сайта на храм Св. вмчк Димитрий Солунски - Айтос

http://aitos-church.info/

В Банево и Вресово (На поклонение)

Поклонение до параклис "Света Петка" в Банево

banevo_01.jpg             На около 2 км. северно от с. Банево в прегръдките на най-източните склонове на Стара планина се кипри гиздав параклис, който носи името на българската светица Параскева – Петка Търновска. Всяка година на 14 октомври тук се почита светицата и се празнува храмовия празник на параклиса.

            И тази година в храмовите тържества взе участие внушителна група от миряни от айтоска енория. Отец Петър отслужи водосвет за здраве и благоденствие и поръси всички присъстващи със светена вода. Вярващите се помолиха за опрощаване на греховете, са спасение и за небесно закрилничество.
Banevo01.jpg
            Най-силна бе молитвата за застъпничеството на Св.Петка при решаване на болния за параклиса проблем – неговото спасение и съхранение от лекомислените решения на бездуховни управници.

Banevo02.jpg             За празника много от миряните донесоха дарения в храма. От наречените за здраве 7 курбана похапнаха всички богомолци , а от лековитата вода на аязмото всеки отнесе в дома си. Дори сивия и мрачен ден отстъпи и октомврийското слънце, макар и за кратко, също помилва хората, дошли да се поклонят на Господ, Богородица и храмовата светица - Петка Търновска


Храмов празник в село Вресово

vresovo_01.jpg            Тържествена Света Литургия отслужи протойерей Ромил на 14 октомври - храмовият празник на православния храм „Св. Петка” в с. Вресово. . На клира отпяваха енориаши от храм „Св. вмчк Димитрий” – гр. Айтос.vresovo_02.jpg

            Празникът бе почетен от много гости от околните села и по един естествен начин прерасна в родова среща на хората, напуснали селото, и техните местни роднини. Дарители дадоха курбан за здраве и спасение както на своите чеда и семейства , така и на всички, дошли да почетат светицата и нейния празник. Хората се помолиха Св. Петка да бъде закрилница на селото, а Господ Бог да ги дарува с великата Си милост.

 Sv_Paraskeva.jpg
Св. Параскева (Петка) Търновска