Важно!
21 април:
Светли Петък. Живоприемни източник. Св. свщмчци Януарий и Теодор в Пергия (Блажи се)
7:30 ч. - утринна молитва
9:00 ч. - света литургия, водосвет

22 април:
Светла събота.Преп. Теодор Сикеот

23 април:
✝ 2 Неделя след Пасха - Томина. Св. мчца Александра. Св. мчк Лазар Български
7:30 ч. - утринна молитва
9:00 ч. - света литургия

*******

Всяка Неделя през годината службите в храма започват:
7:30 ч. - утринна молитва
9:00 ч. - света литургия,
ако не е обявено нещо друго!

За храма и енорията
Св. вмчк Димитър Солунски Духовно ръководство Айтоска енория Връзка с храма Документи На поклонение От Светия Синод
Православие
1. Молитви 2. Още 3. Постите 4. На прага на храма 5. Вяра и живот 6. Притчи
4. На прага на храма - А. Въведение

Здравейте! Аз съм Anjel.

Когато преди време за първи път прекрачих прага на храма като осъзната християнка, не знаех почти нищо съществено за Бог, за Вярата и нейната сила, за молитвата, за храма и православните християнски ритуали.В църквата бях ходила да запаля свещ за здраве на някой голям християнски празник или когато ме налегне тежък проблем, да се помоля за помощ ( така, както правят , сигурна съм, повечето хора ). По свой начин вярвах в Бог и мислех, че не е нужно непременно да посещаваш храма, а за църковните служби нямах дори бегла представа.
На първата Света литургия, която преживях, бях и възвисена , и смутена, объркана. Не знаех толкова много неща : как трябва да се държа, какво да направя, как да вляза и изляза от храма. А за светена вода и нафора бях чувала, но не знаех нито как се приемат, нито техния смисъл.
Започнах да търся начини да се просветя. Разпитвах хора, които посещаваха храма, купувах книжки, ползвах информация от интернет. На въпросите, на които не намирах отговор, ми отговаряше свещеникът на храма - протойерей Ромил.
Разбира се и сега далеч не знам всичко, но и малкото , което знам, искам да споделям с вас. Ако такова знание ви е нужно и полезно , ако съумея да предугадя дори един ваш въпрос или да внеса яснота по него- тази рубрика ще има смисъл.
А можем и да я моделираме заедно чрез вашите коментари.
Нека Бог прости дързостта ми в това начинание и да ме води, а всички ни да помилва и спаси като благ и човеколюбец!


Създадено на: 27/08/2007 - 06:43
Обновено на: 05/09/2007 - 00:08
Категория : 4. На прага на храма
Страницата е посетена 6528 пъти


Версия за печат Версия за печат     Отпечатай Отпечатай

react.gifКоментари:


Коментар №8 

Seraphima 25/09/2009 - 20:11

Защо не пишете в сайта мили православни братя и сестри? Вместо да гледате блудкавите сериали по телевизията ,посещавайте този сайт, където ще намерите душеполезни материали. След като веднъж сте се запознали с Православието вие ще можете да отсявате Православната литература от множеството книги, които са духовна отрова, с който е залят пазара и виртуалното пространство. Така познали Истината-Господа Иисуса Христа ще можете да помогнете не само на себе си , но и на хората около вас, което се явява духовна милостиня -да дадеш на ближния си подходящ и навременен съвет, когато има нужда.


Коментар №7 

inv 16/05/2008 - 21:01

Скъпа Анжел,похвална е твоята дейност ,с която споделяш своя опит и ни просвещаваш.При толкова много източници на информация много от хората тънат в духовно невежество.Бедата е там ,че нашето правителство нехае за обучението по Религия в училищата.А това е най-важният предмет ,тъй като от тук се изгражда нравствения облик на новото поколение българи.Как са могли нашите предци да осъзнаят в далечния 19 век ,че е било  необходимо   тогава  в учениците са изучавали ЗАКОН БОЖИ и КАТЕХИЗИС , а днес учат много неща ,но от това обучение те не получават най- важното -БОГОПОЗНАНИЕ.Затова умолявам родителите да възпитават децата си по християнски,като им дават личен пример с дела и думи,като посешават Божия храм и четат Вашата рубрика и вършат добри дела.затова ще посрещнем с интерес всички ваши материали.


Коментар №6 

DGR 06/04/2008 - 16:12

   Скъпа  Anjel, поздравявам те за това, че с рубриката си отваряш за нас, непросветените,  дверите на православието. Изключително полезно е да се кажат нещата по този начин – разбираемо и по човешки. Харесва ми, че се отделя внимание на обикновените, но важни неща. Би било полезно да научим повече за паленето на свещ, един обикновен акт, с който всеки от нас свързва християнството. Кога, къде и за какво трябва да се пали свещ, кога не се пали за мъртвите? Каква символика има в паленето на свещ? Тези на пръв поглед елементарни неща са важни и обяснението им ще е полезно за тези дето прекрачват прага на храма.


Коментар №5 

G_Rusinov 19/03/2008 - 15:01

Виждам, че инициативата е прекрасна. Жал ми е само като видя, че все пак това са само шепа хора, които изявяват интерес относно религията. Ако не религията кое друго ще ни обедини като народ. Наистина жалко е да няма интерес, да имаме поне едно общо нещо, с което всеки да се нарече с гордост българин и да благодарим на нашите праотци, които са видели мъдростта Божия. С интерес ще следя развитието около сайта, защото инициативата наистина е прекрасна. Надявам се очите на хората да се отварят все повече и повече, защото може едно да е нещото, което сме направили като народ и е достойно за адмирации (да не забравяме светия човечец Евтимий, който със силата Божия се изправя пред друговерците и още и още този случай вълнува сърцето ми). Извинете ако съм се поувлякъл, но наистина ми се иска да вярвам в по-светло бъдеще за българсият народ, изтраял толкова неугоди и безчинства. И тази мисъл ми дава сила да вярвам, че такова бъдеще има. Благодаря и на Anjel за прекрасната инициатива.


Коментар №4 

PAN 13/09/2007 - 01:31

Адмирации за Anjel заради добрата инициатива.Малко са хората, които познават добре църковните ритуали и правила,защото няма откъде да се научат.У нас  не се полагат грижи за изграждане на религиозна култура и съзнание.Няма вероучение в училищата,няма неделни църковни училища.Затова мисля, че тази рубрика е особено ценна.Да даде  БОГ  вдъхновение на водещата по всички теми!А ето и едно предложение,в контекста на  казаното-защо да не  се постави   табло  пред входа на  Храма,с описание  на  основните  правила  на поведение вътре-така дори невярващите биха добили най-начални познания!


Коментар №3 

Anjel 01/09/2007 - 13:39

        Спаси Господи за пожеланията и помощта, която ми оказвате чрез насочващите въпроси , Nadin007 и alexx . В логиката на рубриката - по-рано или по-късно - темите за облеклото в храма и за молитвата ще бъдат коментирани. Аз очаквам от вас и от останалите членове на православната общност в Айтос да помагате чрез допълнения в разсъжденията или на посочваната по темите библиография.


Коментар №2 

alexx 01/09/2007 - 08:54

Здравейте,
Нека да започнем с първия въпрос. Как е редно да сме облечени при влизане в храма? Наскоро бях изненадан когато чух, че мъжете трябва да са с дълъг ръкав. Вярно ли е това?


Коментар №1 

Nadin007 29/08/2007 - 20:48

Здравей Анжел,

Поздравявам те за ентусиазма и желанието ти да водиш тази полезна рубрика. Хората,които прекрачиха вратите на православните храмове и решиха да водят духовен живот, несъмнено имат нужда от отговори на постоянно възникващи въпроси. По мои лични наблюдения у една голяма част от миряните битуват суеверия или митове, които нямат нищо общо с православната практика и ритуалите в храма.Това показва колко е нужно да си говорим по тези въпроси, да получаваме съвети, да бъдем насочвани към източници, от които и сами можем да се образоваме.

Мисля си, че за начало можеш да разясниш смисъла на молитвата и как да се молим (със заучени фрази или това,което ни диктува душата.) Чела съм,че молитвата е "Дишането на душата",така както въздухът за тялото. Много е важно тя да бъде чута и по този начин да получаваме хармония с Бога.

Нека Бог подкрепя начинанието ти!

Желая ти успех!


Православни връзки
Препоръчваме
Енорийски вестник

Брой трети от четиринадесетата година

на в-к "Православни вести" излезе на 25 декември 2020 г. (Рождество Христово). Копие от вестника може да изтеглите от ТУК

broi144.png

Регистрация

 Брой на членовете 95 членове


Изпрати съобщение.
в момента онлайн:


няма посетители
Календар

Уебмастер
Напиши на Александър Звезданов  Обратна връзка
Добавикъм предпочитани  Предпочитани
Препоръчай на приятел  Препоръчай!
Мобилна версия   Мобилна версия
Посещения

 922357  общо

 5 посетители онлайн

^ Нагоре ^

© Църковно настоятелство при храм "Св вмчк Димитрий Солунски" - гр. Айтос, 2007 - 2022 г
GuppY - http://www.freeguppy.org/    Site powered by GuppY v4.5.18 © 2004-2005 - CeCILL Free License   GuppY - http://www.freeguppy.org/

Страницата е генерирана за 0.18 секунда