Важно!
24 юли:
✝ Пета Неделя след Петдесетница. Св. вмчца Христина

25 юли:
Успение на св. Анна. Св. дякониса Олимпиада и Евпраксия девица
За храма и енорията
Св. вмчк Димитър Солунски Духовно ръководство Айтоска енория Връзка с храма Документи На поклонение От Светия Синод
Православие
1. Молитви 2. Още 3. Постите 4. На прага на храма 5. Вяра и живот 6. Притчи
home.gifДобре дошли в сайта на храм Св. вмчк Димитрий Солунски - Айтос

В името на Отца, и Сина и Светия Дух


Подкрепете строителството на православен храм

Храм "Св. Иоан Кръстител" в гр. Айтос[]
Храм
Новопостроеният храм Св. Иоан Кръстител

С благословение на Негово Високопреосвещенство митрополит Сливенски Г-н Г-н Иоаникий на 23.03.2015 г Негово Високоблагоговейнство свещеноиконом Ромил ослужи водосвет за здраве, спасение и дългоденствие на предприелите строежа на храм, които бе изграден в лесопарк "Славеева река" в гр. Айтос и носи името на свети Иоан Предтеча и Кръстител Господен.

23.03.2015 г. - водосвет
23.03.2015 г. - водосвет за здраве, спасение и дългоденствие на предприелите това богоугодно дело

На 19.09.2015 г. Негово Високопреосвещенство митрополит Сливенски Иоаникий отслужи чина за обновление на храм "Св. Иоан Кръстител", чийто строеж е изцяло завършен, а мраморният иконостас е изписан от зографите Йордан Иванов, Недляко Жеков и Светла Василева. Предстои цялостно зографисване и благоустрояване на храма с църковна утвар.

19.09.2015 г.
19.09.2015 г. - освещаване на храма

За да може повече хора да се се почувстват съпричастни и да допринесат за благоукрасяването на най-новия храм в града, Църковното настоятелство обявява кампания за събиране на средства за благоукрасяване на храма.

Всеки от нас може да даде своята лепта като:
 1. Направи превод в УниКредит Булбанк - Айтос,
  ул. "Станционна" 27
  IBAN: BG40 UNCR 7630 1078 6913 18
  BIC: UNCRBGSF
  храм "Св вмчк Димитрий Солунски"
 2. Дари пари в брой при касиера на храм "Св. вмчк Димитрий Солунски" - гр. Айтос.
 3. Пусне монета или банкнота в касичките за дарения до олтара на храм Св. вмчк Димитрий Солунски" - гр. Айтос.

Храм "Св. Георги Победоносец" в с. Руен

18. март 2015 г - освещаване на основния камък
18. март 2015 г - освещаване на основния камък на храма

На 18. март т.г. Негово Високопреосвещенство митрополит Сливенски Иоаникий в съслужеине със свещеници от Сливенска епархия отслужи в с. Руен чина за освещаване на основен камък на храм и постави началото на строежа на първия православен храм в селото. Според спомените на жители на Руен в деня, когато Светата Православна Църква почита паметта на Св. Георги Победоносец, се е провеждал събора на селото и, за да спазят традицията, бъдещия храм ще носи името на този светец.

Храмът се изгражда в центъра на с. Руен върху терен, предоставен от Община Руен след решение на Общинския съвет.

05.06.2015 г.
05.06.2015 г.

До 05.06.2015 г. са изградени изцяло основите на храма, колоните и стените, подготвен е кофражът за част от куполите - над олтара и от северната и южната страна. Строежът продължава с помощта на родолюбиви жители на селото.

За да може повече хора да се се почувстват съпричастни и да допринесат за построяването на първият православен храм в с. Руен, Църковното настоятелство на храм "Св. Георги Победоносец" обявява кампания за събиране на средства за построяване и благоукрасяване на храма.

Всеки от нас може да даде своята лепта като

направи превод в УниКредит Булбанк - Айтос,
ул. "Станционна" 27
IBAN: BG65 UNCR 7000 1522 2476 42
BIC: UNCRBGSF
храм "Св. Георги Победоносец"
"... и кога му даваш, да ти се не свива сърцето, понеже Господ, Бог твой, ще те благослови за това във всичките ти работи и във всичко, що извършват ръцете ти" [Вторазаконие 15:10]
news.gif 7 последни новини


Архиерейска света литургия и офикия - Александър Звезданов 24/07/2016 - 05:28

Архиерейска света литургия и офикия

2016_07_23_001.JPGНа 23 юли 2016 г Негово Високопреосвещенство митрополит Сливенски Г-н Г-н Иоаникий посети гр. Айтос. Високият гост бе посрещнат с камбанен звън пред храм "Св. вмчк Димитрий Солунски" от предстоятеля на храма о. Ромил и от гостуващите в града свещеници.

След утринното богослужение, непосредствено преди светата литургия, Негово Високопреосвещенство удостоѝ с офикия (награда) "ставрофорен иконом" и нагръден кръст предстоятеля на храма о. Ромил за успехите му в развитието на духовния живот в енорията. Негово Високоблагоговейнство ставрофорен иконом Ромил благодари на Високопреосвещения владика и каза, че приема наградата признание не само за себе си, но и за всички енориарши при храма.

След офикията Негово Високопреосвещенство митрополит Сливенски Г-н Г-н Иоаникий отслужи света литургия в храм "Св. вмчк Димитрий Солунски". С Негово Високопреосвещенство съслужиха Негово Високоблагоговейнство ставрофорен иконом Ромил – предстоятел на храма, Негово Високопреподобие архимандрит Димитрий - архиерейски наместник на Ямболска духовна околия, Негово Високоблагоговейнство ставрофорен иконом Димитър – архиерейски наместник на Котелска духовна околия, Негово Високоблагоговейнство ставрофорен иконом Петър – предстоятел на храм "Св. Св. Кирил и Методий" – гр. Бургас, Негово Високоблагоговейнство свещеноиконом Севастиян - архиерейски наместник на Бургаска духовна околия.

"Когато минаваше оттам, Иисус видя едного човека, на име Матей, седнал на митницата, и му казва: върви след Мене. И тоя стана и тръгна след Него.

И когато Иисус седеше на трапеза вкъщи, ето, мнозина митари и грешници дойдоха и насядаха с Него и с учениците Му.Като видяха това, фарисеите рекоха на учениците Му: защо вашият Учител яде и пие с митари и грешници?

А Иисус, като чу това, рече им: здравите нямат нужда от лекар, а болните; идете и се научете, що значи: "милост искам, а не жертва". Защото не съм дошъл да призова праведници, а грешници към покаяние."
[Мат 9:9-13]


На службата присъстваха кметът на гр. Айтос г-н Васил Едрев, парвославни хриситяни от Айтос и гости на града, дошли специално за архиерейската света литургия. Голяма бе радостта на енориаршите от офикията на о. Ромил, а още по-голяма бе радостта от посещението на нашия духовен архипастир митрополит Иоаникий, които никога не е забравял православните християни от гр. Айтос.

2016_07_23_002.JPG


Архиерейска света литургия - Александър Звезданов 20/07/2016 - 20:37

Архиерейска света литургия

ioanikii4.jpgНа 23 юли 2016 г. (събота, св. мчци Трофим, Теофил и другарите им, св. свщмчк Аполинарий, еп. Равенийски) Негово Високопреосвещенство митрополит Сливенски Г-н Г-н Иоаникий ще отслужи тържествена света литургия в енорийския храм "Св. вмчк Димитрий Солунски" – гр. Айтос.

Утринното богослужение ще започне в 8:00 ч., а в 9:00 ч. - светата литургия.

Църковното настоятелство на храм "Св. вмчк Димитрий Солунски" приканва всички енориаши при храма и от околните енории да вземат молитвено участие в светата литургия.

Илинден в Айтос - Александър Звезданов 20/07/2016 - 20:34

Илинден в Айтос

2016_07_20_001.JPGПравославните християни в Айтос почетоха паметта на свети пророк Илия на 20 юли със света литургия, отслужена от Негово Високоблагоговейнство свещеноиконом Ромил.

"Св. пророк Илия бил из потомството на Аарон, от гр. Тесвия, Галатия. Живял е през IX век преди Христа по време на цар Ахав. Илия значи крепост и той се показал крепост, твърдина на вярата.

Цар Ахав и царица Иезавел поставили в Самария идола на езическото божество Ваал, приканяли народа да му се покланя и преследвали служителите на истинския Бог. Затова пророк Илия с молитва заключил небето и три години и половина не валяло дъжд. Гонен, пророкът предложил на Ахав да принесат жертва на планината Кармил и на когото жертвата се запали с огън от небето, неговата вяра да се счита за истинска. Царят се съгласил. Заклали жертви. Жреците на Ваал напразно се молили, нищо не станало. А върху жертвата на пророка паднал огън от небето и я изгорил.

Народът видял това, до земята се поклонил на Истинския Бог. Жреците били избити. Обилен дъжд напоил земята.

Илия пророкувал 25 години и край р. Йордан бил грабнат на огнена колесница и жив отнесен на небето.

Свети пророк Илия е един от най-великите измежду старозаветните праведници, могъщ изобличител на езичеството и предвестник на истинната вяра в Единия Бог. От древност Църквата го нарича "Пророк и Предсказател на великите Божии дела", "Ангел в плът" и "Предтеча на Второто Христово Пришествие".

От всички старозаветни Божии угодници единствено на св. пророк Илия са посветени безброй православни храмове.

Житието на св. пророк Илия е непрестанна поредица от неизброими Божии чудеса. Но той е единствен и тайнствен избраник Божи с това, че неговият живот не завършва като у другите човеци - дори и най-славните сред пророците - със смърт, а продължава с небесно възнесение на огнена колесница.

Единствен Бог знае каква тайнствена мисия е предопределил за безсмъртника Илия. Тя ще се прояви в края на времената, както Сам Господ е предсказал: "Илия първом ще дойде и ще уреди всичко." [Мат. 17:11] За нас остава надеждата, че огненото възнесение на пророка е предобраз на предназначението на всеки човек.

Въздържан в храна, скромен в облекло и строг към себе си и другите, св. пророк Илия вдъхновено проповядвал волята Божия и нуждата от истинско служение и поклонение Богу като първо и необходимо условие за създаване на щастлив живот и трайно благоденствие на земята. Заради удивителната си святост и чистота в живота свети пророк Илия се възпява и прославя от светата Църква като "небесен човек" и "земен ангел". Неговата ревност и преданост към вярата в единия истинен Бог била толкова силна, че когато видял отстъплението от нея, идолопоклонничеството и безчестието в царския дом, той не се поколебал да изобличи с огнени слова недостойния израилски цар Ахава и жена му Иезавел (Изабела). Неговото пророческо слово било като пламтяща свещ, осветяваща мрака в човешките души.

Животът и служението на пророк Илия в Северното Израилско царство са описани в ІІІ и ІV Книга на Царете в Стария Завет. В Библията няма написана от него книга."


2016_07_20_002.JPG

2016_07_20_003.JPG

2016_07_20_004.JPG

2016_07_20_005.JPG

2016_07_20_006.JPG

2016_07_20_007.JPG

2016_07_20_008.JPG

2016_07_20_009.JPG

2016_07_20_010.JPG

2016_07_20_011.JPG

2016_07_20_012.JPG

2016_07_20_013.JPG

2016_07_20_014.JPG

2016_07_20_015.JPG

2016_07_20_016.JPG

2016_07_20_017.JPG

2016_07_20_018.JPG

2016_07_20_019.JPG

2016_07_20_020.JPG

2016_07_20_021.JPG

2016_07_20_022.JPG

2016_07_20_023.JPG

2016_07_20_024.JPG

2016_07_20_025.JPG

2016_07_20_026.JPG

2016_07_20_027.JPG

2016_07_20_028.JPG

2016_07_20_029.JPG

2016_07_20_030.JPG

2016_07_20_031.JPG

2016_07_20_032.JPG


Трета Неделя след Петдесетница - Александър Звезданов 10/07/2016 - 14:06

Трета Неделя след Петдесетница

2016_07_10_001.JPGВ третата Неделя след Петдесетница (10 юли 2016 г., св. 45 мчци в Никопол Арменски) Негово Високоблагоговейнство свещеноиконом Ромил отслужи света литургия.

"Светило за тялото е окото. Затова, ако твоето око бъде чисто, и цялото твое тяло ще бъде светло; ако пък твоето око бъде лукаво, цялото твое тяло ще бъде тъмно. И тъй, ако светлината, що е в тебе, е тъмнина, то колко ли голяма ще е тъмнината?

Никой не може да слугува на двама господари: защото или единия ще намрази, а другия ще обикне; или към единия ще се привърже, а другия ще презре. Не можете да служите на Бога и на мамона.

Затова казвам ви: не се грижете за душата си, какво да ядете и да пиете, ни за тялото си, какво да облечете. Душата не струва ли повече от храната, и тялото от облеклото? Погледнете птиците небесни, че не сеят, нито жънат, нито в житници събират; и вашият Отец Небесен ги храни. Не сте ли вие много по-ценни от тях? Па и кой от вас със своята грижа може да придаде на ръста си един лакът?

Защо се грижите и за облекло? Взрете се в полските кринове, как растат: не се трудят, нито предат; а казвам ви, че нито Соломон във всичката си слава не се е облякъл тъй, както всеки един от тях; и ако полската трева, която днес я има, а утре се хвърля в пещ, Бог тъй облича, колко повече вас, маловерци!

И тъй, не се грижете и не думайте: какво да ядем, или какво да пием, или какво да облечем? Защото всичко това търсят езичниците, и защото вашият Небесен Отец знае, че имате нужда от всичко това.

Но първом търсете царството на Бога и Неговата правда, и всичко това ще ви се придаде."
Мат 6:22-33


2016_07_10_002.JPG

2016_07_10_003.JPG

2016_07_10_004.JPG

2016_07_10_005.JPG

2016_07_10_006.JPG

2016_07_10_007.JPG

2016_07_10_008.JPG

2016_07_10_009.JPG

2016_07_10_010.JPG

2016_07_10_011.JPG

2016_07_10_012.JPG

2016_07_10_013.JPG

2016_07_10_014.JPG

2016_07_10_015.JPG

2016_07_10_016.JPG

2016_07_10_017.JPG

2016_07_10_018.JPG

2016_07_10_019.JPG

2016_07_10_020.JPG

2016_07_10_021.JPG 2016_07_10_022.JPG

2016_07_10_023.JPG 2016_07_10_024.JPG

2016_07_10_025.JPG

2016_07_10_026.JPG

2016_07_10_027.JPG

2016_07_10_028.JPG

2016_07_10_029.JPG

2016_07_10_030.JPG

2016_07_10_031.JPG

2016_07_10_032.JPG


Архиерейска света литургия - Александър Звезданов 08/07/2016 - 08:30

Архиерейска света литургия

2016_07_07_001.JPGНа 7 юли, когато Светата Православна Църква почита паметта на света великомъченица Неделя, Негово Преосвещенство Агатополският епископ Иеротей отслужи света литургия в храм "Св. вмчк Димитрий Солунски" - гр. Айтос. С преосвещения епископ съслужи Негово Високоблагоговейнство свещеноиконом Ромил, предстоятел на храма и Негово Преподобие иеромонах Паладий от манастира "Св. вмчк Георгий Победоносец" в гр. Поморие.

"Св. мъченица Неделя-Кириакия е родена в Мала Азия, навярно в Никомидия, столица на римския император Диоклетиан. Тя била измолено с продължителни молитви чедо на благочестивите родители Доротей и Евсевия. Още от детство се посветила на Бога и решила цял живот да пази целомъдрие. Тя пораснала красива и умна девица. Много младежи търсели нейното съгласие за брак, но тя на всички отказвала с думите, че се е сгодила за Христа и иска да умре девица.

Тогава един младеж от знатно семейство, обиден от нейния отказ, съобщил на император Диоклетиан, че цялото семейство на девойката Неделя изповядва християнската вяра. Императорът заточил родителите ѝ в гр. Мелитин, гдето те пострадали мъченически, а св. Неделя била подложена на жестоки мъчения.

Затваряли я, мъчили я, горили я, гола я влачили из града, били я с камшици и безпощадно забивали в тялото й нажежени железа. Но поддържана от Божията благодат, мъченицата чудодейно се изправяла всеки път. Застанала във всеоръжието на вярата, тя отговаряла на мъчителите си с думите на апостола: "Когато съм немощна, тогава съм силна" [2Кор. 12:10], и хиляди други мъки да измислите, "за мене животът е Христос, а смъртта - придобивка" [Фил. 1:21]. С думи мъчениците учела колебливите да странят от идолите и твърдо да вярват в Разпнатия, а с чудесата и подвизите си им изявили силата на Христа Бога и на християнското благочестие. Накрая я осъдили на посичане с меч.

На лобното място разрешили на света Неделя да се помоли преди смъртта си. След молитвата тя предала душата си на Господа, без да бъде посечена. Това станало на 7 юли 289 година. Българските царе Асеновци (XII–XIII векове) пренесли мощите ѝ в столицата на Второто българско царство, Търново.

След столетия народна почит и преклонение към мъченицата, св. Евтимий Търновски († ок. 1402/1405) описал нейния живот и страдания, превеждайки от гръцки на старобългарски името ѝ Света Неделя. От това време и до наши дни в България останал обичаят да се превеждат гръцките имена на български."


2016_07_07_002.JPG

2016_07_07_003.JPG

2016_07_07_004.JPG

2016_07_07_005.JPG

2016_07_07_006.JPG

2016_07_07_007.JPG

2016_07_07_008.JPG

2016_07_07_009.JPG

2016_07_07_010.JPG

2016_07_07_011.JPG

2016_07_07_012.JPG

2016_07_07_013.JPG

2016_07_07_014.JPG

2016_07_07_015.JPG

2016_07_07_016.JPG

2016_07_07_017.JPG

2016_07_07_018.JPG

2016_07_07_019.JPG

2016_07_07_020.JPG

2016_07_07_021.JPG

2016_07_07_022.JPG

2016_07_07_023.JPG

2016_07_07_024.JPG

2016_07_07_025.JPG

2016_07_07_026.JPG

2016_07_07_027.JPG

2016_07_07_028.JPG

2016_07_07_029.JPG

2016_07_07_030.JPG

2016_07_07_031.JPG

2016_07_07_032.JPG

2016_07_07_033.JPG

2016_07_07_034.JPG

2016_07_07_035.JPG

2016_07_07_036.JPG

2016_07_07_037.JPG

2016_07_07_038.JPG

2016_07_07_039.JPG

2016_07_040.JPG

2016_07_07_041.JPG

2016_07_07_042.JPG

2016_07_07_043.JPG

2016_07_07_044.JPG

2016_07_07_045.JPG

2016_07_07_046.JPG

2016_07_07_047.JPG

2016_07_07_048.JPG

2016_07_07_049.JPG

2016_07_07_050.JPG

2016_07_07_051.JPG

2016_07_07_052.JPG

2016_07_07_053.JPG

2016_07_07_054.JPG

2016_07_07_055.JPG

2016_07_07_056.JPG

2016_07_07_057.JPG

2016_07_07_058.JPG

2016_07_07_059.JPG

2016_07_060.JPG

2016_07_07_061.JPG

2016_07_07_062.JPG

2016_07_07_063.JPG

2016_07_07_064.JPG

2016_07_07_065.JPG

2016_07_07_066.JPG

2016_07_07_067.JPG

2016_07_07_068.JPG

2016_07_07_069.JPG

2016_07_07_070.JPG

2016_07_07_071.JPG

2016_07_07_072.JPG

2016_07_07_073.JPG

2016_07_07_074.JPG


Епископ Иеротей ще отслужи света литургия - Александър Звезданов 05/07/2016 - 18:33

Епископ Иеротей ще отслужи света литургия

ierotej.JPGНа 07 юли (четвъртък) Негово Преосвещенство Агатополският епископ Иеротей ще отслужи в храм "Св. вмчк Димитрий Солунски" - гр. Айтос, празнична света литургия в чест на света великомъченица Неделя, чиято памет Светата Православна Църква почита на този ден. Светата литургия ще започне от 9:00 часа.


Неделя на Всички български светии - Александър Звезданов 03/07/2016 - 19:34

Неделя на Всички български светии

2016_07_03_001.JPGНа 3 юли 2016 г, когато Светата Православна Църква почита паметта на всички български светии, Негово Високоблагоговейнство свещеноиконом Ромил отслужи света литургия.

"И като вървеше покрай Галилейско море, видя двама братя, Симона, наричан Петър, и брата му Андрея, да хвърлят мрежа в морето, понеже бяха рибари; и казва им: вървете след Мене, и Аз ще ви направя ловци на човеци. И те веднага оставиха мрежите, и тръгнаха след Него.

Оттам като отиде по-нататьк, видя други двама братя. Накова Зеведеева и брата му Йоана, в кораб със Зеведея, баща им, които кърпеха мрежите си, и ги повика. Те веднага оставиха кораба и баща си и тръгнаха след Него.

И ходеше Иисус по цяла Галилея, като поучаваше в синагогите им, проповядваше Евангелието на царството и изцеряваше всяка болест и всяка немощ у народа."
[Мат 4:18-23]


2016_07_03_002.JPG

2016_07_03_003.JPG

2016_07_03_004.JPG

2016_07_03_005.JPG

2016_07_03_006.JPG

2016_07_03_007.JPG

2016_07_03_008.JPG

2016_07_03_009.JPG

2016_07_03_010.JPG

2016_07_03_011.JPG

2016_07_03_012.JPG

2016_07_03_013.JPG

2016_07_03_014.JPG

2016_07_03_015.JPG 2016_07_03_016.JPG

2016_07_03_017.JPG

2016_07_03_018.JPG

2016_07_03_019.JPG

2016_07_03_020.JPG

2016_07_03_021.JPG

2016_07_03_022.JPG

2016_07_03_023.JPG


guestbook.gifМнения - избрано


Забележка №6 Todorow 25/09/2008 - 14:21
Слава Богу!
 Нека се множат посетителите на сайта, след това и в храма и пред лицето на Истиннаго Бога!
 Трябва да се използват всички средства съвременни, за да се проповядва Словото Божие, нашата вяра православна, за да ни има като българи!
 Дерзайте, братя и сестри в Христа!

Православни връзки
Препоръчваме
Енорийски вестник

Брой единадесети от деветата година

на в-к "Православни вести" излезе на Петровден (свети първовърховни апостоли Петър и Павел, 29 юни 2016 г.). Копие от вестника може да изтеглите от ТУК

broi108.png

Регистрация

 Брой на членовете 44 членове


Изпрати съобщение.
в момента онлайн:


няма посетители
Календар

Уебмастер
Напиши на Александър Звезданов  Обратна връзка
Добавикъм предпочитани  Предпочитани
Препоръчай на приятел  Препоръчай!
Мобилна версия   Мобилна версия
Посещения

 379209  общо

 2 посетители онлайн

^ Нагоре ^

© Църковно настоятелство при храм "Св вмчк Димитрий Солунски" - гр. Айтос, 2007 - 2016 г
GuppY - http://www.freeguppy.org/    Site powered by GuppY v4.5.18 © 2004-2005 - CeCILL Free License   GuppY - http://www.freeguppy.org/

Страницата е генерирана за 5.49 секунди