВОЛЯВА ИЛИ ПОМАГА НА ЧОВЕКА ДА ОСТАНЕ ЧОВЕК !


(Превод от "Саввинское слово" - вестник на Саввино-Сторожевския Ставропегиален мъжки манастир, бр.2,2006 г)


Изографисването на храма напредва - Александър Звезданов 22/08/2007 - 09:17

Изцяло е изрисувана южната стена на храма и част от западната стена - в дясно от входа.

До дванадесетата неделя след Петдесетница (19.08) са изографисани: най-горе - 4 ангелчета, на средния ред - Св. княз Борис-Михаил, Св. княз Боян-Енравота, Св. Кирил, Св. Методий, Св. Йоан Рилски, Св. цар Петър, Св. Теодосий Търновски, Св. патриарх Евтимий, Св. Филотея Търновска, в цял ръст на долния ред - Св. Трифон, Св. Георги Победоносец, Св. Теодор Стратилат, Св. Марина и Св. Галина.

На източната стен в дясно от входа на храма е изографисано житието на Св. вмчк Димътър - небесния покровител на храма.


Цялата работа е извършена благодарение на родолюбиви граждани и фирми. Почти всички дарители желаят да останат анонимни. Дано Иисус Христос се спомни за тях когато дойде в царството Си! Амин!

Казанската икона на Св. Богородица - Александър Звезданов 14/07/2007 - 09:16

Чудотворната икона на Бижията майка е открита в пепелта на изгорял дом. През 1612 спасява Москва от полските окупатори, а през Втората световна война по чудотворен начин спасява Ленинград (сега Санкт Петербург - в превод "града на Свети Петър") и помага на Русия да обърне хода на войната и да победи фашистите (пълчищата на Антихриста).

Прочетете подробно за чудесата на Св. Богородица като щракнете тук

"Десет Заповеди" за шофьорите - Александър Звезданов 20/06/2007 - 20:13

Ватиканът публикува "Десет Заповеди" за шофьорите на коли. Католическата църква предупреждава, че шофирането може да предлага "възможности за извършване на грях" — в частност да спомага за проституцията, а също и за "неучтивост, груби жестове, псуване, богохулство, загуба на чувство за отговорност или съзнателно нарушаване на правилата за движение". Тя призовава шофьорите да се подчиняват на правилата, да карат с чувство на морална отговорност и да се молят, когато са зад волана.

Прочетете цялата новина като щракнете тук

Осветените икони творят чудеса - Александър Звезданов 08/05/2007 - 08:17

Прочетете интервю за чудотворните икони с преподавателя по християнска археология в Богословския факултет Емил Иванов, защитил докторат по темата в университета в Ерланеген, Германия като щракнете тук

Филм за чудесата в Българската Православна Църква - Александър Звезданов 01/05/2007 - 07:23

Документалният филм за чудесата в БПЦ е излъчен по бТВ преди време. Всеки, който не го е гледал или иска да го види отново,може да го направи на сайта ПравославиеБГ като щракне ТУК

СтартПредишен10 предишни страници [ 111 ] СледващКрай
Православни връзки
Препоръчваме
Енорийски вестник

Брой трети от четиринадесетата година

на в-к "Православни вести" излезе на 25 декември 2020 г. (Рождество Христово). Копие от вестника може да изтеглите от ТУК

broi144.png

Регистрация

 Брой на членовете 95 членове


Изпрати съобщение.
в момента онлайн:


няма посетители
Календар

Уебмастер
Напиши на Александър Звезданов  Обратна връзка
Добавикъм предпочитани  Предпочитани
Препоръчай на приятел  Препоръчай!
Мобилна версия   Мобилна версия
Посещения

 922348  общо

 5 посетители онлайн

^ Нагоре ^

© Църковно настоятелство при храм "Св вмчк Димитрий Солунски" - гр. Айтос, 2007 - 2022 г
GuppY - http://www.freeguppy.org/    Site powered by GuppY v4.5.18 © 2004-2005 - CeCILL Free License   GuppY - http://www.freeguppy.org/

Страницата е генерирана за 0.43 секунда